Arama sonuçları

Erasmus ile Avrupa üniversitelerinde okuyun

Erasmus ile Avrupa üniversitelerinde okuyun

Erasmus ile Avrupa üniversitelerinde okuyun. Avrupa Birliği'nin (AB) üniversite gençleri ve akademisyenleri için oluşturduğu değişim programı olan Erasmus ile Avrupa üniversitelerinin kapılarını açın. Erasmus'a katılarak bir Avrupa üniversitesinde bir ya da iki dönem eğitim alma şansını siz de elde edebilirsiniz.

ERASMUS İLE AVRUPA ÜNİVERSİTELERİNDE OKUYUN

İlk kez 2003 yılında Ege Üniversitesi'nde 9 öğrencinin Avrupa üniversitelerine gönderilmesi ile pilot olarak başlayan bu değişim programından yaklaşık 90 bin öğrenci yararlandı. Bu sayı tüm Avrupa'da 3 milyonu buluyor. Erasmus ile 34 ülkeye değişim öğrencisi olarak gidebilirsiniz. Bütçesi 14.7 milyar Euro olan bu programa Türkiye'de 162 yükseköğretim kurumu katılıyor.

ERASMUS'TA YENİ DÖNEM BAޞLADI


Erasmus'ta 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle yeni bir döneme girildi. 2007-2013 yılları arasında Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları adı ile yürütülmekte olan programlar 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ adı altında uygulanmaya devam edecek. Erasmus+, daha önce kamuoyu tarafından bilinen adlarıyla Comenius (Okul Eğitimi), Erasmus (Yükseköğretim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim), Grundtvig (Yetişkin Eğitimi) ve Gençlik programlarını tek bir çatı altında topluyor. 2014-2020 döneminde bu progjeden 4 milyon gencin yararlanması bekleniyor

Tüm değişim programları gibi Erasmus ile ilgili anlaşmalar Türkiye'de Avrupa Birliği Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Ulusal Ajans tarafından yürütülüyor.

İşte Ulusal Ajans yetkililerinin merak ettiğiniz sorulara yanıtları:

ERASMUS PROGRAMINA KİMLER KATILABİLİR?

Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilir. En fazla hibeli ya da hibesiz 12 ay bu haktan yararlanılabilir.

ERASMUS İÇİN DİL BİLMEM GEREKİYOR MU?

Evet. Programa katılmak için yalnızca not ortalamanız yeterli değil. Dil sınavından da geçer not almak zorundasınız. Not ortalaması ve dil sınavında başarılı olan gençler arasında yapılacak seçimlerde yüzde 50 akademik başarı düzeyi, yüzde 50 yabancı dil düzeyi etkili olacak.

 

BİR DÖNEMLİĞİNE GİTTİM AMA İKİ DÖNEME UZATABİLİR MİYİM?

 

Eğer üniversiteniz ve Erasmus için gittiğiniz üniversite onaylarsa evet uzatabilirsiniz. Ama başka bir üniversite ya da ülkeye gidemezsiniz. Eğer hibe için bütçe yoksa ikinci dönemi hibesiz okuyabilirsiniz.

 

EN KISA NE KADAR KALABİLİRİM?

 

En kısa 3 ay en uzun 12 ay katılabilirsiniz.

 

ERASMUS'A KATILMAK İÇİN NOTUM KAÇ OLMALI?


Erasmus’a katılmak isteyen lisans ve önlisans öğrencilerinin güncel kümülatif not ortalamalarının en az 4 üzerinden 2.20, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise yine 4 üzerinden 2.50 olması gerekiyor.

DİL SINAVI HANGİ DİLLERDE YAPILIYOR?
 

Üniversiteler hangi dillerde sınav düzenleyeceklerini öğrenciyi gönderecekleri ülkedeki yükseköğretim kurumun dilini de dikkate alarak kendileri düzenliyor.

IELTS, TOEFL SONUÇLARI GEÇERLİ Mİ?
 

Yabancı dil düzeyi için istenen kriterler, istenen belgeler ve kullanılacak yöntem, başvuran bütün öğrencilere eşit uygulanmak şartıyla, üniversitelere bırakılmıştır. Yükseköğretim kurumu yapılan ulusal veya uluslararası sınav sonuçlarını kabul edebileceği gibi, kendisi de sınav düzenleyebilir.

HER ÜNİVERSİTE KENDİ Mİ SINAV YAPIYOR?
 

Yabancı dil düzeyini tespit etmek üzere sınav düzenlenmesi halinde, sınav üniversite tarafından yapılır veya yaptırılır.

 

HANGİ ÖĞRENCİLERİN KATILACAĞINI KİM BELİRLİYOR?

 

Öğrenci seçimleri Ulusal Ajans tarafından bildirilen kriterlere uygun olarak ve şeffaf bir sistem çerçevesinde üniversiteler tarafından yapılır. Ancak Ulusal Ajans, gerekli görmesi halinde, başvuruların değerlendirilmesinde ya da seçiminde gözlemci olarak yer alabilir.

KONAKLAMAYI KİM SAĞLIYOR?


Erasmus programı öğrencilere kalacak yer temin etmez. Ancak yurtdışında gidilecek üniversite, misafir edeceği öğrencilerine şehrindeki ve üniversitesindeki konaklama seçenekleri hakkında bilgi verir.

VİZE İŞLERİNDE KİM YARDIMCI OLUYOR?

Vize işlemlerini kendiniz yapacaksınız. Gideceğiniz ülkenin konsolosluk ya da büyükelçiliğin istediği tüm evrakları eksiksiz tamamlamalısınız. Hibe alan öğrenciler üniversitelerinden ne kadar hibe verileceğini gösterir resmi yazı alabilirler.

ÜNİVERSİTEDEN BAĞIMSIZ BİREYSEL OLARAK BAŞVURU YAPABİLİR MİYİM?

Hayır yapamazsınız. Anlaşmalar ancak iki üniversitenin yetkilileri tarafından imzalanarak yürürlüğe koyulur. Öğrenciler, ancak üniversiteleri aracılığı ile Erasmus'a katılabilir.

 

GİDECEĞİM ÜNİVERSİTEYİ BEN SEÇEBİLİR MİYİM?

 

Yalnızca üniversitenizin anlaşma yaptığı ülkelerdeki üniversitelere gidebilirsiniz. Genel olarak üniversiteniz size alternatif sunacak. 3 tercih hakkı verecek. Bunlardan birine yerleşeceksiniz. Tüm bu işlemleri de okuduğunuz kurumdaki Erasmus ofisleriyle yürüteceksiniz.

 

BANKADA PARA GÖSTERMEM GEREKİYOR MU?


Gidilecek ülkenin vize başvurusu için istenen bir şart olabilir. Öğrencilerin Erasmus programına katılmaları için bankada paraları olması zorunluluğu yok. Ama gideceğiniz ülke vize işlemleri sırasında sizden oradaki harcamalarınızı karşılayacak miktarda bir paranın sizin ya da aile üyelerinden birinin hesabında olmasını isteyebilir.

AYLIK HİBE MİKTARI NEDİR?


Öğrencilere verilen hibe miktarlarının üst sınırları Avrupa Komisyonu tarafından, ülkelerin hayat pahalılığı indeksleri veri alınarak belirlenir. Ulusal Ajans'lar da Komisyon tarafından ilan edilen üst sınırları aşmayacak şekilde kendi hibe miktarlarını saptar. Bu miktar Türk öğrencileri için gittiği ülkeye göre aylık yaklaşık 300 ile 600 Euro.

HİBE HEMEN ÖDENİYOR MU?


Öğrenci hibesi planlanan toplam faaliyet süresine göre öngörü olarak hesap edilir, bu miktarın yüzde 80’ni faaliyete başlarken ödenir. Öğrenci döndüğünde gerçekleşen faaliyet süresine göre alması gereken kesin hibe miktarı hesap edilir ve varsa kalan ödemesi yapılır.

HİBE İÇİN AYRICA ULUSAL AJANSA BAŞVURABİLİR MİYİM?

 

Hayır.  Ulusal Ajans, hibenin tamamını yükseköğretim kurumlarına aktarıyor. Yani ayrıca bireysel başvuru ile verilecek bir hibe yok.

 

GİDERSEM DÖNEM KAYBEDER MİYİM?


Erasmus faaliyetleri, üniversiteler arasında yapılan ortaklık anlaşmaları çerçevesinde yapılır. Ders programı Türkiye'deki üniversite ile gidilen üniversitenin imzalandığı “Öğrenim Anlaşması” çerçevesinde gerçekleşir. Öğrencilerin ders ya da dönem kaybına uğramaması için üniversitelerin yakın ders programına sahip üniversiteleri seçmeleri gerekiyor. Ders seçimi yapılırken 1 dönem için 30, 1 yıl için 60 AKTS kredisi hedeflenmeli.  Ama şurası da bir gerçek ki bazen öğrenciler derslerini saydırmakta zorluk çekebiliyor bu da dönem kaybına neden olabiliyor.

ALDIĞIMIZ TÜM DERSLER SAYILIYOR MU?
 

Üniversitenizin gittiğiniz üniversitede aldığınız derslerin Türkiye'de hangi derslere karşılık geldiğini size anlatması gerekir. Yurtdışında aldığınız ve başarı olduğunuz dersleri üniversite saymak zorunda. Tüm incelemelerini yaparak, anlaşma yapmış bir üniversitenin öğrencisinin başarılı olduğu takdirde dönem kaybetmesi sözkonusu değildir.

DERSLERDE BAŞARISIZ OLURSAM NE OLUR?
 

Başarısız olduğunuz dersin veya derslerin kredi karşılıklarının Türkiye’ye dönüldüğünde tekrar edilmesi gerekir.

 

ÜNİVERSİTEYE ÜCRET ÖDEMEM GEREKİR Mİ?
 

Erasmus programı ile yurtdışında gittiğiniz üniversiteye ücret ödemezsiniz. Ancak Türkiye'de bir vakıf üniversitesinde okuyorsanız öğrenim ücretini yurtdışında olduğunuz süre için de ödemeniz gerekiyor. Devlet üniversitelerinde de kayıt için varsa gerekli ücretleri denmelidir.

YURT-KUR BURSUM KESİLİR Mİ?
 

Erasmus programına katılım nedeniyle öğrencilerin hali hazırda aldıkları yükseköğrenim bursları kesilmez.

NE KADAR SÜRE İÇİN GİDEBİLİRİM?

Erasmus Öğrenci Değişim Programı'ndan en az 3 ay en fazla 12 ay arasında yararlanabilirsiniz.

HANGİ ÜLKELERİ SEÇEBİLİRİM?
28 AB üyesi ülkesi Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca AB üyesi olmayan program ülkeleri Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye bu programda yer alıyor.

Fotoğraf: British Council Türkiye

01-02-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş