Arama sonuçları

Formasyon kaldırıldı ama başvuru şartı olarak isteniyor

Formasyon kaldırıldı ama başvuru şartı olarak isteniyor

Öğretmen olarak atanabilmek için gereken pedagojik formasyonun 2 yıl önce kaldırıldığı duyuruldu ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren de sertifa düzeyinde verilmemesi ile ilgili karar yürürlüğe girdi.  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) atanan öğretmenlere “yüksek lisans programı olarak verileceğini” açıkladı. Ancak 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına başvurabilmek için 1 Ocak 2021 öncesinde tamamlanmış formasyon isteniyor. Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre başvuru şartları arasında“Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı ya da Pedagojik Formasyon Programı-Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı’ndan birinin başarıyla tamamlamış olmak” yer aldı. Bu kapsamda, 1 Ocak 2021’den önce pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını tamamlamış kişilerin belgeleri kabul edilecek.

PEDAGOJİK FORMASYON NE OLACAK?

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, eğitim fakültelerinin yanında fen - edebiyat fakültelerinde eğitim alanların, aynı zamanda formasyon alarak öğretmen olma şartlarını karşıladığını ancak 2023 Vizyon Belgesi kapsamında üniversitelerin pedagojik formasyon verme hakkının kaldırıldığını hatırlattı. Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Kim öğretmenlik sınavını kazanırsa biz bu eğitimi kendimiz vereceğiz” açıklamasını anımsattı. Yıldırım, pedagojik formasyon alamayan ancak tezsiz yüksek lisans yapabilecek öğrencilerin Selçuk’un açıklaması nedeniyle bu yola başvurmadığını kaydederek, şöyle dedi:

BAŞVURMAKTAN VAZGEÇTİLER

“Öğrenciler, ‘madem bakanlık eğitim verecek, neden yapalım?’ dediler ve on binlerce öğrenci tezsiz yüksek lisansa kaydolmadı. Bakan’ın sözüne güvendikleri için on binlerce fen-edebiyat fakültesi mezunu gencimiz, sınava girme şansını kaybetti.”

Yıldırım, bu kişilerin, tezsiz yüksek lisansı tamamlamasının ardından sonraki yıllarda yapılacak atamalara başvurabileceğini ancak insanların yaşamlarında bir yıl değil bir ayın bile çok önemli bir zaman dilimi olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Bakanlık sözünü tutmalı. Bir ülkenin bakanı, ağzından çıkanı yerine getirmeli. Milli Eğitim Bakanı yaptığı açıklamayı yutmuş durumda” diye konuştu.

Yıldırım, 2021 atamaları için başvuruların alınması ve atanmaya hak kazanan ancak belgesi olmayanlara bu belgeyi almak için şans tanınması çağrısında da bulundu. 

 

08-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş