Arama sonuçları

Eğitimciler TEOG sorularını nasıl yorumladı?

Eğitimciler TEOG sorularını nasıl yorumladı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merkezi olarak yapılan ikinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi TEOG'da ikinci dönem sınavları bugün yapılan üç oturumla tamamlandı. Dün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava giren yaklaşık 1.2 milyon 8’inci sınıf öğrencisi bugün de TEOG maratonunda kalan son 3 sınav olan Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarına girdi. Yabancı dil sınavı İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Almanca yapıldı. Sınavlar yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurtdışında ise 15 merkezde ve 22 okulda yapıldı.                           

ÖĞRENCİLER ‘FEN ZOR’ DEDİ

İkinci dönem oturumlarının tamamlanmasının ardından sosyal medyada sorumları yorumlayan adaylar fen sorularını zor bulduklarını belirtirken İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarını kolay bulduklarını ifade etti.

EĞİTİMCİLER NE DİYOR?

Peki ikinci dönem TEOG sorularını eğitimciler nasıl yorumladı? İşte yanıtı:

BİLFEN OKULLARI EĞİTİMCİLERİ TEOG SORULARINI NASIL DEĞERLENDİRDİ? 

Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı- Yasemin Dündar:

FEN BİLİMLERİ: Fen Bilimleri sınavı kazanımlara uygun olup yoruma dayalı sorulardan oluşmaktadır. Sorular açık, net ve anlaşılır yapıdadır. Soruda verilen bilgileri ve şekilleri doğru kullanıp yorumlayabilen öğrenciler sınavı başarı ile tamamlamışlardır. Sorularda günlük hayattan örnekler verilmesi Fen Bilimleri dersinin yaşamla ne kadar iç içe olduğunu göstermiştir. Sorularda çevre sorunlarına dair örnekler verilmesi çocukların çevre duyarlılığını artırmak açısından önemlidir. 

Bilfen Ortaokulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı - Havva Güneş:

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sınav müfredata ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Sınavda birinci ünite “Bir Kahraman Doğuyor”dan hiç soru çıkmazken ikinci ünite “Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler”den 1 soru yer almıştır. Sınavda üçüncü ünite “Ya İstiklal Ya Ölüm”den 6 soru, dördüncü ünite “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar”dan 6 soru, 5. ünite “Atatürkçülük”ten 7 soru yer almaktadır. Soruların genellikle TEOG 2 kazanımlarından seçildiği görülmektedir. Sorular, kavram bilgisi ve yorum yeteneği güçlü öğrenciler tarafından rahatlıkla yapılabilecek düzeydedir. 

Bilfen Ortaokulları İngilizce Bölüm Başkanı - Müjgan Yeşiloğlu :

YABANCI DİL: Sınavımız genel olarak kazanımlara uygundu. Ağırlıklı olarak ikinci TEOG kazanımlarının sorgulandığı bir sınavdı. TEOG-1’de yer alan üçüncü üniteden hiç soru sorulmadı. Okuma parçaları ile ilgili sorularda öğrencilerden çıkarım yapmaları beklenirken kelime bilgisinin ölçüldüğü sorularda öğrencilerin doğrudan bilgilerini kullanmaları istenmiştir. Parçaya dayalı okuma anlama soruları ve diyalog sorularının çeldiricileri yüksek ayırt edici nitelikte olduğu görülmektedir. Görsele dayalı sorular ise çok net ve birçok öğrenci tarafından yapılabilecek niteliktedir.“Jill ve Adam arasındaki diyalogu içeren soru çeldiricisi yüksek olan bir soru olduğu için ayırt edici olacaktır.

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİMCİLERİ TEOG SORULARINI NASIL YORUMLADI?  

SORULAR AÇIK VE ANLAŞILIR

FEN BİLİMLERİ: Fen Bilimleri dersi sınav soruları; müfredata uygun ve soru sayılarında konu ağırlıklarına göre dağıtılmış. Ancak birinci dönem merkezi ortak sınavına dahil olan konulardan soru sorulmamış. Sorular açık ve anlaşılır ifadelerle düzenlenmiştir. Öğrencilerin gözlem ve deneylerle edindikleri kazanımlarla çözülebilecek özelliktedir.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınav soruları müfredata ve kazanımlara uygundur. Sorular; açık ve anlaşılır olup, seçenekler nettir. 1. Merkezi Sınav konularından 2 soru gelmiştir. Öğrencileri zorlayacak nitelikte soru bulunmamaktadır.

YABANCI DİL: İngilizce sınav soruları öğrencilerin okuduğunu, gördüğünü anlama ve yorumlama becerisini, kelime ve dilbilgisini, aynı zamanda dikkatini ölçen kolay sorulardan oluşmuştur. Sorular MEB müfredatına uygun olup soru dağılımları konulara göre dengeli dağılmıştır.

SEVİNÇ EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİMCİLERİ TEOG SORULARINI NASIL YORUMLADI?  

SORULAR MÜFREDAT PROGRAMINA UYGUN   

FEN BİLİMLERİ: Fen Bilimleri sınav soruları dersin kazanımları ile örtüşmektedir. Sınavda birinci TEOG konularını içeren soru bulunmamaktadır.Sınavda yorumlama ve bilgiyi kullanma gücünü ölçen sorular ağırlıktadır. Dili anlaşılır açık ve nettir. Birinci TEOG sınavına göre daha ölçücü olup konu eksiği olmayan ve düzenli çalışan öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınavdır.Ayrıca sınavda çıkan ısı soruları diğer sorulara göre daha seçicidir. 

T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sorular müfredat programına uygun konu dağılımı ağırlıklı olarak 2. TEOG ünitelerinden sorular sorulmuştur. Öğrencilerin yorum yapma ve bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik bir sınav olmuştur.  Dikkatli okuma isteyen orta düzeyde bir sınavdır.

YABANCI DİL: İngilizce soruları, Milli Eğitim müfredatına ve kazanımlara uygundur ve sorular ikinci ve üçüncü üniteler hariç, sınava kadar işlenen ünitelere göre hazırlanmıştır. Müfredata göre ağırlıklı olarak 4 ve 6’ncıünitelerden daha fazla soru sorulmuştur. Sorular dilbilgisi yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde değil, daha çok okuduğunu anlama, doğru çıkarım yapma becerisini ve kelime bilgisini ölçmektedir. Her sorunun anlaşılabilen bir bağlam içerisinde ve genellikle soru-cevap şeklinde düzenlenmesi soru kalitesinin yüksekliğini ortaya koymaktadır. Diğer bir dikkati çeken konu ise; sorular arasında olumsuzluk ifade eden sorunun hiç olmaması, tablo sorularının da sadece 2 adet olmasıdır. Sınav hakkındaki genel değerlendirmemiz, müfredat dışına çıkılmamış ve birinci dönem İngilizce TEOG sınavı ile kıyaslandığında eşit zorlukta bir sınav olduğu yönündedir. 

ÖZEL ARI OKULLARI EĞİTİMCİLERİ TEOG SORULARINI NASIL YORUMLADI?  

BİLGİYE DAYALI BİRKAÇ SORU BELİRLEYİCİ OLABİLİR  

FEN BİLİMLERİ: Sınav genel olarak kazanımların açıkça sorgulandığı, bilgi ve yoruma dayalı soruları içeriyor. Kazanım dışı soruların yer almadığını ve birinci TEOG kapsamındaki kazanımlara yer verilmedi. Sorular derste öğrenilen bilgiler ile günlük yaşantı arasında bağ kurabilmeyi sağlayacak nitelikte. Azot döngüsü ve canlılarda enerjinin açığa çıkması ile ilgili sorular ise belirleyici nitelikte olabilir.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sınav açık, net, anlaşılır ve yoruma dayalı sorulardan oluştu. Soruların kapsamı ağırlıklı olarak son üç üniteyi içermekte olup kazanım dışı sorulara yer verilmedi. Bilgiye dayalı birkaç soru belirleyici olabilir ve ağırlık verilen Atatürk İlke ve İnkılaplarına ait sorular yorumdan çok bilgiyi ölçer nitelikte, diğerleri ise okuduğunu anlamaya yönelik. Sorular, düzenli ders dinleyen ve planlı ders çalışma alışkanlığı edinmiş öğrenciler tarafından rahatlıkla çözülebilirdi.

YABANCI DİL: Yorum, sözcük bilgisi, okuduğunu anlama ve çıkarım yapabilme becerilerine yer verildi. Ağırlıklı olarak ünite 4 (Communication), ünite 6 (The Internet) ve ünite 7 (Tourism) kazanımları üzerinde duruldu. İletişime dayalı ve görsel içerikli sorularınçoğunlukta olduğu sınavda güncel konular ve günlük yaşamda sıkça kullanılan yapılar yer aldı.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ EĞİTİMCİLERİ TEOG SORULARINI NASIL YORUMLADI?

Bahçeşehir Koleji Fen Bilimleri Bölüm Başkanı - Senem Ertün: 

FEN BİLİMLERİ: Sorular, MEB tarafından yayımlanan konu ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Canlılar ve Enerji ilişkileri ünitesindeki sorular deney ağırlıklı olup sınavın en çok soru sorulan iki ünitesinden biri olmuştur. Fen Bilimleri sınavının soruları anlaşılır, açık ve kavram yanılgısına sebep olmayacak netliktedir. Konuya hakim olmanın tek başına yeterli olmadığı; okuma, anlama ve yorumlama gücünün de ölçüldüğü sorulara yer verilmiştir. Genel bir değerlendirmeyle: Düzenli çalışan, tekrar yapan, soru çözüm tekniklerini bilen öğrencilerin yapabileceği sorulardan oluşan bir sınav yapılmıştır. Deney sorularında kullanılan “ulaşılabilir’’ ifadeleri öğrencinin bilgisini ölçmekten çok yorumlama, sonuç çıkarma becerilerini ölçmektedir. Sınavda, Merkezi Ortak Sınav 1’e ait kazanımlara ilişkin sorular yer almamaktadır. Sınav soru dağılımı, ünitelerin kazanım yoğunluklarıyla örtüşmemektedir, sınavda son konulardan ağırlıklı olarak sorular sorulmuştur. 

Bahçeşehir Koleji İngilizce Bölüm Başkanı Orçun Barış: 

YABANCI DİL: İngilizce sorularının dağılımları ve kazanımları MEB tarafından açıklanan kazanımlara ve müfredata uygundur.Uygulanan Merkezi Ortak Sınav’da karşılıklı konuşma veokuduğunu anlama becerilerini ölçer nitelikte ve bunlara ek olarak öğrencilerin çıkarımlar yapmaları gereken soruların ağırlıktaolduğu gözlemlenmiştir. Sorular ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde, beklendiği gibi 2. TEOG kazanımlarına odaklanıldığı görülmektedir. Genel anlamda, düzenli bir çalışma programına sahip öğrencilerin doğru cevaplara ulaşabilecekleri nitelikte bir sınavdır.

Bahçeşehir Koleji Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ferda Gençel: 

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Dikkati ilk çeken birinci üniteye ait konularla ilgili doğrudan bir soru gelmese de bu ünite Atatürkçülük ünitesi ile bağlantılı olarak sorulmuştur. Sınav kazanımlara uygun, MEB ders ve çalışma kitaplarında yer alan metinlerden seçilmiş olduğu görülmüştür.Soruları incelediğimizde özellikle Atatürk ilke ve inkılaplarına ait konuların birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğu söylenebilir.Sınavın genelinde soruların bilgiyi yorumlama düzeyinde olduğu görülmektedir. Sınavda iki sorunun öğrencileri zorlayabileceği nitelikte olduğu söylenebilir. I. İnönü Savaşı ile ilgili soruda, Londra Konferansı’na çağrılma nedeni ve sonucunu doğru ayırt edemeyen öğrenciler hata yapabilirler. Ayrıca “halkçılık” ilkesinin değerlendirildiği soruda “eşit gelir” ifadesi öğrenciler için sorunun çözümünü zorlaştırmıştır.

NESİBE AYDIN OKULLARI TEOG SORULARINI NASIL YORUMLADI?

‘AZOT BAĞLAYICI BAKTERİLER’ ÜZEBİLİR

FEN BİLİMLERİ:  Geçen yıllardan farklı olarak birinci ve ikinci ünitelerden (I.TEOG konuları) hiçbir soru sorulmamıştır. Sınavın büyük bölümünü “Canlılar ve Enerji İlişkileri” ile “Maddenin Halleri ve Isı” ünitesi oluşturmaktadır. Geri kalan kısım ise diğer üç üniteye dağıtılmıştır. Genel olarak sınav müfredata uygun, kazanımlarla örtüşen, bilgi ve yorum ağırlıklı sorulardan oluşmuştur. Ancak “Madde döngüleri” ile ilgili soruda bir çok öğrencinin, azot bağlayıcı bakterilerin, azot döngüsünde yaptığı olayı şekil üzerinde göremediğinden “A” şıkkının çeldiriciliğine düşülebilir. Besin zinciri ile ilgili soruyu ise, analiz etme yeteneğini çok iyi kullanan öğrencilerinin, rahatlıkla çözebileceği düşünülmektedir. 

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Soruların çoğu, geçen yıllarda olduğu gibi Ya İstiklal Ya Ölüm, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük ünitelerinden sorulmuştur. Birinci TEOG konularından olan Milli Uyanış ünitesinden yalnızca 2 soru sorulmuş; Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden ise soru sorulmamıştır. Soruların kazanımlarla uyumu ve yoruma dayalı olduğu görülmüştür. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, çeldiricisi yüksek ya da öğrencileri ikilemde bırakacak herhangi bir soru sorulmamıştır. Paragraflar, soru kökleri ve seçenekler, oldukça açık, anlaşılır ve doğru seçeneğe kısa sürede ulaşmayı sağlayacak şekildedir. Konuları bir bütün olarak özümsemiş, dikkatle okuyup analiz edebilen öğrencilerin kolaylıkla iyi sonuçlar çıkaracağı bir sınav olduğunu düşünüyoruz.

YABANCI DİL: İngilizce bölümünün büyük bir kısmı dialog sorularından oluşmuştur. Sınavın geriye kalan kısmında ise, okuduğunu anlama, verilen görsel ile kelime bilgisini eşleştirme, tablo yorumlama ve duruma uygun düşen ifadeyi bulabilme konusundaki kazanımların ölçüldüğü görülmektedir. Soruların tümünün MEB kazanımları ile örtüştüğü ve kolaylıkla çözülebilecek nitelikte oldukları görülmektedir. Öğrencilerin yorumları da, sınavın kolay olduğunu doğrulamaktadır.

UĞUR OKULLARI EĞİTİMCİLERİ TEOG SORULARINI NASIL YORUMLADI?
 
Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Filiz Polat: 

FEN BİLİMLERİ: Sorular Milli Eğitim müfredatı ve kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Müfredat dışı soru sorulmamıştır. Sınavın konu dağılımı 1. TOEG sınavına göre daha geniş kapsamlıdır. TEOG-1 konuları dışındaki tüm ünitelerden sorular sorulmuştur. Bu yıl 8. sınıfların müfredatı değiştiği için 1. TEOG’da olduğu gibi öğrenciler bazı sorularla ilk defa karşılaşmışlardır. Soruların içeriğine bakacak olursak; ünite soruları beklenilen düzeyde olup sorularda bilgi ile beraber dikkatinde ölçüldüğünü görmekteyiz. Sorular daha çok görsel açıdan zengindir. Deney düzeneğinin, grafiklerin kullanıldığını görmekteyiz. Sınavda birkaç tane çeldirici soru bulunmaktadır. İşlem gerektiren soru yoktur. Yine bazı sorularda öğrenciler, sorunun içindeki ipuçlarından faydalanarak doğru cevaba ulaşabilirler. Sorular bilimsel düşünmeye teşvik eden, olaylar arasında bağlantı kurulmasını isteyen, yoruma dayalı ve günlük hayatımızdan örnekler olacak şekilde hazırlanmıştır.  Sınav genel olarak orta zorlukta olup açık ve net sorulardan oluşmuştur.
 
Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Burcu Aksoy Sertkahya:

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Müfredat dışı bir sorunun sınavda yer almadığı, soruların MEB müfredatına ve kazanımlarına uygun olduğu görülmüştür. Ağırlıklı olarak Ya İstiklal Ya Ölüm, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük ünitelerinden sorular sorulmuştur. Birinci dönem TEOG konularından ise sadece bir iki soru sorulmuştur. Soruların bilgiden ziyade bilgi ve bilgiyi yorumlama ile kavram bilgisine yönelik olduğu, eşleştirme tarzında soruların da sınavda yer aldığı görülmüştür.  Sınavda İzmir İktisat Kongresi ve Sakarya Savaşı ile ilgili sorular bilgi ve bilgiyi yorumlama şeklinde sorulmuştur. Ayrıca “milli egemenlik” kavramı ile ilgili öğrencilerimizin kavram bilgisini yoklamaya yönelik soru da sınavda yer almıştır. Yine sınavda Atatürk İlke ve İnkılaplarının dayandığı temel esasların ilkeler ile eşleştirilmesine yönelik öğrencilerimizin dikkatli olmasını gerektiren bir soru da bulunmaktadır. 
 
İngilizce Bölüm Başkanı Hüseyin Ala:

YABANCI DİL: İngilizce sınavında MEB müfredatına uygun kazanımlar sınanmıştır. Herhangi müfredat dışı bir soru sorulmamış ve yeni bir soru türüne yer verilmemiştir. TEOG 1 kapsamındaki sorulara daha az yer verilmiştir.  Sorular öğrencilerin iletişim becerilerini ölçmeye odaklanmış, kolayca anlayabilecekleri ve yorumlayabilecekleri şekilde hazırlanmıştır. Öğrenciler, soru kökleri açık ve anlaşılır, çok ciddi çeldiricilerin olmadığı bir testle karşılaşmıştır. Pedagojik açıdan da öğrenci düzeyine uygun olan testte sadece iki soru yeniden ifade etme ve yorumlayabilme becerileri gerektirmesi açısından seçici niteliktedir. Sınav genelinde yabancı dil kelime bilgisinin ve cümlenin tamamına yönelik anlama ve yorumlama becerisinin ön plana çıktığı görülmüştür. Testin orta seviye zorlukta olduğu söylenebilir .

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİMCİLERİ TEOG SORULARINI NASIL YORUMLADI? 

Fen,  Zümre Başkanı Özge Çevik Mumcu:

FEN BİLİMLERİ: TEOG-1 konularından soru sorulmamış olması şaşırtıcı olmakla birlikte bunun dışındaki dağılım beklenen şekildedir. Madde ve ısı ünitesi ile canlılar ve enerji ünitelerinden 6’şar soru gelmiş olup sınavın ağırlığı bu konulardadır. Genel anlamda anlaşılır, net ve zorluk derecesi orta ve kolay sorulardan oluşmaktadır. Biyoteknoloji alanındaki soru zorluk derecesi yüksek olmakla birlikte belirleyici ve eleyici olacaktır. Kazanım eksiği olmayan bir öğrencinin rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluşan fen bilimleri sınavı ölçme anlamında iyi bir sınav olmuştur.  

T.C. İnkılap Tarihi, Zümre Başkanı Neşe Saka Gülcan:

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Genel olarak okuduğunu anlama, çıkarımda bulunma, neden-sonuç ilişkisi kurma ve yorum ağırlıklı sorulardan oluşmaktadır. Birinci TEOG sınavına göre okuma parçaları daha açık ve daha anlaşılır metinlerden ve orta uzunluktaki paragraflardan oluşmaktadır. Kavram bilgisine çok yer verilmemiş olup  sadece A kitapçığı 18. sorudaki “darülfünun” kavramı bilgi ve hatırlama düzeyine uygun olarak sorulmuştur. Bu kavramdan dolayı bu soru, diğer sorulara oranla zorluk derecesi daha yüksek bir soru olarak göze çarpmaktadır. Genel olarak bilgiye dayanmayan bu sınavda, 1 adet bilgi sorusu göze çarpmaktadır. A kitapçığı birinci soru eşleştirme tarzında bilgi sorusu olarak değerlendirilmektedir. 

İngilizce, Zümre Başkanı Derya Erol:

YABANCI DİL: İkinci dönem TEOG soruları öğrencileri birinci dönem sorularından daha çok zorlamamıştır diye düşünüyoruz. Birinci dönem TEOG'da çeldirici sorular gözlemlemişken, ikinci dönem TOEG'da çeldirici soru sorulmadığını gözlemledik. Özellikle ikinci dönem konularından sorular sorulmuştur. İkinci dönem konularından az sayıda soru sorulmuştur. Türkiye genelinde öğrencilerin bazı konuşma İngilizce'sinde kullanılan cümle yapılarında ve kelime bilgisi gerektiren sorularda zorlanmış olabileceğini düşünüyorum.

 

27-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş