Arama sonuçları

Felsefe olmadan ‘düşünmek’ mümkün mü?

Felsefe olmadan ‘düşünmek’ mümkün mü?

Türkiye’nin eğitim sorunlarından birini de atanamayan öğretmenler oluşturuyor. Öğretmen olma hayali ile üniversiteyi bitiren gençlerin sayısı 300 binin üzerine çıkıyor. Atanmak için aşmaları gereken KPSS, ardından bazı branşlar için yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) yer alıyor. Ancak tüm bu sınavlarda başarılı olsalar bile bu kez de karşılarına “kontenejan” çıkıyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) belirlediği kadrolara göre öğretmen ataması yapıyor.  

Yani bu sınavlardan en yüksek puanı bile alsanız şayet kontenjan ayrılmadıysa atanmamız mümkün olmuyor. Tıpkı günlerdir seslerini duyurmaya çalışan felsefe grubu öğretmenleri gibi. Geçtiğimiz eylül ayındaki öğretmen atamalarında ataması yapılanların aldıkları en düşük puanı 85.56 oldu. Yaklaşık 4 bin öğretmen atama için başvurdu ama verilen kadro ancak 209 oldu. Onlar da “Yüksek puan alıp evde oturmak değil, atanmak istiyoruz” diyorlar. 

KİMLER FELSEFE ÖĞRETMENİ OLUYOR?
Felsefe Grubu öğretmenliğine yapılan atamalar üniversitelerin felsefe, sosyoloji ve felsefe grubu; açık öğretim, ikinci öğretim ve örgün öğretim mezunlarının toplamını kapsıyor. Bu üç alanın farklı öğretim türlerinden mezun, yaklaşık 30 bin kişi bulunuyor. 
Felsefe Grubu öğretmenlerinin verdiği bilgiye göre işte yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri: 

EN YÜKSEK PUANLA KAPATILDI: 2014 yılında 85.13 taban puanı ile 160 kontenjan verilen bölüm, 2015 Eylül atamasında da 209 kontenjan verilerek 85.5 taban puanı ile en yüksek kapatan bölüm oldu. 
75 BİN ADAY OKUYOR: 2015 yılı ÖSYM verilerine göre, üniversitelerin Felsefe Grubu öğretmenliği (Felsefe+Sosyoloji) bölümlerine yerleşen aday sayısı 19 bin 253 oldu. Şu an 1-2-3 ve 4. sınıflarda okuyan öğrenci sayısı ortalama 75 bin kişi. 75 bin okuyan ve 30 bine yakın mezunu ile toplamda 100 bin adaya verilen kontenjan, öğretmen atamalarında toplamda 209 kişi iken; bu bölümlerden sadece sosyoloji mezunlarının faydalanabildiği Sosyolog alımlarından da 8 kişi atandı. 

BU DERSLER ZORUNLU OLMALI: Okullarda Felsefe dersi haricindeki felsefe grubu dersleri seçmeli olduğu için, bu alanlara olan ihtiyaç iyice azaldı. . Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından felsefe grubu mezunlarına ayrılmış 13 ders varken 12 yıllık zorunlu eğitimde, bu 13 derse verilen saat, sadece 11. sınıflarda 2 saatlik felsefe dersidir. Diğer 12 dersimiz seçmeli halde. 

SEÇMELİ DERSLER ZORUNLU OLMALI: Seçmeli derslere atama yapılmadığı için bizim yerimize ataması yapılmış başka branş öğretmenleri derse giriyor. Oysa öğrenciler üniversite sınavlarında YGS ve LYS’de bu dersten 24 sorudan sorumlu. Fakat 2015 yılında bu derslerin sorularının tümünü yapan tek öğrenci bile çıkmadı. En azından üniversite sınavlarında zorunlu tutulan sosyoloji, psikoloji ve mantık derslerinin eskiden olduğu gibi zorunlu olması gerekiyor. 

DÜŞÜNME EĞİTİMİ DERSİ BİZİM: 2017-2018 öğretim yılından itibaren 7. Sınıflardan itibaren kademeli olarak okutulmaya başlanacak Düşünme Eğitimi Dersi de felsefe grubu mezunları tarafından okutulmalı. Eğer başka branşın öğretmenleri bu dersi okutacaksa o zaman her üniversitede açılan felsefe ve sosyoloji bölümlerinin işlevi ne olacak?

FELSEFEYE İHTİYAÇ YOK MU?  Yıllardır haklarımızı aramak için çaldığımız her kurum, bize felsefeye ihtiyacın olmadığını söylüyor. Acaba bu bölümlere ihtiyaç yoksa neden binlerce insana formasyon satıldı? 

FELSEFE İLKOKULDAN BAŞLIYOR: Eğitimde çok ileri düzeyde olan İngiltere, Norveç gibi ülkelerde Felsefe ilkokullardan itibaren eğitimin temeli yapılırken bizde bunun önemi anlaşılmıyor. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 07/07/2009 Tarihli ve 80 Sayılı Kararı gereği ilkokullarda yer alan “Düşünme Eğitimi” dersinin adı “Çocuklarla Felsefe” olarak değiştirilmeli ve bu ders 6.7. ve 8. Sınıflarda zorunlu hale getirilmeli. Bu ders de felsefe grubu öğretmenleri tarafından verilmelidir. Aynı şekilde, okullarda okutulmakta olan Hukuk ve Adalet, Medya Okur-Yazarlığı, İnsan Hakları ve Zihin Engelliler Öğretmenliği gibi derslerin verilmesi için de Felsefe Grubu öğretmenlerinin istihdam edilmesi sağlanmalıdır.

 SADECE 2 SAAT YETER Mİ? Liselerde sadece 11. sınıfta iki saat okutulan felsefe dersi öğrencinin eleştirel bir bakış açısı kazanması felsefe kavramlarını, felsefe dilini, tarihini, felsefi problemleri kavrayabilmesi için yeterli değildir. 

09-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş