Arama sonuçları

Eğitimciler TEOG sorularını nasıl yorumluyor?

Eğitimciler TEOG sorularını nasıl yorumluyor?

Sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları başladı. İki aşamalı gerçekleştirilen TEOG kapsamında, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik birinci dönem ortak sınavlarının ilk gün oturumları sona erdi. İlk sınav günü sırasıyla Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava giren öğrencilere, her dersten 20 soru soruldu. Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile İngilizce’den oluşan 60 soruluk 2’nci oturum ise yarın yapılacak. 

İlk gün sınav sorularını değerlendiren uzmanlar Türkçe sorularının dikkatli bir okuma, çıkarım yapma becerisi ve kelime bilgisi istediğini, Matematik sorularını yeterli düzeydeçalışmış öğrencilerin kolayca yapabileceğini Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının ise bilgi, dikkat, okuma-anlama ve yorumlama becerisi isteyen sorular olduğunu ifade ediyor.     

İşte uzmanların yorumları:   

BEKLENMEDİK BİR SORU TİPİ YOK

Nesibe Aydın Okulları

TÜRKÇE: Türkçe bölümünün yüzde 70’ini anlam konuları, yüzde 30’unu ise Dil Bilgisi konuları ve Yazı Türleri oluşturuyor. Geçen senelerde de MEB, ağırlığı anlam konularına verdiği için konu dağılımlarında beklenmedik bir durum söz konusu olmadı. Sınavdaki 3 sorunun kolay, 13 sorunun orta, 4 sorunun ise zor düzeyde olduğu görülmüştür. Daha önceki TEOG sınavlarında da benzer bir dağılım söz konusu. Ancak, bu TEOG sınavında kolay soruların oranının geçen yıllara göre daha az tutulduğu, orta derecede güçlüğe sahip soruların ise yoğunluk kazandığı söylenebilir. Zor soru oranlarında ise bir değişiklik olmadı. Birkaç paragraf sorusu beklendiği üzere düşündürücü ve çeldiricisi daha kuvvetli nitelikte hazırlandı. Dil bilgisi sorularında da beklenmedik bir soru tipi yok. Sınav sorularında dikkat çeken bir diğer unsur ise; görselli sorulara bu yıl da hiç yer verilmemiş olması. Sınavda beklenmedik veya hatalı herhangi bir soru şekliyle de karşılaşılmamıştır. MEB’in web sitesinde yayınlamış olduğu “Kazanım Kavrama Testleri” ve “Değerlendirme Sınavları” da Kasım ayı TEOG sorularıyla kazanım ve zorluk dereceleri açısından paralellik göstermektedir.

MATEMATİK: Soruların yüzde 35’ini kareköklü sayılar, yüzde 35’ini üslü sayılar, yüzde 5’ini gerçek sayılar, yüzde 25’ini çarpanlar ve katlar konuları oluşturmaktadır. Sınavdaki 10 sorunun kolay, 9 sorunun orta, 1 sorunun zor düzeyde olduğu görülmüştür. Özellikle bu sene müfredata yeni eklenen Çarpanlar ve Katlar, EBOB – EKOK konularından da sorular sorulmuştur. Sınavda, MEB ’in TEOG-1 için yayınlamış olduğu kazanımların tamamından soru gelmiştir. Ayrıca, web sitesinde yayınlanan “Değerlendirme Sınavları” ve “Kazanım Kavrama Testleri” sınav ile paralellik göstermiş ve öğrencilere kolaylık sağlamıştır.  Matematik sorularının belirleyiciliği, önceki TEOG sınavlarında olduğu gibi bu yıl da öne çıkmıştır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Yüzde 30’u Evrenin Yasaları, yüzde 15’i Kaza ve Kader, yüzde 15’i Tevekkül, yüzde 5’i Allah Her Şeyi Bir Ölçüye göre yaratmıştır, yüzde 20’si Emek ve Rızık,  yüzde 10’u Paylaşma ve Yardımlaşma, yüzde 5’i AyetelKürsi konularından sorulmuştur. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünde 7 soru kolay, 8 soru orta, 5 soru ise zor düzeyde olduğu görülmüştür. Bilgiyi kullanmayı gerektiren, anlama ve yorumlama beceresi içeren nitelikli sorulardan oluştuğu görülmektedir. Geçen yıla göre sorular zorluk bakımından benzer, içerik bakımından daha kalitelidir.

BABAANNESİNİN MERVE'YE VERDİĞİ CEVAP BELİRLEYİCİ 

Bilfen Ortaokulları 

TÜRKÇE: Türkçe soruları bu sene de anlam bilgisi ağırlıklı konulardan gelmiştir. 20 sorunun 15’i sözcükte, cümlede ve paragrafta anlam konularından oluşmaktadır.  Ancak sorular 8. sınıf öğrencilerinin yorum güçlerinin üstünde olduğundan soruyu analiz etme ve doğru cevaba gitme hususunda öğrencileri çok zorlamıştır. Türkçe dersinde son yıllarda yapılan sınavların TEOG mantığına göre yıl içinde yapılan 3 yazılı sınavdan biri olmaktan ziyade geçmiş yıllarda yapılan OKS sınavlarında olduğu gibi öğrencinin 8 yıllık eğitim hayatı boyunca edindiği Türkçe birikimini denetleyecek nitelikte olması dikkat çekmektedir. 

MATEMATİK: Matematik sınavı kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. “Üslü ifadeler” konusundan 8, “kareköklü  ifadeler” konusundan 7, “çarpanlar ve katlar” konusundan 5 soru bulunmaktadır. Seçici bir sınav olmuştur. Temel kavramları bilen ve işlem yapabilme gücü iyi olan öğrencilerin daha başarılı olacağı bir sınavdır. Bu yıl, yeni müfredatla eklenen çarpanlar ve katlar konusundan gelen soruların sınavın belirleyici soruları olacağı düşünülmektedir. Çeldiricisi güçlü sorular olmakla birlikte hatalı soru bulunmamaktadır.  Özellikle şıkların tamamının denenerek çözülmesi gereken sorularda, öğrencilerin zamanı doğru yönetme konusunda sıkıntı yaşadıkları düşünülmektedir. 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Bilgiyi ölçen soruların yanında, öğrencilerimizin muhakeme güçlerini de kullanmalarını gerektiren, zorluk derecesi orta düzeyde olan soruların yer aldığı sınav, kazanımlara uygun nitelikte kaliteli bir sınavdı.  Soruları doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayan öğrenciler, bu sınavdan iyi bir sonuç alabilir. 15 Temmuz süreci ile ilgili güncel bir sorunun da yer aldığı sınavda özellikle “Babaannesinin Merve’ye verdiği cevap” üzerine kurulu soru, üç farklı konu başlığını içinde barındırdığı ve dolaylı yoldan doğru cevaba ulaşmayı gerektirdiği için sınavın en belirleyici sorusu olacaktır. 

DİKKAT DÜZEYİ YÜKSEK ÖĞRENCİLER BAŞARILI OLDU

 SEV Ortaokulları  

TÜRKÇE: 23 Kasım tarihinde uygulanan TEOG 1 Türkçe sınavındaki sorular MEB kazanımlarına ve müfredata uygundu; ancak daha önceki yıllara nazaran zorlayıcı bir sınavdı. Sınavda sözcükte anlamdan 3, cümlede anlamdan 3, paragrafta anlamdan 8, edebi türlerden 1, yazımdan 1, noktalamadan 1, cümle öğelerinden 2 ve eylemsiden 1 soru sorulmuştur. Sorular öğrencinin hem bilgisini hem de okuduğu metni analiz etmesini ölçmeye yönelik olarak sorulmuştur. Dikkat düzeyi yüksek, okuma-anlama unsurlarına hakim ve analiz etme becerisi yüksek olan öğrenciler bu sınavda başarılı oldu. 

MATEMATİK:  Öğrencilerimizin heyecanla beklediği 1. TEOG sınavı Matematik soruları; MEB’in sene başında belirttiği kazanımlar dahilindeydi. Sorular genel anlamda dengeli ve kaliteli hazırlanmıştı. Bu sene sık sık örneklediğimiz “Çarpanlar ve Katlar, Karekök ve Üslü Sayılar” gibi konu alanları sınav sorularına yön verdi. Öğrencilerin doğru cevaplara ulaşmak için soru köklerini dikkatli okumaları gerekiyordu. Zorluk düzeyi yüksek olan üç sorudan bahsedebileceğimiz Matematik bölümünde, düzenli ve sistemli çalışan öğrencilerin başarılı olabileceğini söyleyebiliriz. Zorluk seviyesi olarak orta derecede şeklinde değerlendirilebilir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi TEOG 1 soruları, MEB kazanımlarına uygun sorulardı. Soruların çoğu uzun paragraflardan oluşmaktaydı. Bilgiye dayalı kısa sorulardan ziyade, paragraf ve yorum soruları ağırlıktaydı. Bir önceki yılın soruları ile kıyasladığımızda daha zor bir sınavdı denebilir.

BU YILKİ SORULAR DAHA AYIRT EDİCİ

Bahçeşehir Okulları

TÜRKÇE: Türkçe, dikkatli bir okuma, çıkarım yapma becerisi ve kelime bilgisi isteyen seçici bir sınavdı. Türkçe sorularının geçen yıllardaki TEOG sınavlarına göre daha ayırt edici olduğu söylenebilir. Hatalı ya da tartışmalı bir sorunun bulunmadığı bu sınavda zorluk derecesinin yüksek olduğu birkaç soru dikkat çekmektedir. Öğrenciler; sözcükte anlam, paragrafta dil ve anlatım ve edebi türe ait sorularda zorlandıklarını dile getirmişlerdir. Yazım, noktalama, fiilimsi ve öge soruları cevabı net olan ama bilgiye hakim olmayı gerektiren sorulardır. Sınavda sayıca ağırlıklı olan paragraf soruları ise çözüm teknikleriyle analiz edilerek cevaplanmayı gerekli kılmıştır. Türkçe sınavını genel olarak değerlendirdiğimizde soruların dikkatli bir okuma, çıkarım yapma becerisi ve kelime bilgisi isteyen seçici bir sınav olduğu gözlemlenmiştir.

MATEMATİK: Matematik, yeterli düzeyde çalışmış öğrencilerin çok zorlanmadan yapabileceği sınavdı. Sınav, genel olarak kazanımların açıkça sorgulandığı, okuduğunu anlama ve adım adım işlem yapma becerisinin ön planda olduğu bir sınavdır. Sınavda kazanım dışı soru bulunmamaktadır. Sınav orta güçlükte, yeterli düzeyde çalışmış öğrencilerin çok zorlanmadan yapabileceği bir sınav olmuştur. Problem olarak sorulan sorular, anlamlı okuma becerisi ve adım adım işlem yapma becerisi gerektirdiğinden öğrencileri zorlayan sorular olmuşlardır. Özellikle kareköklü sayılar konusunun üç sorusu öğrencileri zorlamıştır. İfadeleri açık ve net olan sınav sorularından yedi tanesi, çözüm yapılıp cevabı bulunan türden değil, tek tek seçenekler kullanılarak cevabı bulunabilecek türdendir. 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bilgi, dikkat, okuma- anlama ve yorumlama becerisini ölçen bir sınavdı. Sınav 8. sınıflar için MEB tarafından yayımlanan kazanım çizelgesinde belirtilen kazanımları kapsamaktadır. Sınavı içerik olarak değerlendirdiğimizde bilgi ile birlikte okuma-anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olduğu görülmektedir. Geçen seneki Merkezi Ortak Sınav 1 sorularıyla karşılaştırdığımızda bu yılki soruların daha ayırt edici olduğu gözlemlenmiştir.Akıl ve irade ile ilgili soruda anlatılan hikayenin öğrenciler tarafından yanlış yorumlamaya müsait olduğu ve Ayete-l Kürsi’nin anlamı ile ilgili sorunun ancak bilgiye hakim öğrenciler tarafından yapılabileceği söylenebilir.

Fotoğraf: AA

23-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş