Arama sonuçları

Ev ortamını çocukların ihtiyacına göre düzenleyin

Ev ortamını çocukların ihtiyacına göre düzenleyin

Ev ortamını çocukların ihtiyacına göre düzenleyin. Uzmanlar salgın sürecinde evde kalmak zorunda olan çocukları dikkate alarak, düzenleme yapılmasını öneriyor. Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmalık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Koç, koronavirüs (Kovid-19) sürecinde çocukların mutlaka gelişen olaylara dahil edilmesi ve yapılan her türlü eylemde onaylarının alınması gerektiğini bildirdi.

Koç, virüsün kendisinden daha çok, çocuğa sunulan eğitsel, sosyal, psikolojik, fiziksel ve kişisel alanların, salgın sürecinde çocuğun nasıl bir tabloda olacağını belirleyeceğini ifade etti.

EV ORTAMINI ÇOCUKLARIN İHTİYACINA GÖRE DÜZENLEYİN

Bu süreçte evde kalmak zorunda olan hem de olanları anlamaya çalışan çocuğun mutlaka yanında olunması ve sorduğu sorulara mantıklı cevaplar verilmesi gerektiğini belirten Koç, şöyle dedi:

"Bir anlamda evin, çocuğun, eğitsel, sosyal, psikolojik ve kişisel alanlarına ve içinde bulunduğu gelişim dönemine ilişkin doğru gelişimsel deneyimler kazanması için düzenlenmesi gerekir. Bu süreçte çocuğun gelişim alanlarını ve eğitsel yaşamını destekleyecek eylem planları oluşturulmalı ve eylem planları oluşturulurken çocuğun mutlaka sürece dahil edilmesi ve onayının alınması gerekir."

ÇOCUKLAR İÇİN ÇİZELGE HAZIRLAYIN

Çocukların evde kaldıkları süre içinde alışık oldukları okul ve arkadaş ortamından uzak olacağına işaret eden Koç, şunları kaydetti:

"Aktivite çizelgeleri hazırlayarak çocukların niyetlerine, enerjilerine ve beyinlerine yön çizmek birçok karmaşıklığı önleyecektir. Bu etkinlik, bir beceriye dönüşür ise çocuk hayatın her aşamasında sahip olduğu enerji, zaman ve kaynakları önceliklerine göre düzenleyebilir ki bu durum kendini gerçekleştirmenin en etkin yoludur. Aynı zamanda aktivite çizelgesi, çocuğun başkası ile değil kendisi ile yarışması ve kendini aşmaya çalışması için sahip olması gereken bilgi, anlayış ve beceriler için işlevsel bir uygulamadır. Aktivite çizelgesinin diğer bir katkısı da çocuğa hem başarma, hem de yeterlik duygusu kazandırmasıdır."

VİRÜS HAKKINDA NASIL BİLGİ VERİLMELİ?

İlkokul ve ortaokul dönemindeki çocukların ise süreçle ilgili merak, kaygı, korku, özlem gibi duygularını daha net ortaya koyabildiklerini vurgulayan Koç, soracakları sorularda öncelikle kendi cevaplarını alabilmelerinin, eksikler varsa eksikleri tamamlayıcı, yanlışlar varsa yanlışları düzeltici ipuçları verilmesinin sağlanması gerektiğine işaret etti.

Çocuklara yapılacak açıklamalarda ne fazla ayrıntıya girilmesinin ne de eksik bilgi verilmesinin doğru olduğuna dikkati çeken Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Merak, ilgi ve yenilik arayışı içinde olan beynin bu boşlukları doldurmak için gireceği arayış sonucunda ulaşacağı bilgi, çocuğun uyumsuz davranışlar geliştirmesine neden olabilir. İnternetten sorgulanan bilgi ve bu bilgiye yüklenen anlam, çocuğun davranışının temelini teşkil edebilir. Bu bağlamda çocukların doğru kaynaklardan bilgi edinmeleri sağlanmalı ve bilgi verme sürecinde olan kişilerin olabildiğince tutarlı olması gerekir. Aynı konuya ilişkin farklı cevaplar ya da bilgilendirme, çocuğun çelişki yaşamasına ve daha büyük bir boşluğa düşmesine neden olabilir." 

 

 

30-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş