Arama sonuçları

Engelliler ÖSYM'ye borçlarını 1800 madeni parayla ödedi

Engelliler ÖSYM'ye borçlarını 1800 madeni parayla ödedi

Eğitimde Görme Engelliler Derneği, ÖSYM’nin Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) başvuru kılavuzunda engelli adayların başvuru yapsalar bile sınava alınmayacaklarını belirttikleri iddiasıyla uygulamanın ayrımcılığa ve eşitsizliğe yol açtığı gerekçesiyle Danıştay'da açtığı davayı kaybetti. Bunun üzerine ÖSYM Başkanlığı dernekten bin 800TL talep etti. Dernek ise bu parayı bin 800 adet madeni parayla ödedi.

‘SINAVA GİREMEZSİN’ DEDİLER: Dernek üyelerinin "Borcumuzu ödemeye geldik" diyerek ÖSYM Başkanlığı önünde yaptıkları basın açıklamasında konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Merve Erten; "E-YDS 2014 yılından bu yana yapılmaktadır. Ancak ÖSYM, e-YDS'ye engelli adayları iki yıldır almamakta, ulusal ve uluslararası mevzuatı açık açıkihlal ederek "siz bu sınava giremezsiniz" diyebilmektedir. Ülkemizin taraf olduğu BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'de yer alan "Evrensel Tasarım" İlkesi, bir hizmetin henüz tasarım aşamasında herkesin yararlanabileceği şekilde düzenlenmesini şart koşmaktadır. ÖSYM ise yaptığı savunmada; iki buçuk yıl geçmesine rağmen, bu sınavın çok yeni olduğunu ve engelli adaylar için çalışmaların sürdüğünü belirtmektedir. Diğer taraftan, ÖSYM yaptığı savunmada, elektronik ortamda yapılmayan yabancı dil sınavlarına engelli adayların girmesinde bir engel olmadığını, bu nedenle ortada bir eşitsizliğin bulunmadığını da söylemektedir. Fakat bu da doğru değildir. Çünkü yapılan bir değişiklikle birlikte, bugün bir aday yılda dört defa elektronik ortamda, iki defa da sınav salonlarında olmak üzere altı defa yabancı dil sınavına girebilirken, engelli bir aday sadece iki defa elektronik olmayan sınav salonlarında yabancı dil sınavına katılabilmektedir" şeklinde konuştu.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ SEÇENEĞİNİ KULLANACAĞIZ: Kararı temyiz ettiklerini belirten Erten; "Biz engelli bireyler olarak; mevzuatla güvence altına alınan haklarımızın uygulanmasında karşılaştığımız sorunları yargı yoluyla çözeceğimize olan inancımızı kaybetmek istemiyoruz. Buradan sonuç alamazsak, Anayasa Mahkemesinde bireysel başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurma gibi seçenekleri de kullanacağız" ifadelerini kullandı.

e-YDS’YE ENGELLİ ADAYLARIN ALINMASINI TALEP EDİYORUZ:  ÖSYM'nin yasal olarak avukatlık ücreti istemesinin doğal olduğunu ve kendilerinin de bu borcu ödemek için ÖSYM merkezine geldiklerini vurgulayan Erten; "ÖSYM bizden avukatlık ücreti olarak bin 800 TL talep ederek, ödeme yapmamamız halinde icra takibi başlatacağını bildirdi. Biz de borcumuzu bizzat buraya gelerek kendi elimizle ödemek istedik. Bu nedenle de, ödememiz gereken bin 800 TL avukatlık ücreti borcumuzu 1 TL'lik madeni paralarla ödeyeceğiz. Ancak ÖSYM'nin dava kararının hemen ardından talep ettiği avukatlık ücretine karşılık, biz de en yakın zamanda e-YDS'ye engelli adayların alınmasını talep ediyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Dernek üyeleri daha sonra ÖSYM veznesine giderek bin 800 adet madeni parayla borçlarını ödedi.

16-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş