Arama sonuçları

Eğitimciler yeni sınav sistemi ÜGS’yi nasıl yorumluyor?

Eğitimciler yeni sınav sistemi ÜGS’yi nasıl yorumluyor?

Eğitimciler yeni sınav sistemi ÜGS’yi nasıl yorumluyor? Üniversiteye geçiş sistemi sınavının ayrıntılarını YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı. Tek hafta sonunda yapılacak sınavda dil puanı hariç sözel, eşit ağırlık ve sayısal olmak üzere 3 farklı puan türü olacak. Yeni sınav sistemi ÜGS’de  YGS ve LYS gibi ayrım yapılmayacak. Sınav muhtemelen haziran ayında yapılacak. Bu yıl “yüksek olasılıkla” uygulanacak. 

Saraç, öğrencilerin üzerinden sınav stresini kaldırmak için üniversite sınavlarında yalınlaştırmaya gittiklerini açıkladı. YGS ve LYS’lerin 4 aya yayıldığını ve mart ayında yapılan YGS’den sonra da öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını söyledi. 4 aya yayılans bu sistemin de eğitim öğretim yaşamını olumsuz etkilediğine değinen Saraç, bu yüzden de yeni sistemin daha “yalın” olduğuna değindi. 

EĞİTİMCİLER YENİ SINAV SİSTEMİ ÜGS’Yİ NASIL YORUMLUYOR? 

Peki eğitimciler yeni üniversiteye geçiş sistemi sınavını ÜGS’yi nasıl yorumluyor? 

İşte yanıtlar:  

ALES SINAVLARINI HATIRLATIYOR

Kültür Temel Liseleri Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal

Sistemle ilgili henüz tam ayrıntı yok. Ama puanların sadeleşmesi iyi oldu. Gerçi 3 temel puana ilaveten başka alt puanlar da olacağını düşünüyoruz. Türkçe matematik etkisinin artması da biraz ALES sınavlarını hatırlatıyor. Temel bilgiler ön plana çıkıyor. Sistemin özünün ne olduğu önemli. Belki yanlışın doğruyu götürmesine de son verilebilir. Sistem eleyen değil, yerleştiren bir şekilde kurgulanmalı. Ortaöğretimdeki eğitimin kalitesi hakkında ipuçu yerine sınavların öğrencileri yerleştirmesi gerek. Hesaplama sisteminde de puanının hesaplanması için asgari net çıkarma zorunluluğu belki de kaldırılır. O zaman daha çok aday yerleşir, boş kontenjan kalmaz. Tek haftada yapılması da öğrenci açısından iyi. Psikolojik olarak YGS'den sonra öğrenciler dağılıyordu. 

TEK HAFTADA TAMAMLANMASI İYİ OLACAK

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt 

YGS ve LYS arasında sınavların zamana yayılması öğrencileri olumsuz etkiliyordu. YGS'den çıktıktan sonra bir türlü LYS'lere çalışmaya başlayamıyorlardı. Mart'tan itibaren öğrenciler hem psikolojik olarak dağılıyor hem de okula gitmiyordu. Çalışma yöntemi olarak da önce YGS'ye çalıyorlar, sınavdan sonra da sonuçları bekleyip, morallerini bozuyorlardı. Bir hafta sonunda tamamlanması öğrencinin konsantrasyonu açısından iyi olacak. Puanların azalması da önemli. Bu kadar çok puan olmamalıydı. Ama keşke bu yıl değil de önümüzdeki yıl başlasa. Çünkü ağustos ayından itibaren öğrenciler kurslara gitmeye başladı, test kitapları basıldı. Çocuklar şu anki sisteme göre çalışıyor. Hangi puan türünü istiyorsa ona göre strateji izliyordu. Testlerin katsayılarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Açık uçlu soru olacak mı, doğru yanlışı götürecek mi bunlar bilinmeli. 

DAHA KOLAY DAHA ANLAŞILIR SİSTEM

Final Okulları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar:
BU sistem bu yıl uygulanmasa daha iyi olur. YGS öğretim yılını böldüğü için adaylar mart ayından sonra okula gitmiyordu. Ayrıca sınavdan ve sonuçlar açıklandıktan sonra motivasyonları bozuluyor, LYS'lere çalışamıyordu. Senenin sonunda bir haftada yapılması iyi olacak. Ortak test kitapçığı verilir. Çoklu puan türü üniversitelerin zorlamasıyla çıkmıştı. Şimdi daha kolay ve anlaşılan sınav sistemi olacak. Ama bir an önce ayrıntıların açıklanması lazım. 

YGS VE LYS SİSTEMİ NASIL İŞLİYORDU?

Değiştirilen sistemde üniversitelere girmenin yolu iki aşamalı sınavlardan geçiyordu. Bu sınavlardan ilki mart ayında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), diğeri de 5 aşamalı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS). YGS'de her biri 40'ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyor. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip, önlisans programlarını tercih edebiliyor. YGS'de yüzde 20 başarıya denk gelen 180 puan ve üzerini alanlar haziran ayında 2 hafta sonunda tamamlanan 5 aşamalı LYS'lere katılıyordu. Her aday en az iki LYS'ye girmek zorunda. LYS'lerde de 180 ve üzerinde alanlar lisans programlarını tercih edebiliyor. YGS'de 6 puan türü bulunuyor. LYS'de ise tüm sınavlara giren adayların elinde 12 farklı puan türü oluyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre üniversite programlarını tercih edebiliyor.

Kaynak: Habertürk

 

 

 

 

 

 

 

 

27-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş