Arama sonuçları

Fransız Liseleri: Diplomalarının özelliği nedir? Burslu okumak mümkün mü?

Fransız Liseleri: Diplomalarının özelliği nedir? Burslu okumak mümkün mü?

İstanbul’da 5, İzmir’de 1 olmak üzere 6 Fransız Lisesi bulunuyor. Fransız liseleri hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyorlar? Kontenjanları nedir? Diplomalarının özelliği nedir? Türkiye Özel Okullar Derneği Kayıt Koordinasyon Komitesi Sorumlusu Mina Akçen, pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları:

KONTENJANLAR NE OLDU?

Fransız Liselerinin kontenjanları netleşti mi?

Evet, bize bildirdiklerine göre 2022-2023 öğretim yılı için kontenjanlar okullara göre şöyle:

İzmir SJ : 72

İstanbul SJ : 192

Notre Dame de Sion : 140

Saint Benoit : 210

Sainte Michel : 110

Sainte Pulchérie : 105

PUANLAR NASIL BELİRLENECEK?

-Liseler puanlarını nasıl belirleyecek? Sınavın zorluğu ya da kolaylığı ne kadar etkili?

30 Haziran’da Bakanlığımız, LGS sonuçlarını açıkladıktan sonra, Sınav Koordinasyon komitesi olarak hemen bir toplantı yapıp, sınav sonuç belgeleri doğrultusunda bir çalışma yapılır, bir önceki yılın yüzdelik dilimi ve gerekeirse son 3 yılın istatistiki bilgileri değerlendirilerek bir puan belirlenir, ve ivedilikle okullar taban puanını belirler ve mümkünse aynı gün ilan eder.

-Fransız liselerine en son giren (en düşük puan) öğrencinin yüzdelik dilimi, puanı ve başarı sırası nedir?

Tüm bilgiler Pervin Kaplan’ın sitesinde mevcuttur.

DİPLOMALARININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

-Fransız liselerinin diplomalarının özelliği nedir? Her öğrenci bu diplomayı alabiliyor mu?

Fransız Liselerinin diplomaları Fransız Bakaloryasına denktir. Bu denklikle ilgili anlaşma 1963 yılında iki ülkenin dış ileri bakanlıkları arasında yapılmış olup dönemin resmi gazetesinde yayınlanmıştır. Fransız Bakaloryasının geçerli olduğu tüm ülkeler ve yüksek öğrenim kurumlarında geçerli olup mezunlarımız kayıt kabul usulüyle yurt dışında üniversitelere yerleşirler.

-Fransız liselerini sayısal öğrencilerinin tercih etmediğine ilişkin bir yargı var ne diyorsunuz?

Doğru değil diyorum. FM ve TM ağırlıklı derslerin olduğu şubeler ya aynı sayıda ya da özellikle son yıllarda olduğu gibi FM ağırlıklı derslerin olduğu şube sayıları TM şubelerinden daha fazla sayıda. Öğrencilerimiz 11. sınıf itibariyle FM ağırlıklı sınıfları tercih ediyorlar.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

-Hazırlık okumak zorunlu mu?

Okullarımıza kayıt hakkı elde eden öğrencilerin eğer bir Fransızca alt yapıları varsa kayıtlarda Hazırlık atlama sınavına girebilmek için dilekçe verirller. Yeterlilik sınavı diye adlandırdığımız bu sınav Hazırlık Türk dili ve Edebiyatı ile Fransızca derslerinden yapılır ve öğrencinin bu sınavda 70/100 alması gerekir. Bu sınav Ağustos sonunda yapılır.

Ancak burada bir alternatif bilgi daha var Hazırlık okumadan bir üst sınıfa geçme konusunda.

4 yıldır Yönetmeliklerimizde yer alan bir maddeye istinaden SB, SM, SP ve NDS liseleri, Küçük Prens, Yeni Nesil 2000 ve Neslin Değişen Sesi Orta okullarından gelen öğrenciler için  Haziran ayının 2-3 haftası arası Yeterlilik sınavı yapılır. Aynı puanı almaları gerekir. Ancak taban puan şartı aranmaksızın ancak LGS pıuanı sıralama puanı olarak kullanılmak suretiyle 9. sınıflarımızda bir ek kontenjan vardır. Bu yeterlilik sınavının adı 9. sınıfa doğrudan geçiş sınavıdır. İstanbul Kadıköy SJ lisesi bu kapsamda yer almamaktadır.

-Bu liselerde toplam kaç Fransız öğretmen bulunuyor?

Genel öğretmen mevcudunun ortalama %35-40 ve üzeri olarak tanımlayabiliriz. Fransız Hükümeti tarafından bir görevlendirme kapsamında gönderilmez, Fransız liselerinin müdürleri tarafından seçilir görevlendirilecek Fransız öğretmenler ancak yabancı öğretmen dmememiz daha doğru olur, Fransızcanın 1. yabancı dil ve resmi dil olarak konuşulduğu başka yabancı uyruklu öğretmenler de vardır. Tüm yabancı öğretmenlerimiz Milli Eğitim Balkanlığı ve çalıma Bakanlığından onay alınmak suretiyle okullarımızda çalışır. Ülkelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda  görev yapma hak ve yetilerine sahip olması gerekir tüm yabancı öğretmenlerimizin.

-İkinci yabancı dil nedir? Öğrenciler bu dil ile ilgi sertifika alabiliyor mu?

İkinci yabancı dil İngilizce, Lise eğitimleri süresince IELTS sınavı gibi İngilizce uluslararası dil pasaportu sınavlarına girerler ve okullar olarak sınava girecekleri yılın İngilizce programınız da bu sınavın hedef ve beklentileri kapsamında hazırlarız. Eklemek isterim ki öğrencilerimiz okullarımızda aldıkları İngilizce eğitim seviyesi ile ülkemizde hazırlık sınıfı bulunan üniversitelerde hazırlık sınıflarını çok rahat atlarlar, yurt dışında da İngilizce eğitim dili olan üniversitelerde hiç zorlanmadan güzel başarılar göstermektedirler.

YURTDIŞI PROGRAMLAR NEDİR?

-Yurtdışı değişim programları bulunuyor mu?

AFS ve benzeri kuruluşlar gibi Milli eğitim Bakanlığı ile arasında resmi anlaşması olan kuruluşların Kültürler arası değişim programlarına katılan öğrencilerimiz vardır. Bir dönem veya bir yıl yurt dışı değişim programına giden öğrenciler denklik almak suretiyle okullarımıza dönerler.

Bir de okullarımnızın yapmış oldukları projeler kapsamında yurt dışı örneğin 1 hafta sureli yurt dışı programlarımız da mevcuttur. Fransa ile ve / veya bir başka ülkedeki Fransız lisesi ile de gerçekleşebilir.

BURS NASIL VERİLİYOR?

-Fransız liselerinde burslu okuma şansı nedir? Burs hangi kriterlere göre veriliyor? Sanat, spor bursları var mı?

Elbetteki Milli Eğitim Bakanlığımızın ücretsiz ve burslu okuma yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre burs işlemlerimiz gerçekleşir.

Öğrencinin ailesinin ekonomik şartları ve ders başarısı en temel ölçüttür, ancak buna ilave olarak okullar kendi bünyelerinde farklı kriterler belirleyebilirler, Sporcu öğprenci gibi, snat kültür bilim alanlarında yurt içinde yurt dışında okulunu ülkesini temsil eden öğrencler için farklı yüzde oranlarında burslar takdir etmek gibi uygulamalar mevcuttur.

-Burs için nasıl başvurmak gerekiyor?

Burs başvuru dosyasında yer alması gereken evraklar okullarımızın internnet sitelerinde yer almaktadır. Başvurular kayıtlarda yapılacak olup sonuçlar Eylül ayı başında ilan edilecektir.

-Son yıllarda yurtdışına giden öğrenci sayısı artıyor. Bu durum yıllara göre Fransız liselerinde nasıl artış gösterdi? Öğrencilerin yüzde kaçı tercihini yurtdışından yana kullanıyor?

Yurt dışına başvurular her zaman yoğun olmuştur. Çünkü bu öğrencilerimizin aldıkları diplomanın onlara verdiği bir hak bir açılımdır. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu haklarını kullanarak başvurularıunı yaparlar ve % 90-100 arasında da kabul alırlar. Bu kabulden sonra karar veriyorlar.

- Yurtdışı için en fazla hangi bölümleri seçiyorlar?

Hukuk-psikoloji, işletme-ekonomi mühendislikler-tıp ve sahne sanatları gibi geniş bir yelpazeden seçimler yapılır.

-Fransız liselerinin YKS başarı oranları nedir? Türkiye’de hangi bölümlere yerleşiyorlar?

Yurt dışı ile aynı bölümler tercih edilmektedir. YKS başarı oranımız %100’dür, okullarımızın bu bağlamda en önemli hedefi tercilerinin ilk 3 veya ilk 5’ine yerleşmelerini sağlamaktır.

 

29-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş