Arama sonuçları

Eğitimciler yeni üniversite sınavını nasıl değerlendirdi?

Eğitimciler yeni üniversite sınavını nasıl değerlendirdi?

Eğitimciler yeni üniversite sınavını nasıl değerlendirdi? YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından ayrıntıları açıklanan yeni üniversite sınav sistemini eğitimciler değerlendirdi.

Adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak açıklanan yeni sınav iki oturumlu yapılacak. Haziran ayında Cumartesi günü sabah ve öğleden sonra oturumları yapılacak. Sınavın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT). Bu oturumda 40 Türkçe ve 40 temel matematik sorularından oluşan 80 soru yer alacak. Bu oturuma tüm adaylar girecek. Bu oturumda 150 ve 180 olmak üzere 2 tane baraj var. 150 puan alanlar önlisans programlarını tercih edecek. Bu oturumda 200 ve üstü alanlar ise sınav puanlarını iki yıl kullanabilecek.

Sınavın ikinci oturumu olan tüm adayların girmek zorunda olmadıkları Alan Yeterlilik Testi (AYT) 4 testten oluşacak. Her birinde 40’ar soru olacak Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri olacak. Adaylar isterlerse bu testlerin tümünü yanıtlayacak ya da tercihlerine göre en az iki testi yanıtlayacak.

EĞİTİMCİLER ÜNİVERSİTE SINAVINI NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Eğitimciler üniversite sınavını değerlendirdi. İşte eğitimcilerin görüşleri:

SORU SAYISININ AZALTILMASI SAKINCALI

Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt: Çok belirsizlik var. Soruların dağılımı tam olarak açıklanmadı. En önemli sorun da soru sayısının YGS ve LYS'lere göre yarıya yakın azaltılması. Bu da ölçme değerlendirme açısından sakıncalı. Temel Yeterlilik Testi'nde YGS'de yer alan fen bilimleri ve sosyal bilimler testleri çıkmış oluyor. Bu dersler yok sayılıyor. Oysa örneğin sayısal öğrencisi sosyal sorularını çözerek fark yaratabiliyordu. Artık bu soruların anlamı kalmadı. Sadece iki test matematik ile Türkçe kalıyor. Artık sayısal öğrencilerinin sosyal çalışmasına gerek yok. Sürenin ne kadar olacağı önemli özellikle alan sınavları olan ikinci oturumda öğrencilere her test için ayrı mı süre verilecek bu çok önemli. Tek kitapçık ve toplam süre verilirse öğrenci süre baskısı yüzünden diğer testleri yapamaz. Alan sınavında da soruların azaltılması sakıncalı. Fen testinde öğrenciler kimya, fizik, biyolojiden 30'dar soru toplam 90 soru yanıtlardı. Şimdi sadece toplam 40 soru var.


ÖZÜNDE DEĞİŞİKLİK OLMAMIŞ
Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar
Özünde çok önemli değişiklik yapılmamış. Sınavın mantığı aynı, sadece soru sayıları azalmış. YGS'deki gibi ilk oturum yüzde 40 etki yapıyor. En güzel yanı da puanları adayların iki yıl kullanabilecek olması. Yerleştirmelerde de bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Daha kolay bir sınav daha kolay bir sistem ve yerleştirme olacak gibi duruyor.

ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYONU ARTACAK

Kayı Okulları CEO’su Deniz Demirtaş

Üniversiteye giriş sınavlarında yapılan değişiklik, eski sistemin aksayan taraflarını giderme amacıyla yola çıkılmış olması bakımından önem taşıyor. Puan türlerinin ve sınav oturumlarının azaltılmış olması, öğrencilerin karmaşıklıktan uzak, daha yalın bir sistemle karşılaşması anlamına gelecek. Bu durum sınavda öğrenci başarısını ve motivasyonunu arttıracak. Böylece öğrencilerin üzerinde uzun süre devam eden sınav stresi ve baskısı hafifleyecek. Zamanlama olarak haziran ayında yani eğitim yılının sonunda veya tamamlanmasının ardından öğrencilerin sınava girecek olması da 12. sınıf eğitim müfredatının tam olarak öğrencilere aktarılması, okul motivasyonunun yıl sonuna kadar korunması açısından doğru bir karar. Yeni sistemde ortaöğretim başarı puanının yine etkili olacağı görülüyor. Bu noktada önerimiz orta öğretim başarı puanının daha adil belirlenmesi açısından MEB tarafından 9, 10 ve 11. sınıflarda uygulanacak merkezi, açık uçlu sınavların devreye alınması. Açık uçlu sınavlar ve bu sınavlar sonrasında yapılacak öğrenciye özel takviye çalışmaları ve ödevlendirmeler; öğrenme kalitesini tüm lise sürecinde arttıracaktır.

 

13-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş