Arama sonuçları

Eğitimciler üniversite sınavlarındaki değişiklikleri anlatıyor

Eğitimciler üniversite sınavlarındaki değişiklikleri anlatıyor

Üniversite sınavlarında neler değişti? YGS başvurularının başlamasıyla birlikte açıklanan üniversiteye giriş sistemindeki değişiklikler, üniversite adaylarında kaygı ve panik duygusunu da beraberinde getirdi. Bu değişimler bireysel değil, sınava girecek bütün adayları etkileyecek. Üniversite sınavlarında bu sene yapılacak değişiklikleri anlatan Nesibe Aydın Okulları uzmanları adayların bundan sonraki süreçte, şartların eşit olduğunu akıllarından çıkarmadan, sadece sınavlara odaklanarak çalışması gerektiğini belirtiyor. İşte ÖSYM tarafından 2017’de üniversite sınavlarında yapılan değişiklikler:

1. LYS’LERDE AÇIK UÇLU SORULAR YER ALACAK: 2017 yılının haziran ayında yapılacak olan LYS’lerde, öğrencilerin bilgi düzeyini ölçmek üzere çok az sayıda açık uçlu soruya yer verilecek. Bu soruların dağılımı şöyle olacak: LYS-1 Matematik sınavında 3 soru, LYS-2 Fen Bilimleri sınavında her branştan birer soru olmak üzere toplam 3 soru; LYS-3 Edebiyat - Coğrafya sınavında Edebiyat testinden 2, Coğrafya testinden 1 soru olmak üzere toplam 3 soru ; LYS-4 Sosyal Bilimler sınavında Tarih, Coğrafya - 2 ve Felsefe Grubu testlerinden birer soru olmak üzere, toplam 3 soru; LYS-5 Yabancı Dil sınavında ise açık uçlu 3 soru sorulacak.
 
Her bir öğrenci kendi alanında gireceği iki LYS‘de sadece, 6 açık uçlu soru ile karşılaşacaktır. Açık uçlu soruların toplam soru içindeki payı ise yüzde 2-3 civarında olacak. 5 oturumlu LYS’lerin her sınavında 3’er soru olmak üzere, tüm oturumlara katılan öğrenciler, toplam 15 tane açık uçlu soru yanıtlayacak. Bu soruların cevapları tek kelimelik ya da en fazla 3 rakamdan oluşacak.
 
Kılavuzda yapılan açıklamaya göre öğrenciler, açık uçlu (kısa cevaplı) soruların cevabını, cevap kağıdının ilgili alanına yazacak ve kodlayacak. Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak.
 
Bu nedenle kodlama işlemine çok dikkat etmek gerekiyor. ÖSYM, konuyla ilgili olarak, doğru yazılan ancak kodlanmayan veya eksik / yanlış kodlanan cevapların işleme alınmayacağını belirtiyor. ÖSYM, açık uçlu soruların değerlendirilmesinde, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkartılmayacağını açıkladı. Bu durum, düzenli ve sistemli çalışan bir öğrenciye avantaj sağlayacak.
 
2. LYS -1 MATEMATİK SINAVI TEK OTURUMDA YAPILACAK: Üniversite sınavlarında yapılan bir diğer değişiklik ise LYS-1 Matematik - Geometri sınavının artık sadece Matematik sınavı adı altında tek oturumda yapılması. Bu durumda Geometri dersi soruları önceki yıllara oranla daha fazla önem kazandı. Örnek ile açıklarsak MF-3 puan türünde tercih yapmak isteyen aday için Matematik testinin katkısı yüzde 13, Geometri testinin katkısı yüzde 5 iken, yapılan değişiklikle birlikte her iki branşın da katkısı yüzde 18 olarak eşitlendi.

3. GECİKEN ADAY SINAV BİNASINA ALINMAYACAK: ÖSYM bu yıl ilk defa üniversite sınavlarında sınav binasına girişlere süre sınırlaması getirdi. Yeni yapılan açıklamaya göre, adaylar, sınav binalarına saat 10.00 ’da başlayan sınavlara 9.45’ten sonra, 14.30’da başlayan sınavlara ise saat 14.15’ten sonra alın-mayacak. Bu durumda sınavın olduğu tarihlerde adaylara ulaşım konusunda dikkatli olmalarını öneriyoruz. 
 
4. SINAVSIZ GEÇİŞ KALDIRILDI: 2017 yılı itibariyle meslek ve teknik lisesi öğrencileri 2 yıllık ön lisans programlarına sınava girmeden yerleşemeyecek. Ancak, bu öğrencilere ön lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan verilecek. Bu ek puan OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpılmasından elde edilecek ve YGS’de baraj puanını geçmeleri dâhilinde aldıkları puana eklenecek.
 
5. EĞİTİM FAKÜLTELERİNE 2+0 BİN BAŞARI SIRALAMASI: 2017 yılından itibaren eğitim fakültelerine üniversite sınavlarında 240 bin ve üstünde başarı sıralamasına sahip olan öğrenciler yerleşebilecek. 240 bin başarı sıralaması içerisinde yer almayan adaylar, vakıf üniversiteleri de dâhil olmak üzere öğretmenlik programlarına yerleşemeyecek. Bu nedenle, eğitim fakültelerini düşünen adayların çalışma düzenlerini yeniden oluşturmalarını tavsiye etmekteyiz.
 
6. ÖĞRETMENLİK VE İLAHİYAT-İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTELERİNE LYS ŞARTI: YGS puan türü ile öğrenci alan, öğretmenlik programlarının tamamı ile İlahiyat bölümlerinde de yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu programlara yerleşmek isteyen öğrenciler de artık LYS puan türüyle yerleşecek. Özel Eğitim Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, İlahiyat Fakültelerinin öğretmenlik programları da son değişiklikle LYS puan türüyle öğrenci alacak.
 
7. AÇIK ÖĞRETİM PROGRAMLARINA PUAN TÜRÜ GETİRİLDİ: Önceki sistemde, Açık Öğretimde puan türü bulunmamaktaydı. Son yapılan değişik sonucu, açık öğretim ön lisans ve lisans programlarına puan türü getirilmesiyle, örgün öğretimdeki puan türü ile Açık Öğretim Programlarındaki puan türü aynı oldu.

15-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş