Arama sonuçları

Eyvah, yoksa kardeş kıskançlığı mı yaşanıyor?

Eyvah, yoksa kardeş kıskançlığı mı yaşanıyor?

Kardeşi oldu ve çocuğunuzda daha önce yaşamadığınız gece altına kaçırma, tırnak yeme ya da öfke patlamaları mı gözlemlemeye başladınız? Hiç telaşa kapılmayın, kardeş kıskançlığının tipik belirtileri olan bu durumla birçok aile karşılaşıyor. Önemli olan evrensel olan bu doğal duygu karşısında neyapacağını bilmek ve çocuğunuzu cezalandırmamak.

Kıskançlık duygusunun ebeveynin sevdiği tek kişi olma isteğinden kaynaklandığını kaydeden Medicana International İstanbul Hastanesi’nden uzman Klinik Psikolog Melis Çekiç Güllüoğlu, büyükler küçükleri olduğu gibi küçüklerin de büyük kardeşlerini kıskandığını söylüyor. 

KISKANÇLIK BELİRTİLERİ NEDİR?

Güllüoğlu, kıskançlığın açık belirtilerini ise şöyle sıralıyor:

'Kabuslar görmeye başlama, gece altına kaçırma, ortalığı kırıp dökmeye başlama, öfke patlamaları, tırnak yeme, kendi saçlarını yolma, yemekyememe, içe kapanma, eskiden yaptığı ve keyif aldığı aktivitelere karşı isteksizlik, baş ağrısı, mide bulantısı, cilt lekeleri.” 

GİZLİ DAVRANIŞLARA DİKKAT 

'Sürekli rekabet halinde olma veya tüm performans gerektiren yarışmalardan kaçınma, sürekli girişken ve popüler olmaya çalışma veya kendine güvensiz ve başkalarına itaatkar olma. Kayıtsız veya fazlasıyla cömert olma veya insafsızlık, açgözlülük' gibi gizli davranışların da kıskançlığın belirtisi olabileceğine işaret eden Güllüoğlu, çocukların kardeşlerini kıskandığı için cezalandırılmasının son derece yanlış olduğunu vurguluyor. 

NASIL DAVRANMALISINIZ?

Çocuğun kardeşini “büyük ve bir mutluluk içinde” kabul etmesi ve sürecin “peri masalı” gibi geçmesini beklemenin doğru olmadığını ifade eden Güllüoğlu’nun ailelere önerileri de şöyle: 

- Doğumdan önce bir kardeş geleceği abartılmadan ve törensiz bir şekilde söylenmeli.

- Anne karnı belirginleştikten sonra bebek beraber sevilmeli.

- Yeni gelecek kardeş için onun dikkatini çekebilecek alışverişler yapmaktan kaçınılmalı.

- Kardeşle ilk karşılaşma annenin kucağında değil bebeğin kendi yatağında olmalı.

- Gerekirse bebekten gelen bir “merhaba” hediyesi verilmeli.

- Bebek emzirilirken büyük kardeşin annenin yanında olması ve annenin onunla sohbet etmesi sağlanmalı. 

Şule YILMAZ
info@pervinkaplan.com

23-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş