Arama sonuçları

Enes Kara için eylem yapan öğrencinin bursu kesildi, konu Meclis gündemine taşındı

Enes Kara için eylem yapan öğrencinin bursu kesildi, konu Meclis gündemine taşındı

HDP'li Züleyha Gülüm, cemaat yurdunda yaşadığı baskılardan ve gelecek kaygısından dolayı intihar eden Enes Kara için eylem yapan öğrencinin bursunun kesilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Evrensel'de yer alan habere göre, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, cemaat yurdunda yaşadığı baskılardan ve gelecek kaygısından dolayı yaşamına son veren Enes Kara için eylem yapan Ufuk Üniversitesinde tam burslu olan öğrencinin bursunun kesilmesini Meclis gündemine getirdi.

Züleyha Gülüm, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Enes Kara’nın cemaat yurdunda yaşadığı baskılardan ve gelecek kaygısından dolayı yaşamına son vermesi üzerine Ankara’da düzenlenen demokratik eyleme müdahale edilip öğrencilerin gözaltına alındığını belirterek; “Basında yer alan iddialara göre gözaltına alındıktan sonra emniyet güçlerince takip ve tehditlere maruz kalan gençlere yönelik baskılar devam etmektedir. Bu baskıların son örneği, söz konusu eylem gerekçesiyle Ufuk Üniversitesinde tam burslu okuyan öğrencinin bursunun kesilmesidir” dedi.

"MUHALİF ÖĞRENCİLERE YÖNELİK GÖZDAĞI"

KYK öğrenim bursunun kesilmesine dayanak yapılan maddede kesin hüküm şartı aranırken Ufuk Üniversitesi öğrencisinin kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmadığını dikkat çeken Gülüm şunları söyledi; “Buna rağmen Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından 08.03.2022 tarihinde gönderilen tebligatla Ankara Valiliği İl Emniyet Müdürlüğünün yazısına istinaden almakta olduğu bursun kesildiği bildirilmiştir. Öğrenci hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamasına rağmen işlem yapılması keyfi, siyasi ve muhalif öğrencilere yönelik gözdağı içerdiği açıktır. Türkiye genelinde barınamayan, geçinemeyen ve maddi olanaksızlar nedeniyle eğitimlerini sürdüremeyen öğrencilerin sorunlarına çözüm üretilmesi gerekirken Ufuk Üniversitesi öğrencisi gibi demokratik haklarını kullandığı için öğrencilerin burs hakları gasbedilmekte, siyasi saiklerle düşünce ve ifade özgürlükleri ihlal edilmektedir.”

CEVAPLANDIRILMASI İSTENEN SORULAR

  • Ufuk Üniversitesi öğrencisi hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadığı halde bursunun kesilme gerekçesi nedir? Demokratik haklarını kullanmak burs kesme gerekçesi midir?
  • KYK tarafından tesis edilen işlem AİHS ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddenin ve Anayasa’nın 34. maddesinin ihlali değil midir?
  • Bakanlığınız haksız gerekçeyle oluşan mağduriyeti gidermek için bir müdahalede bulunacak mıdır?
  • Son 5 yıl içerisinde demokratik hakkını kullanarak katıldığı eylem ve etkinlik nedeniyle bursu kesilen öğrenci sayısı kaçtır?
  • Anayasa’da yer alan “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir” maddesinde yer alan “herkes” ifadesine muhalif öğrenciler dahil değil midir?

15-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş