Arama sonuçları

Eğitimde 2021: Hangi değişiklikler oldu? Neler tartışıldı?

Eğitimde 2021: Hangi değişiklikler oldu? Neler tartışıldı?

2021 yılının sona ermesine sayılı günler kaldı. Eğitimde ise bu yıl içinde yaşananlar arasında öne çıkanlar ise Milli Eğitim’de bakan değişimi, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması ve ardından başlayan protestolar, yeni öğretim yılının yüz yüze eğitime geçilmesi ve 7 yıl aradan sonra toplanan Milli Eğitim Şurası’nda “okul öncesi eğitime din eğitimi kararı” çıkması en çok tartışılan konular arasında yer aldı.

2021 yılı başında okullarda yüz yüze eğitim “hep kesintili” oldu. 6 Eylül’de başlayan 2021-2022 öğretim yılı ise tüm kadamelerde yüz yüze eğitime geçildi. Eğitimde en önemli değişikliklerden biri ise Milli Eğitim Bakanı değişikliği oldu. Ziya Selçuk, “affını isteyince” yerine Bakan Yardımcısı Mahmut Özer atandı.

Bu arada YÖK Başkanı da değişti. Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yerine Marmara Üniversitesi Rektörü Erol Özvar, YÖK Başkanı olarak atandı.

BOĞAZİÇİ ‘NE REKTÖR VE PROTESTOLAR

Gündemde en çok kalan ise Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör atanmasının ardından öğrenci ve akademisyenlerin protestoları oldu. “6 ay sonra alışırken” diyen Bulu, 6 ayını doldurduğunda tıpkı atandığı gibi bir geceyarısı kararıyla görevden alındı ama rektör ataması protestoları bugün de sürüyor.

7 YIL SONRA TOPLANDI AMA

7 yıl sonra toplanan 20. Milli Eğitim Şurası ise alınan 128 tavsiye kararından sadece birisinin tartışsıldığı bir Şura olarak tarihe geçti. Komisyonlarda gündem dışı olarak değerlendirilip, konuşulmayan okul öncesi eğitime “din eğitimi” kararı Şura’dan sonra hatırlanan tek karar olarak gündemde oldu. Yine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4-6 yaş çocuklar için açtığı ve yaklaşık 200 bin çocuğun gittiği Kuran kurslarının da okul öncesi eğitimden sayılması önerisi tartışılan bir başka konu oldu.

DÜŞEN VE ÇIKAN BARAJLAR

Bu arada yeni YÖK Başkanı Özvar’ın ilk aldığı karar ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ile ikinci ve üçüncü oturumlar Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarıyla ilgili “baraj düşürme” kararı oldu. İkinci ek yerleştirme yapılarak, adayların düşen puanlarla tercih yapması sağlandı. Bu arada hukuk barajı da 100 bininci sıraya yükseltildi.  

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU SENEYE KALDI

Bu arada öğretmenliği bir kariyer mesleği olarak düzenleyecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Aralık’ta Meclis’e gelmesi gerekiyordu ancak Meclis tatil olduğu için 2022 yılına kaldı.

İŞTE EĞİTİMDE 2021 YILI

İşte aylara göre eğitimde dikkat çeken değişiklikler

OCAK: PROTESTOLARI BAŞLATAN ATAMA

Yeni yıl, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle sessiz karşılandı ama 2 Ocak’ta gece yarısı çıkan Resmi Gazete’de çıkan rektör ataması kararı öğrenci ve akademisyen protestolarına neden oldu.

2 OCAK: BOĞAZİÇİ’NE BULU ATANDI

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 üniversiteye rektör atadı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Durman ve Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ünal Ay getirildi.

5 OCAK: ÖĞRENCİLERE GÖZALTI VE TUTUKLAMA

- Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasına tepki gösteren bir grup, Beşiktaş'taki Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde toplanarak eylem başlattı. Protestolar sırasında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlarını işledikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 17 kişi yakalandı.

6 OCAK: YASAK GELDİ

- Boğaziçi Üniversitesi kampüsü önünde toplanma çağrılarının ardından Beşiktaş ile Sarıyer'de her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüş İstanbul Valiliği’nce yasaklandı.

ŞUBAT: EYLEMLER SÜRDÜ

Şubat ayında, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlerle Kovid-19'la mücadele kapsamında alınan kararlar, gündemin öne çıkan başlıkları oldu.

1 ŞUBAT:  Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yüz yüze eğitime ara verilen köy okullarında 15 Şubat'ta eğitim-öğretime başlanması, 8. ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarında ise 1 Mart'ta başlanması için hazırlık yapılması kararlaştırıldı.

ERDOĞAN: SİZ ÖĞRENCİ MİSİNİZ?

3 ŞUBAT:  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesindeki eylemlere ilişkin, şunları söyledi: "Siz öğrenci misiniz, siz talebe misiniz, yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz? Terör örgütlerinin üyesi olan bu gençleri biz, ülkemizin gerçek manada milli ve manevi değerlere sahip gençleri olarak kabul etmiyoruz Artık bu ülke Taksim'deki bir Gezi olayını yaşamayacak ve yaşatmayacaktır."

15 ŞUBAT: Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ara verilen yüz yüze eğitime köy okullarında yeniden başlandı.

HUKUK BARAJI YÜKSELDİ

16 ŞUBAT: Yükseköğretim Kurulu tarafından, 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartı 125 binden 100 bine yükseltildi.

17 ŞUBAT: KAYIT DONDURMA GELDİ

- YÖK, üniversitelerde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine ilişkin uygulamalı eğitimin gruplar halinde yüz yüze, teorik eğitimlerin ise asgari yeterlikler dikkate alınarak çevrim içi yapılmasına ve salgın endişesi veya barınma nedeniyle eğitime devam etmek istemeyen öğrencilerin "kayıt dondurma" hakkından yararlandırılmasına karar verdi.

İLK DOZ BAKANA YAPILDI

24 ŞUBAT:  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Arifegazili İlkokulunda Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptırdı, eğitim çalışanlarının da aşılanmasına başlandı.

27 ŞUBAT: Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart Pazartesi olarak planlanan resmi ve özel tüm okullardaki yüz yüze eğitim ve sınavlara, 2 Mart Salı gününden itibaren illerin salgın koşullarına göre başlanılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

MART: KİMLER YÜZ YÜZE EĞİTİMDE?

"İstanbul Sözleşmesi"nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanırken yüz yüze eğitime de belli kademelerde geçildi.

17 MAYIS: Okul öncesi, özel eğitim merkezleri ile 8. ve 12. sınıfların destekleme ve yetiştirme kurslarında, yüz yüze eğitime geçildi.

18 MAYIS:  Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu ya da zihin yetersizliği olan öğrenciler için, konservatuvarlar ve güzel sanatlar fakültelerindeki lisansüstü eğitim ve sanatta yeterlilik programlarına başvuruda yabancı dil şartı kaldırıldı.

40 yaş üzeri öğretmenler ve okul çalışanları için Kovid-19 aşısı randevuları açıldı.

HAZİRAN: ÖĞRENCİ ANDI KARARI

10 HAZİRAN: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun "Öğrenci Andı" kararının gerekçesi tamamlandı. Gerekçede, yönetmelik değişikliğiyle Öğrenci Andı'nın sadece okutulması uygulamasından vazgeçildiğine işaret edildi. Okul kitaplarında Öğrenci Andı'na yer verilmesi kuralının halen yürürlükte olduğu kaydedilen gerekçede, Öğrenci Andı'nın, eğitim ve öğretim yönetimi ve materyali olarak kullanılmaya devam edildiği vurgulandı.

18 HAZİRAN: Milli Eğitim Bakanlığınca, ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki yaklaşık 18 milyon öğrencinin 2020-2021 eğitim öğretim yılı sonuna ilişkin karne ve başarı belgeleri Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında e-Okul'dan erişime açıldı.

TEMMUZ: BULU GÖREVDEN ALINDI

15 TEMMUZ: Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, görevinden alındı.

30 TEMMUZ: 11 Kasım 2014-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında YÖK Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yerine Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar YÖK Başkanı olarak atandı.

AĞUSTOS: BAKAN DEĞİŞİKLİĞİ VE PCR ZORUNLULUĞU GELDİ

6 AĞUSTOS: Görevden affını isteyen Ziya Selçuk'un yerine, Milli Eğitim Bakanlığına Prof. Dr. Mahmut Özer atandı.

10 AĞUSTOS: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından YKS barajlarının düşürüldüğünü duyurdu. Buna göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanıyla ön lisans programlarını tercih için baraj 150’den 140’e düştü. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ie Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarıyla lisans tercihi için de baraj 180’den 170’e indirildi. Ancak bu düzenleme ikinci ek yerleştirmede geçerli oldu.

19 AĞUSTOS:  Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrencilerle irtibatlı ancak henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aynı şekilde aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu, konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız." açıklamasında bulundu.

21 AĞUSTOS:  Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne ise Prof. Dr. Mustafa Kurt atandı.

31 AĞUSTOS: İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine yüz yüze eğitim öncesi "PCR Testi Zorunluluğu" konulu genelge gönderildi. Buna göre, aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerden, belirli alanlara girişte ya da şehirler arası toplu taşıma araçlarını kullanma sırasında istenilecek PCR negatif testi 18 yaş ve üzeri vatandaşlar için uygulanacak.

EYLÜL: YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADI

6 EYLÜL: Ülke genelinde, tüm kademe ve sınıf seviyelerindeki 18 milyon dolayındaki öğrenci ile 1 milyonun üzerinde öğretmen, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinin üzerinden geçen 1,5 yılın ardından tam zamanlı yüz yüze eğitime başladı.

10 EYLÜL: Sağlık Bakanı Koca, belirtisiz Kovid-19 vaka yaygınlığını anlayabilmek için sınırlı sayıda okulda PCR testi yapılacağını, okullarda yapılacak testler öncesinde velilerin bilgilendirilip onaylarının isteneceğini duyurdu.

23 EYLÜL: Sağlık Bakanlığı’nca, "bebeklere yanlış aşılar yapıldığı"nı iddia eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl hakkında soruşturma başlatıldı.

ERDOĞAN HANGİ ‘KUŞAK’ İSTİYOR?

16 KASIM: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkent Millet Bahçesi'nde düzenlenen Yerel Yönetimler Gençlik Festivali'ne katıldı. Erdoğan, şöyle dedi: "Bizim ihtiyacımız olan kuşak Z kuşağı, Y kuşağı değil, TEKNOFEST kuşağıdır. 2023 seçimlerinde 6 milyondan fazla gencimiz ilk defa oy kullanacak. Önümüzdeki seçimlerin kilidi şu veya bu parti değil, gençlerimizdir."

23 KASIM: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yürüttükleri görev bir kariyer mesleği olarak tamamlanacak öğretmenlerimize, başta 3600 ek gösterge, sağlayacağımız yeni haklar şimdiden hayırlı olsun" dedi.

7 YIL ARADAN SONRA TOPLANDI AMA

1 ARALIK: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası'nda, kadrolu/sözleşmeli öğretmenlerin aynı haklara sahip olacağını, ek göstergelerin 3600'e çıkarılacağını açıkladı.

1-3 ARALIK: 1-3 Aralık tarihlerinde 7 yıl aradan sonra toplanan Milli Eğitim Şurası’nda “okul öncesi eğitime din eğitimi” kararı çıktı. Şura öncesinde eğitimcilerin “gizli gündem var, okul öncesine din eğitimi getirilmek isteniyor, bu madde şura kararı olarak çıkacak” uyarıları gerçek oldu. Komisyonların toplantısının ardından Genel Kurul’a ek madde olarak gelen ve oy çokluğuyla kabul edilen maddelerden birisi de okul öncesi eğitime “din eğitimi” oldu.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİME DİN EĞİTİMİ KARARI

Komisyonlarda böyle bir karar alınmamasına rağmen, Genel Kurul'a oylanmak üzere  4 ek madde geldi. Bu maddelerden birisi ise okul öncesi eğitime din eğitimi eklenmesiydi. Genel Kurul'da apar topar onaylanan bu maddeye sadece 46 eğitimci şerh koydu. Ama mu madde oy çokluğuyla geçti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer okul öncesi eğitime din eğitimi getirilmesi kararıyla ilgili olarak şöyle dedi: “Şura kararları, tavsiye niteliğindeki kararlardır. Uygulanma, yaptırım zorunluluğu yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Şurada gerek oy birliği gerekse oy çokluğuyla kabul edilen tüm kararları yeniden değerlendireceğiz, belirlemiş olduğumuz eğitimde fırsat eşitliği çerçevesinde alt başlıklarda gerekli yerlere dercedip ona göre yol haritamızı çıkaracağız. Yani burada alınan her kararı, Milli Eğitim Bakanlığı benimsediğimiz, reddettiğimiz veya kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor."

YKS TARİHİ AÇIKLANDI

13 ARALIK: ÖSYM, 2022 sınav takvimini açıkladı. Buna göre 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) başvuruları 11 Şubat-7 Mart tarihleri arasında yapılacak. 3 oturumlu sınav ise 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak.

18 ARALIK: Milli Eğitim Bakanlığı’nca, ortaokullarda iki kademede seçmeli "çevre eğitimi" dersinin, gelecek yıldan itibaren üç kademede, "çevre eğitimi ve iklim değişikliği" adı altında uygulanmasına karar verildi.

LGS TARİHİ ÇIKTI

26 ARALIK: 8'nci sınıfta okuyan yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin girmesi beklenen Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 5 Haziran 2022 Pazar günü yapılacak. 

 

 

 

 

 

 

 

26-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş