Arama sonuçları

Farabi ile Türk üniversitelerini dolaşın

Farabi ile Türk üniversitelerini dolaşın

Farabi ile Türk üniversitelerini dolaşın. Farabi Değişim Programı önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini sağlayan bir program.

FARABİ İLE TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİ DOLAŞIN

Bu program sayesinde Türkiye'nin en gözde üniversitelerinde öğrencilik yapma şansına sahip olabilirsiniz.

İşte Farabi Değişim Programı ile ilgili bilmeniz gerekenler.

SADECE TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİ Mİ KAPSIYOR?

Evet. Sadece bu program Türk üniversiteleri arasında gerçekleşiyor. İki yükseköğretim kurumu kendi aralarında bu programı gerçekleştiriyor. Farabi Programı'nı başlatmak isteyen yükseköğretim kurumu YÖK'e başvuruyor.

NE KADAR SÜRE DEĞžİŞžİME GİDEBİLİRİM?

Bir ya da iki yarıyıllık süre için başka bir yükseköğretim kurumunda okuma şansınız var.

PROGRAMA KİMLER KATILABİLİR?

Örgün eğitim veren yükseköğretim programlarında kayıtlı önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmanız aranan ilk şart.

PROGRAMA KİMLER KATILAMAZ?

Önlisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim Programı'ndan yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar.  Programa ayrıca tıp fakültelerinin 6'ıncı sınıf öğrencileri (intörn) katılamıyor.

FARABİ İÇİN NOT ORTALAMASI ARANIYOR MU?

Evet. Önlisans ve lisans öğrencilerinin not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.0, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de 4 üzerinden 2.50 olması gerekiyor.

BURS ALMA ޞANSIM VAR MI?

Evet. Burs almaya hak kazanan öğrencilere YÖK Yönetim Kurulu'nun belirlediği oranda burs verilir. 2018-2019 öğretim yılı için belirlenen burs miktarı 500 TL. Ancak Cazibe Merkezi Programı kapsamındaki 23 ilden YÖK'ün belirlediği 15 üniversiteye gidenlere 8 ay süreyle 700 TL burs var.  Bu 15 üniversite Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Erzincan, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Mardin Artuklu, Munzur, Muş Alparslan, Siirt ve Şırnak üniversiteleri. 

GİDECEK ÖОRENCİ NASIL BELİRLENİR?

Gidilecek yükseköğretim kurumunda eğitim dili Türkçe ise, değerlendirmede not ortalaması dikkate alınır ve sıralama buna göre yapılır. Tamamen ya da yabancı dilde eğitim veriyorsa not ortalamasının yüzde 50'si ile dil yeterlilik puanının yüzde 50'si alınıp ağırlıklı not ortalamasına göre öğrenciler sıralanır.

HANGİ DERSLERİ ALMAK ZORUNDAYIM?

Öğrencilerin, ortak bir kredi sistemi çerçevesinde belirlenen kredilere dayalı ders yükleri, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında aynı yarıyılda almaları gereken ders yükünden daha az olamaz. Değişimde ders sayısı değil, derslerin kredileri dikkate alınır. Yükseköğretim kurumlarının imzaladıkları protokolde mutabık kalınması şartıyla, öğrenci değişiminde ulusal kredilendirme sistemi yanında Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (AKTS) esas alınabilir.

PROGRAM DÖNEM KAYBETMEME YOL AÇAR MI?

Yıl kaybına uğramamanız için iki kurum da önlem almak zorunda. Bu amaçla kredilerin tamamlanmasında ders tekrarlarının önlenmesi amacıyla, gidilen yükseköğretim kurumunun alt ve üst sınıflarından da dersler seçilebilir. Derslerin kredileri ile derslerin hangi derslere denk sayılacağı önceden belirlenir.

BAޞVURU NASIL YAPABİLİRİM?

Yükseköğretim kurumları her bir yarıyıl için bir başvuru ilanı yayınlar. Birinci ilan 15 Mart, ikinci ilan ise 15 Ekim tarihinden önce yapılır. Bir sonraki yarıyılın değişim işlemleri, ilanın yayınlandığı yarıyıl bitmeden tamamlanır.

DİL YETERLİLİK BELGESİ GEREKİYOR MU?

ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir yabancı dil sınavı ya da üniversiteler arasında imzalanan protokolde belirlenen bir yabancı dil sınavı sonuç belgesi istenir. Ulusal ve uluslararası yabancı dil belgelerinin eşdeğerlikleri konusunda YÖK kararları esas alınır.

GİTMEKTEN VAZGEÇEBİLİR MİYİM?

Seçildiği halde değişim programına katılma hakkından feragat etmek isteyen öğrenciler, feragat dilekçesi verir. Hastalık, kaza ve benzeri mazeret nedenlerine bağlı olarak değişimden faydalanamayan ve mazereti yükseköğretim kurumunca uygun görülen öğrenciler, mazeretleri sona erdikten sonra programdan faydalanabilirler.

PROGRAMA KAÇ KEZ KATILABİLİRİM?

Her bir eğitim öğretim kademesinde birer defa Farabi Değişim Programı'na katılabilirsiniz. Ancak, bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece bir defaya mahsus ve sadece bir eğitim öğretim kademesinde ve aynı eğitim öğretim yılı içerisinde olmak üzere, en az bir, en fazla iki yarıyıl burslu öğrenci olabilir.

AYNI KENTTEKİ ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİR MİYİM?

Evet ama burs alamazsınız.

GİTTİОİM ÜNİVERSİTEYE ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?

Hayır. Kayıtlı olduğunuz yükseköğretim kurumuna katkı payınızı ödemeye devam edeceksiniz.

ALDIОIM BURSUM YA DA KREDİM KESİLİR Mİ?

Farabi Değişim Programı'na katılan öğrencinin burs ve kredileri kesilmez.

BAޞVURU İÇİN İSTENEN BELGELER NEDİR?

Başvuru belgesi, not çizelgesi, gidilecek üniversite kısmen ya da tamamen yabancı dilde eğitim yapıyorsa yabancı dil düzeyini gösteren belge, öğrenci ile yükseköğretim kurumu arasında imzalanan Farabi Değişim Programı Öğrenci Yükümlülük Sözleşmesi.

PROGRAMA KİMLER KATILAMAZ?

Önlisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim Programı'ndan yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar.

KAÇ ÖОRENCİ PROGRAMDAN YARARLANDI?

Programın başladığı 2009-2010 öğretim yılında 537 öğrenci programa katılırken, 2012-2013 öğretim yılında bu sayı 7 bin 18 oldu. ޞu anda 85 üniversite programı uyguluyor. Öğrencilerin yüzde 60'sı lisans, yüzde 16'sı yüksek lisans, yüzde 13'ü doktora yüzde 9'u önlisans eğitimi için gidiyor. Öğrencilerin yüzde 62'si kız, yüzde 38'i erkek.

EN ÇOK HANGİ ÜNİVERSİTELERDE UYGULANIYOR?

Farabi'de en fazla öğrenci gönderen üniversite 486 ile Selçuk. Bunu 399 ile Karadeniz Teknik Üniversitesi, 357 ile Afyon Kocatepe üniversitesi izliyor.


EN FAZLA ÖОRENCİ GÖNDEREN 10 ÜNİVERSİTE

1- Selçuk Üniversitesi: 486

2- Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ): 399

3- Afyon Kocatepe Üniversitesi: 357

4- Gaziosmanpaşa Üniversitesi: 313

5- İnönü Üniversitesi: 279

6- Süleyman Demirel Üniversitesi: 279

7- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi: 275

8- Ondokuz Mayıs Üniversitesi: 270

9- Cumhuriyet Üniversitesi: 266

10- Gazi Üniversitesi: 238


EN FAZLA ÖОRENCİ ALAN 10 ÜNİVERSİTE

1- Gazi Üniversitesi: 1706

2- Anadolu Üniversitesi: 499

3- İstanbul Üniversitesi: 487

4- Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ): 374

5- Uludağ Üniversitesi: 332

6- Selçuk Üniversitesi: 324

7- Dicle Üniversitesi: 315

8- Çukurova Üniversitesi: 276

9- İnönü Üniversitesi : 272

10- Dokuz Eylül Üniversitesi: 240


* YÖK sitesinden yararlanılarak hazırlanmıştır

Fotoğraf: Kemerburgaz Üniversitesi

14-02-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş