Arama sonuçları

Ergen atarlanması değil, bahar yorgunluğu mu?

Ergen atarlanması değil, bahar yorgunluğu mu?

Çocuğunuz son günlerde çok sinirliyse, uyku bozukluğu ve  konsantrasyon sorunu  yaşıyor ya da kendini çok yorgun, umarsız, halsiz hissediyorsa telaşlanmayın. Genel ergenlik sorunlarıyla da benzerlik taşıyan tüm bu belirtilerin nedeninin bahar yorgunluğu olabileceği aklınıza geldi mi? Yani boşuna çocuğunuza “ergen, yine atarlanıyor” demeyin.

Uzmanlar, baharı karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde, sürekli değişen hava koşulları ve havadaki negatif elektronların artmasının, çocukların ve gençlerin de ruh halini etkilediğini belirterek, ailelere çeşitli önerilerde bulunuyor.

İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Dilek Ateş,  kendini sebepsiz üzüntü, sinirlilik hali, umarsızlık, motivasyon eksikliği ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilerle gösteren bahar yorgunluğuna, bir de TEOG ve LYS sınav stresinin eklendiğinine dikkat çekiyor. Bu belirtilerin birçok aile tarafından genel ergenlik sıkıntılarıyla karıştırıldığına değinen Ateş, ortalama 1 hafta ile 1 ay arasında değişen sürelerle  görülebilecek değişikliklerin kendiliğinden geçebildiğini  söylüyor.

Ateş’in  bu dönem için ailelere önerileri şöyle:

-Çocuğun ya da gencin duygularını paylaşabileceği konuşma ortamları hazırlamak. Birlikte bir şeyler içmek ya da yürüyüş yapmak gibi.

-Yaz tatili için plan yapmak

-Dolapta özellikle renkli kıyafetleri ön plana çıkarmak

-Yaşamın içine müziği katmak, evde müzik çalmak ya da müzik aleti çalmayı  özendirmek.  Sanatsal aktivitelerle uğraşmasını sağlamak

-Arkadaşlarıyla ev partileri düzenlemek

-Evcil hayvanlarla zaman geçirmesini sağlamak

-Başarılarını ön plana çıkarmak, iyi yaptığı konularda motive etmek.

BAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI: DOĞRU BESLENME

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen  Yeşim Çelik de,  bahar yorgunluğu belirtilerinin önüne, beslenme alışkanlıklarını değiştirerek geçmenin mümkün olduğunu vurguluyor. Yorgunluğu ortadan kaldırmak için beslenmede en etkili vitaminin C vitamini olduğuna işaret eden Çelik,  çocukların taze sebze ve meyve tüketmelerini sağlamak gerektiğini söylüyor. Çelik, ara öğünlerde ise şekerleme, pasta, bisküvi yerine taze meyve, ana öğünlerde de salata yedirilmesi önerisinde bulunuyor.

BEYİN PERFORMANSI İÇİN KAHVALTI

Çocukların, beyin  performansı için en önemli öğün olan kahvaltıyı  kesinlikle atlamamaları gerektiğini anlatan Çelik, sıvı alımının artırılmasına özen gösterilmesi, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Çelik, gazlı, şekerli içecekler, hazır yoğunlaştırılmış şekerli meyve suları ve gazozların mümkün olduğunca az sıklıkta tüketilmesi ve bol bol su içmelerinin sağlanması gerektiğini söylüyor.

GEÇ VAKİT YENEN PİLAV VE MAKARNA TEMBELLEŞTİRİR

Ailelere "Nasıl olsa daha çocuk, istediği saatte istediğini yesin" dememeleri önerisinde bulunan Çelik, çocukların da diğer yetişkinler gibi geç saatlerde ağır ve yağlı yemek yememesi gerektiğini belirtiyor.

Çelik’in beslenme ile ilgili uyarıları şöyle: "Geç saatlerde karnı acıkan çocuğa hafif besinler verilmeli. Özellikle fazla yağlı karbonhidratlar tüketmek (pilav, makarna, pasta, börek vs.) çocuklardaki uyuşukluk halini artırır. Çocuğunuz giderek tembelleşebilir. Bu yemeklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışılmalıdır. Tüketiliyorsa da akşam saatlerine bırakılmamalıdır."

Çelik, ayrıca ekmek tüketimine çocukluktan itibaren dikkat edilmesinin önemini de  vurgulayarak,  beyaz  rafine edilmiş besinler yerine tam buğday, çavdar, kepek gibi rafine edilmemiş tahılların tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Şule YILMAZ

info@pervinkaplan.com

 

01-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş