Arama sonuçları

FMV Işık Okulları: Hangi öğrencilere burs veriyor, AP ve IB programları nedir?

FMV Işık Okulları: Hangi öğrencilere burs veriyor, AP ve IB programları nedir?

136 yıllık köklü eğitim kurumlarından biri olan Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Hangi öğretim programlarını uyguluyor? Pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan FMV Kurucu Temsilcisi ve Eğitim Kurumları Direktörü Müge Yalım Alpan anlattı. İşte sorular ve yanıtları. 

-LGS puanıyla öğrenci alan okullar arasındasınız. Türkiye Özel Okullar Derneği çatısı altındaki yabancı ve Türk özel okullarla birlikte aynı takvimi uygulayacaksınız. Birazdan takvimin ne kadar sıkışık olduğuna ve bununla ilgili velilere önerilerinize değineceğiz ama öncelikle -İstanbul’un hangi bölgelerindeki yerleşkelerinizde liseleriniz var? 

FMV Işık Okulları'nın tüm yerleşkeleri, anaokulundan liseye / k12 seviyelerinin tamamını kapsayacak şeklinde oluşturulmuştur. Ayazağa, Erenköy ve Ispartakule yerleşkelerimizde anadolu ve fen liselerimiz, Nişantaşı’nda ise anadolu lisemiz bulunmaktadır. 

OKULLARIN KONTENJANI NEDİR?

-2022-2023 öğretim yılı için LGS puanıyla alacağınız öğrenciler için kontenjanınız nedir? 

Fen liselerimize yönetmelik gereği LGS puanı ile öğrenci kabul ediyoruz. Her yerleşkemizde bir şube fen lisemiz dolayısıyla 24’er kişi kontenjanımız vardır.    

Anadolu liselerimize ise iki şekilde kayıt alıyoruz. Ortaokullarımızdan mezun öğrencilerimiz yeter diploma puanı ile, içerden ve dışardan tüm öğrenciler ise LGS puanı ile kayıt yaptırabiliyorlar.

Dışarıdan gelen başvuruları kurum içi öğrencilerimizden kayıt yaptıranlardan sonra kalan kontenjan dahilinde kabul edebiliyoruz. 

Dört Yerleşkemizde kontenjan durumları ve dışarıdan alınan öğrenci sayıları farklılık göstermekle beraber son yıllarda kurum içi geçişlerimizde büyük bir artış göze çarpmaktadır. Geçtiğimiz yılların verilerini de göz önüne alarak genel bir değerlendirme yapacak olursak; 8. sınıfta bulunan öğrencilerimizin %70’i liselerimize kayıt yaptıracaktır. Kalan %30’luk kontenjanımız için gelen başvurular değerlendirilecektir.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?

-Geçen sene liselere giren son öğrencilerin puanları, yüzdelik dilimleri nedir? 

Geçen yıl Fen Liselerimize giren son öğrenciler ortalama olarak söylemem gerekirse %3’lük  dilimdeydi. Anadolu liselerimizde ise % 12-20 arasında diyebiliriz. Tabii bu yüzdelik dilimler okullarımızın kontenjanları dahilinde değişiklik göstermektedir.

-Sınıflarınız kaç kişilik?

Liselerimizde sınıflarımız ortalama 21 öğrenciden oluşur.  

HANGİ DİLDE EĞİTİM VERİYOR?

-Hangi dilde eğitim veriliyor? Fen liselerinde durum nedir? 

Anadolu Liselerimiz önünde hazırlık sınıfı bulunan liseler. 9, 10 ve 11. sınıflarda fizik, kimya, biyoloji ve matematik dersleri İngilizce işleniyor. Fen Lisesinde tüm dersler Türkçe işleniyor ancak fizik, kimya, biyoloji ve matematik derslerinde İngilizce terminoloji veriliyor. Ayrıca yoğun bir İngilizce programı da yürütülüyor. 

-İkinci yabancı diller nedir? 

Tüm liselerimizde almanca, fransızca ve ispanyolca ikinci yabancı dil olarak veriliyor. 

-Yabancı dil eğitimi haftada kaç saat veriliyor? 

Anadolu liselerinde: 

İngilizce: Hazırlık: 20  saat,  9.sınıf 8  saat, 10.sınıf 6 saat, 11 ve 12.sınıf 4 saat,  

İkinci yabancı diller: Hazırlık sınıfında  4-5 saat, 9.sınıftan başlayarak her düzeyde 2 saat verilmektedir. 

Fen Liselerinde:

İngilizce: 9.sınıf 8 saat, 10.sınıf 6 saat, 11. sınıf 4 ve 12.sınıf 2 saat,  

İkinci yabancı diller: Her düzeyde 2 saat olarak verilmektedir. . 

DİL YETERLİLİK BELGESİ VAR MI?

-Öğrenciler mezun olurken dil ile ilgili sertifika alabiliyorlar mı? 

Okullarımızda 11.sınıfta  İngilizce dersinde öğrencilerimiz TOEFL IBT sınavına hazırlanırlar ve istekli öğrencilerimiz 11.sınıf sonunda sınava girerler. Sınav sonuçları 2 sene geçerlidir. Dolayısıyla öğrencilerimiz mezun olurken TOEFL IBT sertifikası ile mezun olurlar. Ayrıca IELTS sınavını da  tercih eden öğrencilerimiz vardır.  

İkinci yabancı dillerde  istekli öğrencilerimiz 11. sınıf sonunda  Almanca Goethe Zertifikat A2, Fransızca  Delf  A2 ve  İspanyolca Dele A2  sınavlarına girerler ve ikinci yabancı dilde de dil sertifikası ile mezun olurlar. 

Öğrencilerimiz mezun olurken Birinci Yabancı Dilde TOEFL IBT yada İELTS sınavlarına, İkinci Yabancı dilde de dilerlerse Almanca FIT, Fransızca DELF, İspanyolca DELE sınavlarına girip sertifika alabilirler.

YABANCI ÖĞRETMEN VAR MI?

-Toplam öğretmen sayısı ve yabancı öğretmen sayısı?

Liselerimizde 250’nin üzerinde yönetici ve öğretmenimiz görev yapmaktadır. 

Yaklaşık olarak % 10 oranında yabancı öğretmenimiz var.

HANGİ ULUSLARARASI PROGRAMLAR UYGULANIYOR?

-Uygulanan uluslararası programlar nedir? Hangi liselerde IB, hangilerinde AP var?

Tüm anaokulu ve ilkokullarımızda 2018 yılından beri IB PYP Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı (IB PYP) uygulanmaktadır. 

Ayazağa ve Erenköy Işık liselerinde 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB DP) uygulanmaktadır. Nişantaşı ve Ispartakule Işık liselerinde ise IB DP 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle uygulanmaya başlayacaktır.

Tüm liselerimizde CollegeBoard’un İleri Düzey Yerleştirme programı (AP) 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle uygulanmaktadır.

2022 itibariyle anaokulundan, liseye kadar tüm okullarımız Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümler Ağı (UN SDSN) tarafından yürütülen “Küresel Okullar Programı”na (Global Schools Program) kabul edilmiştir.  

-Başka bir okuldan öğrenci IB ve AP için gelebilir mi? 

Okula kabul koşullarını yerine getirdikten sonra IB ve AP kabul koşullarını da yerine getirirse gelebilir. Bu programlar şu an için yalnızca kendi öğrencilerimiz için sunulmaktadır.

BURS KRİTERLERİ NEDİR?

-Burs en çok merak edilen konu. Hangi öğrenciler burs alıyor, burs çeşitleri nedir?

Liselerimizde Başarı, MEB, Kurum ve Sporcu Bursları bulunuyor. Başarı bursu belirlenen taban puan şartını LGS sonuçları ile karşılayan öğrencilere veriliyor. MEB ve Kurum Bursları kayıtlarını tamamlamış ve maddi açıdan desteğe ihtiyacı olan öğrencilere veriliyor. Sporcu bursları Uluslararası başarılar kazanan, FMV Işık Spor Kulübünde başarılı olan ve milli takımlarda görev alan öğrencilerimize veriliyor.  

VELİLER NASIL DAVRANMALI?

-Bu yıl çok sıkışık bir takvim var, sadece bir kez ön kayıt-kesin kayıt olacak, ardından da serbest kayıtlar ama bunlar için de süre çok sınırlı. Hem kayıtlar hem burs için başvuracak velilere önerileriniz nedir? 

Kararlı olmaları, puan tahminlerine ve istedikleri okullar ile önceden görüşme yaparak mümkün olduğunca yer değiştirmeyi düşünmemeleri tavsiye edebilirim. Ayrıca burs hakkı elde eden velilerin, birçok okul yerine tek okula odaklanmalarının doğru olur. Birinci kayıt döneminde hemen okullarda bulunmalılar. Burs hak ediş puanlarını okullardan öğrenecekler. Gerçekten istedikleri okullara odaklanmalılar diye düşünüyorum.

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞME ORANLARI

-Öğrencilerin üniversiteye yerleşme oranları nedir? Ağırlıklı olarak hangi bölümlere yerleşiyorlar?

Mezun öğrencilerimizin %96’sı ise ilk beş tercihlerinden birine yerleşmişlerdir.

Liselerimizde en çok yerleşilen ilk 5 üniversite Koç, Sabancı, Bilgi, Yeditepe, Bahçeşehir üniversiteleridir.

En çok tercih edilip yerleşilen programlar ise; Tıp, İşletme, Mühendislik programları, Moleküler Biyoloji, Hukuk ve olmuştur. 

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİ ORANI

-Son yıllarda lise öğrencilerinin tercihinin yurtdışı olduğunu görüyoruz. Sizde oranlar nedir? Geçen sene yurtdışına giden öğrenci oranınız nedir? Hangi ülkelere gittiler? 

12.sınıf öğrencilerimizin yurt dışı üniversitelerden kabul oranları %15 ile %20 arasında yıllara göre değişmektedir. Geçen yıl öğrencilerimizin oranı %20 dir. Bu yıl süreç devam ediyor ama %20 dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl 102 farklı üniversiteden kabul aldılar. Öğrencilerimiz daha çok İngiltere, Hollanda ve Amerika tercihlerinde bulunuyor ancak çok farklı ülkeleri de tercih ediyorlar. İtalya, uzak doğu da tercihlere eklenmeye başladı.  

YKS HAZIRLIK KURSLARI

-YKS hazırlık kursu var mı?

11. ve 12. Sınıftaki öğrencilerimize ağustos ayında hafta içi okul açılışına kadar devam eden 2 haftalık Yoğunlaştırılmış YKS programı ve yıl içerisinde cumartesi günleri 6’şar saatlik hafta sonu kurslarımız mevcuttur. Ayrıca üniversitemizde düzenlediğimiz birkaç günlük Yoğunlaştırılmış YKS Kampı uygulamamız bulunmaktadır, bu kurslar sırasında üniversitemizin öğrenci yurtlarını kullanabiliyoruz. YKS Kursları dışında cumartesi günleri uluslararası sınavlara hazırlık sürecini destekleyen AP kurslarımız bulunmaktadır. Ayrıca koçluk çalışmalarımız, düzenli denemelerimiz de var. 

-Veliler neden FMV Işık Okullarını tercih etmeli?  

Bu soruya bir çok cevap verilebilir. 

●       "Önce iyi insan yetiştirir" mottosuyla yoluna devam eden 136 yıllık köklü bir kurum olması,

●      İsmini Atatürk’ten almış olmanın sorumluluğuna sahip olması,

●      Yalnızca başarılı değil iyi insanlar yetiştirmeyi kendine amaç edinmiş olması,

●      İçinde var olduğumuz döneme değil geleceğe öğrenci yetiştirmenin sorumluluğunu taşıyan vizyoner ve deneyimli yönetici ve öğretmen kadrosuna sahip olması,

●      Güçlü yabancı dil eğitimi,

●      Dünya vatandaşı yetiştirme bilinci ile uluslararası eğitim programları sunması(IB Diploma Programı ve PYP İlk Yıllar Programı – AP),

●      Uluslararası programlar, sınavlar ve değerlendirmelerde gösterdiği başarılar,

●      Mezunlarımızın akademik başarısının ve hayat başarılarının yüksek olması,

●      Tüm okullarımızın bina değil tam donanımlı kampüs kültüründe kurulması,

●      Anaokulundan üniversiteye kadar kültür eğitimi vermesi,

●      Öğrencilerin 136 yıllık ekol bir okulda okumanın yanı sıra mezun olduktan sonra çok büyük bir mezunlar ağının parçası olması,

●      Vakıf okulu olması nedeniyle tüm gelirin kazanç sağlama hedefi olmadan eğitime yatırım yapılarak kullanılması,

●      Aktif işleyen çok sayıda öğrenci kulübü bulunması,

●      Öğretmen sirkülasyonunun az olması,

●      Spor sanat tasarım atölyesi desteği ile çok yönlü öğrenciler yetiştirmesi,

●      Yatay ve dikey müfredatlar kullanarak öğrencilerin bireysel gelişimlerine önem vermesi,

●      ALİS sayesinde anaokulundan liseye kadar öğrencilerimizin akademik, sosyal ve duygusal olarak kesintisiz gelişim takibi sağlayan programının olması,

●      Güvenli eğitim ortamı sağlanması ve pozitif okul iklimi, yani öğrenci ve öğretmenin bağ kurduğu, aidiyet duygusu geliştirdiği bir okul ortamı oluşturulması,

●      Kurumun kendini sürekli teknolojik, sosyal ve akademik açıdan güncellemesi ile Yeniçağa uygun dinamik bir eğitim modeli benimsemiş olması ve bunun sürekliliğini sağlamak için kurum politikaları ve çalışmalarının titizlikle sürdürülmesi.

●      Okullarımızda öğrenciye bütüncül yaklaşılmakta; sosyal duygusal gelişime akademik gelişim kadar, hatta daha fazla önem verilmektedir. 

●      Öğrencileri akademik olarak beslemenin yanında spor/sanat/bilim alanlarında da ulusal ve uluslararası platformlarda yönlendirmesi; bu vesileyle de özgüven, girişimcilik, sorumluluk gelişimlerine katkıda bulunması, sahip olduğu uluslararası öğretim programları, fiziksel donanım (yarı olimpik havuz, spor salonları, laboratuvarlar), zengin kütüphane kaynak imkanları, öğrencilerin çok sayıda sosyal sorumluluk projelerine dahil edilmesi ve en önemlisi öğretmenlerin de öğrenciler ile beraber öğrenen rollerinin devam ediyor oluşu.

●      Işık Okullarında öğrencilerin içinde bulundukları dönemde gereksinim duydukları  destekleyici rehberlik çalışmaları sürdürülür.

●      Üniversite sınavlarına hazırlık lise öğreniminin temel amaçlarından biridir. Işık Okullarında öğrenciler bu sınavlara akademik, sosyal ve duygusal anlamda 9. sınıftan itibaren hazırlanmaya başlarlar. 

●      Öğrencilerin bir üst eğitim kurumuna 21. yüzyıl yetkinlikleri ile donatılarak gönderilmesi. 

 

25-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş