Arama sonuçları

Eviniz çocuğunuz için yeterince güvenli mi?

Eviniz çocuğunuz için yeterince güvenli mi?

Çocuklar için en güvenli yerlerden biri olan evlerin aynı zamanda onlar için ne kadar tehlikeli olabileceğinin farkında mısınız? Çünkü bebek ve çocuk kazalarında ve ölümlerinde en önemli nedenlerinden biri de ev kazalarıdır. Oysa  alınacak basit önlemlerle ev kazalarının kötü sonuçlarını önlemek hiç de zor değil.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzman Dr. Özlen Kaya Çardak,  ebeveynlerin basit önlemlerle ve kazalarını önleyebileceklerini söyleyerek, ilk yardım konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğini belirtiyor. İşte Çardak’ın ev kazalarına ve nelere dikkat etmeniz gerektiği konusundaki uyarıları: 

NAZAR BONCUĞUNA DİKKAT EDİN 
Hemen hemen bütün çocuklara takılan nazar boncuğunun iğnesi ile pilli oyuncaklara çok dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Çardak, özellikle 3 yaş altı çocukların küçük oyuncak parçalarını yutabildiğine işaret ediyor. 
Çardak, ‘’Ebeveynler oyuncaklar üzerindeki ‘3 yaşından küçükler için riskli’ uyarılarını ciddiye almalıdır. Ayrıca çocukların oyuncakları arasında uzun ip, boyun bağı, lastik gibi boğulmasına neden olacak nesneler bulunmamalıdır’’diyor. 

EMZİKLERİN PLASTİK KISMINI KONTROL EDİN 
Çardak, emziklerin plastik kısımlarının sabitliğinin kontrol edilmesi, bebeklere nazar boncuğu gibi süs malzemelerini asmak için iğne veya  çengelli iğne kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, özellikle madeni para şeklindeki pilleri de çocukların kolaylıkla yutabildiğine dikkat çekiyor. 

ÇOCUKLARIN YANINDA İLAÇ İÇMEYİN
Evde  çocukların boyunun ulaşacağı yerlerde kesinlikle ilaç ve temizlik maddesi bulundurulmaması gerektiği konusunda da uyaran Çardak, çocukların her şeyi taklit etme isteği düşünülerek, yanlarında ilaç içilmemesi gerektiğini söylüyor. 

Banyo ve mutfaklarda genellikle tezgah altlarına konan temizlik maddelerinin en sık ev içi zehirlenme nedenlerinden olduğuna da işaret eden Çardak, çamaşır suyu, sıvı deterjan gibi temizlik maddelerinin asla su bardağı gibi günlük kullanılan kaplara konulmaması gerektiğini ifade ediyor. 

50 CM’DEN YÜKSEK BİR NOKTADAN DÜŞÜRSE
Çardak, yataktan veya koltuktan düşmenin her bebeğin başına gelebildiğini, bu nedenle  4’üncü aydan itibaren bebeklerin, önünde koruması olmayan yatak veya koltukta yalnız bırakılmaması gerektiğini anlatarak, şöyle konuşuyor: "Eğer düşülen mesafe 50 santimden yüksek ve zemin sertse, bebeğin doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Daha alçak mesafeden yumuşak zemine düşen bebeklerde de kusma ve bilinç değişikliği oluyorsa, acil servise götürülmeleri uygun olur. Eğer kusma ve bilinç değişikliği olmuyorsa ilk 4 saat evde gözlenebilir."

3 YAŞ ALTINA FINDIK- FISTIK EZEREK VERİN 
Boğaza kaçan cisimlerin de ölüme neden olabildiğine dikkati çeken Çardak, özellikle fındık, ceviz veya  badem gibi çiğnenmesi zor kuruyemişlerin, 3 yaş altı çocuklara mutlaka ezilerek verilmesi gerektiğini anlatıyor. 

Çardak, bu tür gıda veya cisimlerin boğaza kaçması durumunda çocuğun yüzü yere gelecek şekilde baş aşağı tutularak, göğüs kafesine baskı uygulanıp, cismin çıkmasının sağlanabileceğini söyleyerek, şöyle konuşuyor: “Eğer bebeğin burnuna bir cisim kaçmışsa, çıkarmaya çalışılmamalı ve hemen doktora götürülmelidir. Bilinçsiz bir müdahale, kaçan cismi daha derine itilebilir ve boğulmaya yol açabilir.’’ 

5 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİ BANYODA YALNIZ BIRAKMAYIN 
Özellikle 5 yaş altı çocukların banyoda yalnız bırakılmamaları gerektiğini belirten Özlen Kaya Çardak, ‘’Su dolu kova veya küvet içine kafa üstü düşüp, çıkamama durumunda ölümcül sonuçlar oluşabilir” diyor. 
Çardak’ın bir başka uyarısı da elektrik çarpmalarına karşı da, prizlerin mutlaka priz koruyucuyla kapatılması. 

Şule YILMAZ
info@pervinkaplan.com 

18-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş