Arama sonuçları

Evde çocukları nasıl oyalayacağız?

Evde çocukları nasıl oyalayacağız?

Evde çocukları nasıl oyalayacağız? Uzmanlar korona günlerinde evde sıkılan çocuklar için ebeveynlerin evde daha fazla etkinlik ve oyun tasarlamalarını öneriyor. Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ezgi Özcan, “Evde sıkılan çocuklar için hareket etmelerini teşvik eden, farklı duyularına hitap eden oyunlar tasarlamak gelişimsel açıdan da faydalı olacaktır” diyor.

EVDE ÇOCUKLARI NASIL OYALAYACAĞIZ

Özcan’ın evde oyun oynamak ve etkinlik yapmak isteyen anne-babalara önerdiği yaş gruplarına göre etkinlik ve oyunlar şöyle:

EVDE DANS EDİN

Dışarıda koşup zıplayamadığımız bugünlerde evde dans etmek hem bize hem de çocuklara iyi gelir. Belirli dansı olan çocuk şarkılarına eşlik edebileceğiniz gibi dans ederken ‘Şimdi daha hızlı dans edelim’ diyerek hızlı bir şekilde şarkı söyleyip, dans edebilirsiniz. Daha sonra ‘Şimdi daha yavaş dans edelim’ diyerek daha yavaş bir ritimde şarkı söyleyerek dans edebiliriz. Dans ederken vücudumuzun her bölümünü hareket etmeye özen göstererek hem kaslarımızı hem de bize kas ve iskelet sistemimizden duyusal bilgi sağlayan propioseptif duyumuzu da destekleyebiliriz. (0-18 ay arası çocuklar için)

ŞİŞELERDEN ENSTRÜMAN YAPIN

Evdeki boş şişelerin içerisine farklı materyaller doldurarak onları birer enstrümana dönüştürebilirsiniz. Şeffaf şişeleri dolduracağınız renkli materyaller hem görsel olarak hem de işitsel olarak çocuğunuzun dikkatini çekecektir. Kendi küçük orkestranızı evde kurabilirsiniz.

(0-24 ay arası çocuklar için)

KENDİ DOĞAL OYUN KUMUNUZU YAPIN

Bir kaba koyduğunuz kumun içine çeşitli objeler koyarak onları saklayabilir, gömebilir ve daha sonra sakladığınız yerden çıkarabilirsiniz. Farklı dokudaki objeleri kullanmak, çocukların dokunsal duyularından daha fazla yararlanmalarını sağlayacaktır. Evde kum yapmakta zorlanırsanız; pirinç, mercimek, fasülye gibi bakliyatlardan yardım alabilirsiniz. Benzer şekilde kaba döktüğünüz bakliyatların içine eşyaları saklayabilirsiniz. Aynı zamanda farklı kaplar ve kaşık kullanarak çocukların bu malzemelerle oynamalarını da  sağlayabilirsiniz. (12-36 ay arası çocuklar için)

YARIŞ PARKURU HAZIRLAYIN

Evdeki koltuk, yastık, sandalye, fırın tepsileri gibi eşyaları kullanarak engelli koşu parkuru hazırlayabilirsiniz.  Bazılarının üzerine basarak, bazılarının üzerinden atlayarak ya da altından geçerek bitiş çizgisine ulaşılmaya çalışmak hareketli ve eğlenceli olacaktır. (18 aydan başlayarak)

GOLF SAHASI OLUŞTURUN

Evde çocuklarınızla golf ya da buz hokeyi oynayabilirsiniz. Hayal gücünüzü biraz zorlayarak evdeki süpürge, selfie çubukları ve golf sopasına benzeyen objeleri kullanarak kendi golf sahanızı kurabilirsiniz.  Renkli bantlar sayesinde golf deliklerini, hokey kalelerini belirleyebilirsiniz. Top ya da çocuğunuzun yaşına göre daha da yavaş hareket eden bant rulosu gibi dairesel herhangi bir obje kullanarak oyununuzu kurup keyifle oynayabilirsiniz. (18 aydan başlayarak)

BOWLİNG OYNAYIN

Evde bowling oynamak isterseniz, labut olarak plastik bardak ya da karton bardak kullanabilirsiniz. Oyunu daha eğlenceli hale getirmek için bunları boyayabilir, süsleyebilirsiniz. Farklı şekilde dizebileceğiniz bardakları ufak bir top yardımıyla devirmeye çalışabilirsiniz. Labutları dizmek için yaratıcılığınızı kullanabilir; yan yana dizebileceğiniz gibi üst üste dizerek kule yıkmayı da deneyebilirsiniz. İçi su ya da pirinç dolu pet şişeler de kullanılabilir. (18 aydan başlayarak)

KUTUDAKİ NESNEYİ TAHMİN EDİN

Kapalı bir kutunun ya da bir kumaş torbanın içine çeşitli nesneler saklayabilirsiniz.  Daha sonra bunların içindeki nesneleri bakmadan elleyerek ne olduğunu tahmin etmeye çalışılabilirsiniz. Bu oyun farklı şekillerde oynanabilir. Kartlara nesnelerin ismi ya da resmi çizilerek seçilen karttaki nesne bulunmaya çalışılabilir ya da nesneler çift halinde bulundurularak kutudaki nesnenin eşi bulunmaya çalışılabilir. (3-6 yaş arası çocuklar için)

SABUNUN MİKROPLARLA SAVAŞINI İZLEYİN

Çocuklara sabunların mikropları nasıl uzaklaştırdığını göstermek için uygulayabileceğimiz oyun-deney için geniş bir kaseye su doldurup üzerine karabiber dökebilirsiniz. Daha sonra bir kulak çubuğu yardımıyla bulaşık deterjanını alarak karabiberlerin olduğu yerlere dokundurarak, karabiberlerin kaçışını izleyebilirsiniz. Burada karabiberlerin mikrop olduğunu ve sabundan nasıl kaçtıklarını söyleyerek ellerimizi sabun ile yıkamanın önemini çocuğunuza anlatabilirsiniz. (3-6 yaş arası çocuklar için)

 

 

30-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş