Arama sonuçları

Eğitimciler yeni değişiklikleri nasıl yorumladı?

Eğitimciler yeni değişiklikleri nasıl yorumladı?

Eğitimciler yeni değişiklikleri nasıl yorumladı? Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG yerine gelen liseye geçiş sistemindeki değişiklikleri açıkladı. Buna göre soru sayısı 60’dan 90’a çıkarken sınav süresi de 135 dakika oldu.

Soruların dağılımı ise 20 fen, 20 Türkçe, 20 matametik, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile 10 yabancı dil sorusu olarak açıklandı. Öğrenciler sadece 8’inci sınıf müfredatından sorumlu olacak. Adrese göre yerleştirmede oluşturulacak eğitim bölgeleri aralık ayında açıklanacak. Öğrencilerin 1 milyonu adrese göre, 120 bini de sınavla liselere yerleşecek.

EĞİTİMCİLER YENİ DEĞİŞİKLİKLERİ NASIL YORUMLADI?

Peki eğitimciler bu son değişiklikleri nasıl yorumladı. Gazete Habertürk’ten Fatmanur Boylu’nun haberine göre yorumlar şöyle.

DİL SORULARI ÖZEL OKULLAR İÇİN AYIRT EDİCİ

Hacettepe Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Gelbal:
60 soruya hep karşıydık. Soru sayısını artırdılar ancak TEOG gibi olursa 180 soru da olsa çözüm olmaz. 135 dakika o yaştaki çocuklar için fazla ancak 90 soruyu yetiştirmeleri için daha azı yetmez. Soruların ayırıcı olması ve niteliği önemli. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük için ayrılan 10 soru sayısı az. İngilizce sorularının gelmesi özel okullar için ayırt edici bir değerlendirme olacak. Din Kültürü soruları ise Türkiye'nin hassas konusu. Farklı dinden ve etnik yapıdan öğrencileri de düşünmek gerek. Sınav 8. sınıfı kapsayacak ve öğretmenler temel beceriye değil konunun anlaşılmasına ağırlık verecek. Aileler TEOG yüzünden çocuklarını kurslara yazdırdı ve çoğu peşin ödedi. Yeni sistemde de kurslardaki yoğunluk değişmeyecek.

 

SORU SAYISI 100'ÜN ÜZERİNDE OLMALIYDI

Ankara Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Ömer Kutlu:
Soru sayısı 100'ün üstünde olmalıydı. MEB akademisyenlerden destek almıyor. Değişiklik yapılıyor, medya uzmanlara soruyor, MEB de medya üzerinden takip edip tekrar değiştiriyor. Direkt akademisyenlerle detaylı bir çalışma yapılması daha sağlıklı. Yeni sistem yine test odaklı oldu. Öğretmenler öğrencilerinin temel beceri ve yeteneklerine değil, konuyu anlayıp anlamadığına bakacak ve testle pekiştirmeli bir eğitim devam edecek. TEOG için "başarı testleri" dendi ve 17 bin birinci çıktı. "Başarı testleri", yerleştirme esaslı sınavda büyük sorunlara yol açıyor. Kontrollü dağılım sağlayacak testler yapılmalı. Din sorularında da tartışmalar olabilir, farklı etnik ve dinden insanlar var. Ahlak ve kültür temalı olması daha genelleyici olurdu. Bakanlık apar topar örnek sorular hazırlayacak. Sorular ne kadar kaliteli olabilir bilmiyorum. Kısa vadede testlerden vazgeçemeyeceğimiz anlaşıldı.

 

27-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş