Arama sonuçları

Eğitim ‘uzaktan’ ücretlerde indirim olacak mı?

Eğitim ‘uzaktan’ ücretlerde indirim olacak mı?

Eğitim ‘uzaktan’ ücretlerde indirim olacak mı? 2020-2021 öğretim yılı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamasına göre 31 Ağustos’ta uzaktan eğitim ile başlayacak. Yüz yüze eğitime koşullar da dikkate alınarak 21 Eylül’de geçilecek. İşte yeni öğretim yılının uzaktan başlayacak olması veli ile özel okullar arasında ücret tartışmasına neden oluyor.

Veliler uzaktan eğitimde, yüz yüze eğitim ücreti ödenmemesi gerektiğini söyleyerek, indirim yapılmasını istiyor. Veliler, uzaktan eğitim sürecinde yemek ve servis ücretlerinin ise iade edilmesi gerektiğini belirtiyor.

EĞİTİM ‘UZAKTAN’ ÜCRETLERDE İNDİRİM OLACAK MI?

Bunun için de veliler sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor. Çocuklarının yemedikleri yemek ile kullanmadıkları servis ücretlerinin peşin alındığını ve iade edilmesi gerektiğini anlatıyor. Bazı okulların servis ve yemek ücretlerini iade etmelerine rağmen bazılarının bu iadeyi gerçekleştirmediğini vurgulayan veliler bu iadenin yapılmasını talep ediyor. Ayrıca okulların uzaktan eğitim sürecinde doğalgaz ve elektrikten de tasarruf ettiklerini, kısaca masrafları azaldığı için bunu eğitim ücretlerine de yansıtmaları gerektiğini anlatan veliler şöyle diyor: “Bazı okullar indirim yapıyor da neden diğerleri yapmıyor? Biz ücretleri tam ödediğimiz halde öğretmenlerini kısa çalışma ödeneğine aldılar. Öğretmenlere tam ücret ödemediler. Okullar açılmadığı halde okul kıyafetlerini yüksek fiyatla satıyorlar. Bu eleştirileri yaptığımızda ‘Beğenmiyorsanız, gidin’ diyorlar. Bu nasıl bir yaklaşım?. Ayrıca uzaktan eğitimde örgün eğitim ücreti ödemek istemiyoruz.”

Özel okullar ise uzaktan eğitimde maliyetlerin arttığını ifade ediyor. Hürriyet’ten Esra Ülkar’ın haberine göre özel okul temsilcilerinin ücretler ile ilgili açıklamaları şöyle:

GİDERLERİN YÜZDE 90 KİRA VE MAAŞ

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel:

“21 Eylül’den sonra eğitimi yüz yüze yapmayı planlıyoruz. Şu anda özel okullarımızın kapasitesi öğrencileri seyreltmeye müsait. Online eğitime sadece destek kapsamında gerek duyulabilir. Okulların giderinin neredeyse yüzde 90’ınını teşkil eden kira, öğretmen ve personel ücretleridir. Bu ücretlerde indirime gidilmesi çalışanları mağdur eder. Ancak olağanüstü bir süreç ortaya çıkar ve devletimiz bir destek uygularsa biz de bunu velilerimize yansıtırızAksi takdirde bütün giderler devam ederken düşük ücret uygulaması sürdürülebilir olmaz. Online eğitime geçilmesi durumunda yemek, servis ve benzeri giderlerin geçen yıl olduğu gibi geri verilmesi söz konusu olacaktır.”

MALİYETLERDE BİR DÜŞÜŞ YOK

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal:

 “Her okul arzu ediyorsa indirim yapabiliyor. Genel bir karar alınamıyor. Maliyetlerimizde düşüş olmadı. Okul açısından baktığınızda bir kazanç söz konusu değil. Birçok okul kısa çalışma ödeneğini de kullanmadı. Birçok okul da ‘Sıkıntılı sürecimiz var’ diyor. Sınıfları hazırladılar, ‘Öğretmenleri aldık her şey hazır, nereden tasarruf yapacağım’ diyorlar. Doğalgaz, elektrik bunlar yıllık bazda yüzde 2 gibi bir gider tutuyor. Bu hesapla iade olmaz. Bazı okullar kendileri karar alıp indirim yapabiliyor. Ama bizim kurumsal olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Telafi eğitiminin online olarak yapılacağı netleşti. Yeni dönemde telafi için 15 gün okula gidilmesi halinde, yemek ve servis hizmeti hesaplanarak mahsuplaşma yapılacaktı. Ancak yüz yüze eğitime 21 Eylül’de başlanacağından, geçen yılın hesabını özel okulların artık bekletmemesi gerekiyor. Bu noktada velilerimiz okullarıyla görüşerek varsa alacakları mahsuplaşabilirler. Eğer yüz yüze telafi eğitim olsaydı oradaki gün sayısı kadar yemek ve servis ücreti iadeden düşürülecekti. Ama yüz yüze telafi eğitim olmadığı için velilere yemek ve servis ücretleri iadesi buna göre hesaplanarak yapılmalı.”

YAZ OKULU VE KURS FORMÜLÜ İLE YÜZ YÜZE EĞİTİM

Açılış hazırlıklarını 17 Ağustos’a göre yapan bazı özel okullar bakanlığın 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçeceğini açıklamasından sonra “yaz okulu” ya da “kurs” formülüyle yüz yüze eğitim vermeye hazırlanıyor. Bazı özel okullar velilere gönderdikleri yazıyla 1’inci, 8’inci ve 12’nci sınıfları yüz yüze “kurs” eğitimi için 17 Ağustos’tan itibaren sınıflara çağırdı. Bazıları da anaokuluna başlayacaklara yaz okulu, 1’inci sınıflara okul öncesi yaz okulu, 2’nci sınıflara okuma-yazma oyunları yaz okulu, 8 ve 12’nci sınıflara da hazırlık yaz okulu açacaklarını duyurdu.

16-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş