Arama sonuçları

Enerjide yerli teknolojinin ilerletilmesi için YÖK ve EÜAŞ işbirliği

Enerjide yerli teknolojinin ilerletilmesi için YÖK ve EÜAŞ işbirliği

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) arasında enerji alanında uzun vadeli stratejilerin, uygulamaların ve katma değeri yüksek milli teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla "Enerji Akademi Programı İş Birliği Protokolü" imzalandı.

YÖK Başkanlığında düzenlenen imza törenine YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz katıldı.

SANAYİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU

Özvar, törendeki konuşmasında, sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek bireylerin yetiştirilmesine ve istihdam odaklı politikaların oluşturulmasına önem verdiklerini vurguladı.

Özvar, yükseköğretim kurumlarından mezun olanların iş piyasasına atıldıklarında, aranan becerilere sahip olmalarını istediklerini ifade eden Özvar, aynı zamanda, bu kişilerin değişen koşullara uyum sağlayabilecek şekilde analitik ve teknik becerilerinin gelişmiş olmasını beklediklerini anlattı.

Bu kapsamda, ülkenin iktisadi kalkınmasında öncü sektörlerle iş birliklerinin devam ettiğini vurgulayan Özvar, YÖK olarak paydaşlarla yükseköğretim programı açmak, müfredat geliştirmek, mezun takip sistemi oluşturmak ve staj programı tasarlamak gibi iş birliklerini hayata geçirdiklerini belirtti.

Özvar, daha önce istihdam ve ihracatta önemli bir paya sahip olan maden, petrol, tekstil ve haritacılık sektör temsilcileri ile protokoller yaparak yükseköğretim-sektör iş birliğini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Özvar, ülkenin kalkınmasında son derece stratejik bir konum teşkil eden enerji sektöründe, EÜAŞ ile protokol imzalanması konusunda da mutabakat sağlandığını bildirdi.

Özvar, şöyle dedi: "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımız ile EÜAŞ arasındaki iş birliği protokolüyle enerji alanında, uzun vadeli stratejilerin, uygulamaların ve katma değeri yüksek milli teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bunlara ilaveten enerji piyasasındaki sermayenin milli ekonomideki payının artırılması, enerji sektörünün beşeri sermayesinin bilgi, beceri ve yetkinlik yönlerinden güçlendirilmesi ve Ar-Ge merkezli ürüne dayalı lisansüstü eğitim yapılması hedeflenmektedir."

PROTOKOLÜN KAPSAMI NEDİR?
 

Özvar, protokole ilişkin şu bilgileri verdi:

"Protokol, giderleri EÜAŞ tarafından karşılanmak üzere enerji sektöründe öncelikli sorun alanlarına yönelik proje çağrısına çıkılmasını, belirlenen üniversitelerin başvuruda bulunmasını, proje kapsamında lisansüstü programlar yürütülmesini ve EÜAŞ personelleri için lisansüstü programlarda YÖK'ün belirleyeceği sayıda ek kontenjan sağlanmasını kapsamaktadır.

Bu kapsamında, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek TeknolojiEnstitüsü, Marmara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi proje başvurusunda bulunabilecek olup ihtiyaç duyulması halinde diğer üniversitelerden de öğretim elemanları projelerde görev alabileceklerdir. Proje yürütme ekibinde, öğretim elemanlarının yanı sıra lisans ve lisansüstü öğrenciler de bulunabilecektir. Enerji Akademi Lisansüstü Eğitim Programı kapsamında projelerde yer alan ve bir lisansüstü programından mezun olanlar, EÜAŞ'ın bağlı bulunduğu mevzuatlar çerçevesinde EÜAŞ'ta istihdam edilebilecektir. Proje kapsamında ortaya çıkan ürünlerin fikri mülkiyet haklarının yüzde 2'si üniversitelere, yüzde 2'si proje yürütme ekibinde görev alanlara, kalan kısmı ise EÜAŞ'a ait olacak şekilde düzenlenecektir."

Özvar, protokol kapsamında, öğrenim gören öğrencilerin üniversitelerin kütüphane, tesis ve altyapı imkanlarından diğer öğrencilerle aynı koşullarda istifade edeceğini ve öğrenim gören diğer lisansüstü öğrenciler ile aynı haklara sahip olacağını belirtti. Özvar, şöyle dedi: "Program sonunda verilecek olan diploma, öğrenciye üniversitelerin lisansüstü programlarında verilen diplomalar ile aynı hakları sağlayacaktır. En çok üzerinde durduğum konu, üniversite hocalarının sürekli uygulamanın içerisinde olması. Bunu gerçekleştirdiğimiz ölçüde Türkiye'de milli teknoloji hamlesinde daha fazla öne çıkabileceğimizi, daha fazla mesafe kat edebileceğimizi düşünüyoruz."

EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz ise Türkiye'nin 100 bin megavatlık elektrik kurulu güce ulaştığını, bu güçle Avrupa'nın devlerinden biri olduğunu anlattı. Alagöz, Türkiye'nin en büyük 64 santralini yönettiklerini aktardı.

 

YÖK ile ülkenin ve dünyanın enerji uzmanlarını yetiştirecek bir protokol imzaladıklarını ifade eden Alagöz, şöyle dedi: "Dünyada yeşil mutabakat, karbonizasyon, alternatif enerji kaynakları, enerji verimliliği, enerji üretim teknolojileri konuşuluyor. Enerji Akademisi, bize bu fırsatları sağlayacak, bu alanlarda insanlar yetiştirecek. Kaynakları yerli fakat teknolojisi yabancı bir enerji sistemi bizi bağımsızlıktan kurtarmıyor. EÜAŞ olarak yerli kaynaklarımızı en iyi bizim değerlendireceğimize inanıyoruz."

Güvenli madencilik, hidrolik santraller, türbin konusunda yürüttükleri çalışmaları özetleyen Alagöz, ayrıca hidrojen ve temiz teknolojinin önemine değindi.

Rafineriler ve nükleer santralleri işletmek için tasarlanmış bir kontrol sistemi ürettiklerini belirten Alagöz, "EÜAŞ olarak biz bunu ürettik ama geliştirmemiz lazım. Dolayısıyla dijital dönüşümde biz varız demiyoruz, dijital dönüşüme imza atacağız. Bu protokol, bizim bu işi çok profesyonel yapacağımızın bir imzası oldu." diye konuştu.

09-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş