Arama sonuçları

Fen, inkılap ve dil'de hangi sorulara dikkat etmeli?

Fen, inkılap ve dil'de hangi sorulara dikkat etmeli?

Fen, inkılap ve dil'de hangi sorulara dikkat etmeli? TEOG maratonu başladı ve bugün öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava girdi. Yarın da Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var.

İşte son 3 sınavda hangi sorulara dikkat etmek gerekiyor?

FEN BİLİMLERİ SINAVINDA HANGİ SORULAR ÇIKIYOR?

Geçen yıl eğitimcilerin “orta zorluk” derecesinde diye nitelendirdikleri sınavda soruların 7’si  “Maddenin Halleri ve Isı” ünitesinden çıktı. Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ile ve  “Canlılar ve Enerji İlişkileri” ünitesinden 4’er soru, “Ses” ünitesinden 3 soru, “Hücre Bölünmesi ve Kalıtım” ile  “Kuvvet ve Hareket” ünitelerinden ise birer soru yöneltildi. Uzmanlar soruların 10’unu kolay, 8’ini orta, 2’sini de zor olarak değerlendirdi. Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmalarına ilişkin yorumlama isteyen güncel sorunun da yer aldığı sınavda sorular ağırlıklı olarak ikinci dönemin son konularından çıktı. Deney düzeneklerine yer verilen sorularda öğrencilerin yorum yeteneği ölçüldü.  

FEN BİLİMLERİ'NDE NELERDEN SORUMLU OLACAKSINIZ?

Bu yılki sınavda da deney sorularının yer alacağı tahmin ediliyor. Bu soruları çökerken verileri dikkatli okumak ve değişkenleri doğru analiz etmek önemli oluyor. Bazı soruların da ipucu içereceğini ve bunlardan doğru cevaba ulaşabileceğinizi unutmamamız gerekiyor. Bahçeşehir Koleji Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Senem Ertün TEOG Fen Bilimleri sınavına girecek öğrencilere sorumlu oldukları konuları ve dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle anlatıyor:  

IŞIK VE SES ÜNİTESİ: Öğrenciler, kazanımlara ilk defa dahil edilen Işık ve Ses ünitesinin Işık konusundan ve Yaşamımızdaki Elektrik ünitesinin ilk dört kazanımından sorumlu olacak.

MADDENİN HALLERİ VE ISI: Maddenin Halleri ve Isı ünitesinin kazanımları ile ilgili sorularda, tablo ve grafik soru tarzlarının ağırlıklı olacağı düşünülüyor. Bu tip soruların çözümü için grafik ve tabloları iyi analiz etmek gerekir.  Tüm ünitelerde olduğu gibi bu ünitenin sorularının çözümü için de konu bilgisi önemli. Fen Bilimleri dersine ait sorular içerisinde yer alan terimlere de dikkat edilmeli.

CANLILAR VE ENERJİ: Canlılar ve Enerji İlişkileri ünitesiyle ilgili deney soruları ön plana çıkacaktır. Deney soruları genel olarak çıkarım gücünü kontrol eder.  Bu sorularda deneye göre çıkarım yapılması istendiğinde tüm ifadeler doğru olsa bile sadece deney sonuçlarının istenilen cevap olduğu unutulmamalı. Deneysel değişkenlerin kullanıldığı sorularda değişkenleri iyi anlamalısınız. Modelleme  yapılarak sorulan sorularda model konu kazanımlarıyla ilişkilendirilmeli.

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ: Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesinde yer alan Türkiye’de Kimya Endüstrisi konusu da 2016-2017 eğitim öğretim döneminde ilk defa sorgulanacak konular arasındadır. Konuyla ilgili soru çıkması durumunda bilgiyi ölçmekten ziyade grafik yorumlamayla ilgili soru bekleniyor. 

YABANCI DİL SINAVINDA KELİME BİLGİSİ ÖNEMLİ 

Yabancı Dil Sınavı İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca olmak üzere 4 dilden yapılacak. Geçen yıl bu 4 dilden tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 46 bin 455 oldu. Geçen yıl soruların çoğunluğu görsel içerikli oldu. Diyolog sıralama ve buna dayalı anlama soruları sınavlarda belirleyici olurken, bu tür soruları kelime bilgisine sahip öğrenciler daha rahat çözebildi. 

İNKILAP'TA OLUMSUZ SORU KÖKLERİNE DİKKAT 

Eğitimcilerin geçen yıl kolay olarak nitelendirdiği sınavda soruların yüzde 75'i kolay, yüzde 15'i orta yüzde 10'u ise zor bulundu. Soruların dağılımına bakıldığında ağırlıklı olarak Ya İstiklal Ya Ölüm, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük ünitelerinden çıktığı görülüyor. Bu ünitelerden geçen yıl ikinci dönemde 6'şar soru çıktı. Bu konuların bir kez daha gözden geçirilmesi yararlı olur. Bir Kahraman Doğuyor ile Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitelerinden ise 1'er soru yöneltildi. 

YORUMU DAYANIYOR, ÇELDİRİCİ ÇIKIYOR

Geçmiş yılların sınavları incelendiğinde soruların hem daha uzun olduğu, öncüllü sorulardan oluştuğu ve çeldiricilere sık yer verildiği görülüyor. Sorular ayrıca yoruma da dayanıyor. Yorum yapabilmek için de öğrencinin bilgisinin olması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Her sınavda olduğu gibi bunda da öğrencinin dikkati ve soruya odaklanabilmesi önemli. Genel olarak sorular üniteler arası ilişkilendirmeye dayalı bilgi ve yorum isteyen nitelikte oluyor. Soruların ağırlıklı olarak ikinci dönem konularından çıktığı görülüyor olsa da ilk dönem sorularının da yer aldığı görülüyor. 

TERİMLERE DİKKAT EDİN

Öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de kavram ve terimler. Bu kavramları bildiğiniz takdirde soruda istenen yorumu yapabilmeniz daha kolay olacaktır. Ayrıca seçenekleri eleyerek de sonuca ulaşabileceğinizi unutmayın. Bahçeşehir Koleji'nden eğitimciler ise bu ders ile ilgili şu uyarılarda bulunuyor: "Kelimeleri bilmek bir soru anlamına gelebilir. Bu yüzden bilmediğiniz kelimeleri öğrenin. Örneğin Onuncu Yıl Nutku’nda geçen 'mamur', 'bahtiyar', 'muvaffakiyet', 'kafi' vb gibi. Geçtiğimiz senelerdeki çıkmış sınav sorular incelendiğinde bu sene de sorulması beklenen İzmir İktisat Kongresi, Maarif Kongresi, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Tekalif-i Milliye Emirleri, Ankara’nın Başkent Olması ve Kurtuluş Savaşı Eserleri konuları üzerinde özellikle durulmalı." 

 

26-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş