Arama sonuçları

En fazla harcama yükseköğretim için yapılıyor

En fazla harcama yükseköğretim için yapılıyor

OECD,  tarafından, eğitim sistemlerinin güncel durumlarını ortaya koyan Bir Bakışta Eğitim Raporu 2021 yayınlandı. “Eğitimde Eşitlik: Eğitim Fırsatlarının Güçlendirilmesi” ana temasında hazırlanan rapora göre Türkiye, öğrenci başına yapılan eğitim kurumları harcamalarında OECD ortalamasının oldukça gerisinde kaldı. En fazla harcama yükseköğretim için yapılıyor ancak bu rakam bile ortalamanın altında kalıyor.

Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM, raporu Türkiye açısından inceledi, Buna göre ilkokul ve ortaokul kademesinde öğrenci başına yapılan harcamalar OECD ortalamasının neredeyse üçte biri düzeyinde.

EĞİTİME NE KADAR HARCANIYOR?

Eğitim kurumları harcaması okullara, üniversitelere ve eğitim kurumlarına yapılan harcamaları ifade etmekte; eğitim öğretim araçlarına ve kurumların sağladığı sağlık, ulaşım, beslenme gibi sosyal hizmetlere yapılan harcamaları kapsamakta. Öğrenci başına yapılan eğitim kurumları harcaması her bir öğrenci için yapılan yatırımı temsil etmekte ve ülkeler arasında karşılaştırma yapabilmeyi sağlayan önemli bir gösterge olarak kullanılmakta.

OECD ortalamasında ilkokuldan yükseköğretime kadar olan kademelerde öğrenci başına yapılan eğitim kurumları harcaması 11 bin 680 dolar iken Türkiye’de yapılan harcama 5 bin 723 dolar. Eğitim kademelerine göre öğrenci başına yapılan harcamalar değişmekle birlikte Türkiye’de yapılan harcamalar tüm eğitim kademeleri için OECD ortalamasının oldukça gerisinde kalmakta.

OECD ORTALAMASININ ÜÇTE BİRİ DÜZEYİNDE

Türkiye’de özellikle ilkokul ve ortaokul kademesinde öğrenci başına yapılan eğitim kurumları harcaması OECD ortalamasının neredeyse üçte biri düzeyinde. Genel eğilim olarak öğrenci başına yapılan en yüksek harcamalar yükseköğretim kademesinde olmakta. Türkiye’de de yükseköğretim kademesinde öğrenci başına yapılan harcama 10 bin 8 dolar ile diğer eğitim kademelerine yapılan harcamalardan daha yüksek ancak 17 bin 65 dolar olan OECD ortalamasının oldukça altında.

EĞİTİM KADEMELERİNE GÖRE ÖĞRENCİ BAŞINA YAPILAN HARCAMALAR

İlkokul: OECD ortalaması 9.550 dolar, Türkiye 3.945 dolar

Ortaokul: OECD ortalaması 11.091 dolar, Türkiye 4.064

Lise: OECD ortalaması 11.590 dolar, Türkiye 6.043

Yükseköğretim: OECD ortalaması  17.091 dolar, Türkiye 10.008

İlkokuldan yükseköğretime: OECD ortalaması  11.680 dolar, Türkiye 5.723

17-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş