Arama sonuçları

'Eğitimin yaralarını saracak bir bütçe yok'

'Eğitimin yaralarını saracak bir bütçe yok'

'Eğitimin yaralarını saracak bir bütçe yok.' CHP’nin eğitim politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, eğitimde fırsat eşitsizliği olduğunu ve bunun pandemi döneminde daha da arttığını söyledi. Pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) elinin kolunun bağlandığını savunan Karabıyık, şöyle dedi:

“Maddi hiçbir kaynak verilmedi. Sadece bağışlara bırakıldı. Milli Eğitim Bakanlığı bütün ihtiyaçları için oturup bağış bekleyemez... Pandeminin yaralarını saracak bir bütçe göremedim. Sadece bir borç bütçesiydi.”

Pandemi sürecinde CHP’nin eğitim-öğretim alanına dair tespitlerini Milliyet’ten Mehtap Gökdemir'e değerlendiren Karabıyık özetle şunları söyledi:

‘ÖĞRETMENİN BİLE BİLGİSAYARI YOKTU’

‘Temizlik elemanı var’ dendiğinde okulların yarısında yok. Var olanların çok azı kadrolu, diğerleri 8 aylık sözleşmeli. En üzüldüğüm şey, öğretmenler bu süreçten hiç haberdar edilmedi. Öğretmenler olayın dışında tutuldu. Çok sayıda öğretmen ‘çocukların değil, benim bile bilgisayarım yoktu’ diyor.

‘ARTIK ORTA DİREK YOK’

Fırsat eşitsizliği ile oluşan bir eğitim sistemimiz vardı. Önce devlet okulu, özel okul ayırımı ile başlamıştı. Devlet okullarının kalitesi azaldıkça vatandaş çocuğunu özel okula göndermeye başladı. Devlet de özel okullara çok büyük destek verdi. Özel okul cenneti haline geldi ülke. Türkiye’de artık orta direk yok. Yani yoksul var, zengin var. Ve öyle bir makas var ki çocuğuna bırakın kitabını, defterini, okula gönderecek ayakkabıyı zor alan, ama bir taraftan da çocuğunu özel okul dışında özel derslerle yetiştiren bir grup da var. Gelinen süreçte bu makasın daha da büyümeden ortadan kaldırılması gerekiyor. MEB’in bütün çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak, velileri rahatlatacak doğru projeler yapması lazım. Makas zaten açılarak geldi, pandemide de makas daha fazla açıldı.

27-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş