Arama sonuçları

Salgında gelinen aşama: Önlemler alınmadan açılmasın

Salgında gelinen aşama: Önlemler alınmadan açılmasın

Salgında gelinen aşama: Önlemler alınmadan açılmasın. Eğitim Sen’den 'Salgında Gelinen Aşama' çalıştayı. Eğitim Sen, “Salgında Gelinen Aşama” başlıklı çalıştay düzenledi. BirGün'de yer alan habere göre, eğitim kurumlarının açılıp açılmayacağı tartışmalarının ana gündemi oluşturduğu çalıştaya Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, TTB Covid-19 İzleme Grubu üyeleri Prof Dr. Özlem Azap ile Kayıhan Pala ve SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara katıldı.

SALGINDA GELİNEN AŞAMA: ÖNLEMLER ALINMADAN AÇILMASIN

 

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan’ın moderasyonu ile gerçekleştirilen çalıştayda, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan açılış konuşmasını yaptı. İktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın, pandemi sürecini tüm özneleri ile birlikte şeffaf ve bilimsel yöntemlerin esas alındığı bir şekilde işletilmediğini ifade etti. Aydoğan, MEB ve YÖK’ün yapması gereken çalıştayı, Eğitim Sen’in yaptığına dikkati çekti.

 

İLK DALGA BİTMEDİ

Çalıştayda ilk sözü alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı’nı yalnızca eleştirmiyor, gördüğümüz eksikliklerle ilgili uyarılarımızı da yapıyoruz. 11 Mart’ta ilk hastanın ilan edilmesinin üzerinden beş ay geçti. Türkiye hala birinci dalgayı sönümlendiremedi. Birinci basamaktaki ikinci piki yaşamaya geçti. Bakanlığa bu işi beraber yürütme çağrısı yapmıştık ama bu kabul edilmedi. İyi ki de kabul etmemiş, biz dışarıdan daha net önerilerde bulunabiliyoruz. Önerilerimiz de 2-3 hafta sonra yerine getiriliyor. TTB Covid-19 izleme üyeleri televizyonlara çıktığımız zaman biliyoruz ki Sağlık Bakanı ya da danışmanları bizleri izliyor."

OKULLAR ÖNLEM ALINMADAN AÇILMAMALI

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı verilerin durumu anlamaya yetmediğinin altını çizen TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Azap ise şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı’nın verileri paylaşırken kullandığı sınırlı tablo, günlük durum ve haftalık raporlar olarak yayımlanmaya başladı. Ama bilgiler hala eksik. Bunun neden paylaşılmadığını anlamakta da güçlük çekiyoruz. Olgu sayılarının azalması herkesi mutlu eder ama azalmadığını paylaşırsak acaba önlemler daha iyi alınmaz mı? Kişiler aslında durumun aktarıldığı gibi olmadığının farkında. Sağlık Bakanı Koca, 1 Nisan’da 601 sağlık çalışanın enfekte olduğunu, 26 Haziran’da da 7 bin 427 sağlık çalışanının enfekte olduğunu açıkladı. Sağlık çalışanlarının durumuyla ilgili bunların haricinde bir veri paylaşılmadı. Sağlık çalışanları artık çok yoruldu.

Okulların sonsuza kadar açılmaması elbette mümkün değil ama okullar açılmadan gerekli önlemleri almak çok önemli. Okulların açılması yalnızca öğrenci ve öğretmenleri değil, birçok insanı ve meslek grubunu ilgilendiriyor. Okulların gerekli önlemler alınmadan açılması akla yatkın değil."

SERVİSLERDE ÖNLEMLER ALINMALI

TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da şunları kaydetti:

"Özel okullar ve kamu okulları arasında ciddi bir eşitsizlik var. Eğitime erişmekle ilgili insanlar sorun yaşarken, “Online eğitim yapalım” demenin eşitlsizliği artıracağını da unutmayalım. Henüz altyapı sorunlarını çözememiş bir eğitim sisteminde bu pandemi etkisini nasıl gösterebilir sorusuna yanıt arayalım. Şu ana kadarki bilimsel araştırmalar, bulaşıda üç önemli noktayı işaret ediyor. Bunlardan biri de toplu taşınım. Servislerde gerekli önlemlerin alınması bu anlamda çok önemli. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi olgulara bakalım. Türkiye’de her bölgeyi kapsayacak kararlar aldığınız zaman, bazı bölgelerde sorunlar yaşanabilir. Sınıfsal özellikler, göçmenler gibi pek çok olgunun etkisini unutmayalım."

SORUMLULUK YURTTAŞA YÜKLENDİ

Pandemi sürecinde yürütülen politikaları eleştiren ve sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları gündeme getiren SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, şu ifadelerini kullandı:

"Okulların açılıp açılmayacağı kararı iktidarın tek başına vereceği bir karar olmamalı. Hem sağlık alanındaki emek ve meslek örgütlerinin hem de eğitim alanındaki meslek örgütlerinin görüşleri mutlaka alınmalıdır. Salgın dönemlerinde yürütülen politikalar tek adamın iki dudağı arasında. Bilim Kurulu’nun verdiği kararlar bile uygulanmayabiliyor.

Salgının hız kestiği bir salgını önleyecek adımların atılması gerekiyordu. Ancak bu süreç vatandaşın sırtına atıldı. Bu politikalardan vazgeçilmeli. Eğitim alanında da bu sürecin eşitlikçi bir şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Okullar kapalı olduğundaki durumu biraz anlatmak gerekiyor. "

12-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş