Arama sonuçları

Eğitim fakültelerine ‘baraj’ kararı çıktı

Eğitim fakültelerine ‘baraj’ kararı çıktı

2015 yılında tıp ve hukuk, bu yıl 2016 için de mimarlık ve mühendislik fakültelerine başarı sırası barajı getiren YÖK gelecek yıl eğitim fakülteleri için baraj getirecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, eğitim fakülteleriyle ilgili yapılan düzenlemeleri şöyle açıkladı: 

YÖK’TE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU:  Bir yıl önce YÖK bünyesinde "Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu" oluşturuldu. Grupta Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri ile eğitim fakültesi dekanları var. Bu alanda yürütülen çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı, dolayısıyla eğitim fakültelerine ilişkin süreç yakında daha da hızlanacak.

YENİ BAŞTAN KURGULANACAK: Öğretmenlik özellikli bir meslek. Dolayısıyla bu meslek özel bir ihtimam gerektirmektedir. Öğretmen yetiştiren birincil kurum olan eğitim fakültelerindeki eğitimin niteliğini yükseltmek ve gereksinimlere daha iyi cevap verebilmek amacıyla bir süreç başlatıldı. Bu süreçte eğitim fakülteleri de aktif olarak rol alacak. Eğitim fakültelerinde önümüzdeki günlerde bütün bölüm ve ana bilim dallarına yönelik bir yeniden yapılandırma gerçekleştirilecek. Bütün bölüm ve ana bilim dalları, eğitim fakülteleri ile iş birliği içerisinde yeni baştan kurgulanıyor. Bu süreçte eğitim fakülteleri de aktif olarak rol alacak.

BAŞARI SIRASI BARAJI: Gelecek dönemden itibaren eğitim fakülteleri için girdi esaslı bir düzenleme olarak başarı sıralaması şartı getiriyoruz. Başarı sıralaması şartı getirmemiz 'girdi esaslı' bir iyileştirmedir. Aynı zamanda süreç ve çıktı esaslı bir iyileştirme de yapmak istiyoruz. Bu kapsamda, eğitim fakültelerinde programların verilişi, nitelikleri ve yeterlilikleri konusunda da çalışıyoruz. 

BİR ÇATIDA BİRLEŞTİ: Üniversitelerde ayrı ayrı verilen lisans eğitimleri birleştirilerek, "özel eğitim öğretmenliği" adı altında yeni bir lisans programı oluşturuldu. Üniversitelerin eğitim fakültelerinde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimleri birleştirilerek, 'özel eğitim öğretmenliği' adı altında yeni bir lisans programı oluşturuldu. Yeni lisans programı, tüm eğitim fakültelerinde 2016-2017 öğretim yılından itibaren başlatılacak. Yeni özel eğitim öğretmenliği lisans programında yer alan 26 ortak alan dersi, programın çekirdek müfredatını oluşturuyor. Bu müfredat, özel eğitim öğretmenlerinin yetiştirilmesinde öğretmen adaylarına özel eğitim alanıyla ilgili temel yeterlilikleri kazandırmayı hedefleniyor. Çekirdek müfredatta yer alan derslerin çoğunluğu özel eğitim ihtiyacı olan bütün grupları kapsayacak şekilde yapılandırıldı ve ders içerikleri de bu bağlamda oluşturuldu. Yeni program, öğretmen adaylarının özel eğitimle ilgili farklı alanlarda uzmanlaşmasına da imkan sağlıyor."

6 ALANDA SEÇMELİ HAVUZU: Yeni programda "zihin yetersizliği", "otizm spektrum bozukluğu", "öğrenme güçlüğü", "özel yetenek", "işitme yetersizliği" ve "görme yetersizliği" olmak üzere toplam 6 alanda seçmeli ders havuzu oluşturuldu. Öğrenciler, böylece ilgi ve temayüllerine göre uzmanlaşmak istedikleri bir ya da birden fazla özel eğitim alanında uzmanlaşma imkanı bulabilecekler. Özel eğitimde yapılan bu yeniden yapılanma süreci, eğitim fakültelerinin diğer bölümlerine de yönelik olacak. Çok yakın bir zaman diliminde bütün eğitim fakültelerinin diğer bütün bölümlerinde de bu süreç işleyecek. 

Bu blog AA abonesidir.

 

17-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş