Arama sonuçları

Galatasaray Lisesi: Diplomasının özelliği, kontenjanı, yatılılık şartları nedir?

Galatasaray Lisesi: Diplomasının özelliği, kontenjanı, yatılılık şartları nedir?

Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan ve  hazırlık sınıfı bulunan okullarından  Galatasaray Lisesi, öğrencilerini  Liseye Geçiş Sınavı (LGS)puanıyla alıyor. Galatasaray Lisesi bir devlet okulu ve öğrenim ücretsiz. Fransızca eğitim veriyor. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan Milletlerarası Antlaşma’ya göre eğitim veriyor. Okulun Fransız hocalarını Fransız hükümeti gönderiyor. Karma ve hem kız hem de erkek öğrenciler için yatılı eğitim veriyor.

Peki hangi yüzdelik dilim ve puandan öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi Müdür Başyardımcısı Enver Bekar sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2020-2021 öğretim yılında alacağı öğrenci sayısı nedir? Kontenjanında geçen seneye göre değişiklik oldu mu?

Galatasaray Lisesi’ne 150 öğrenci alınıyor. 100 öğrenci sınavla gelen, 50 öğrenci Galatasaray İlköğretim Okulu’ndan gelen öğrenciler.

SON GİREN ÖĞRENCİNİN YÜZDELİK DİLİMİ VE PUANI NEDİR?

-Geçen sene son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı nedir?

Yüzdelik dilim olarak 0,01 ilk sıralardaki 500 puan alan öğrenciler tercih ediyor. Daha sonra bu sayı aşağı doğru iniyor. Diyelim ilk 500 öğrenciden 15 öğrenci gelmişse ondan sonra biraz daha düşük puanla öğrenci gelebiliyor. Ama bu çok az fark ediyor en son 496 puana kadar inmişti.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Hazırlık sınıfımız zorunlu. Yeterlilik sınavına girip geçen öğrenciler hazırlığı atlayabiliyorlar. Belli bir puan alınca direkt 9. sınıfa başlayabiliyorlar. Sınavda başarılı olan öğrencinin okumasına gerek olmuyor ama tabii geçemeyenlerin mecbur hazırlık okumaları gerekiyor.

KAÇ SAAT YABANCI DİL?

-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat ders alıyorlar?

22 saat yabancı dil eğitimimiz var. 6 saat de yabancı dille eğilim yapan diğer derslerimiz var hazırlık sınıfı içerisinde. Onun dışında beden eğitimi, güzel sanatlar derslerimiz var. Normalde 22 saat sadece Fransızca eğitimi alıyor, onun dışında 6 saat de bilgisayar, fen, matematik gibi dersleri Fransızca olarak dersler alıyor.

İKİNCİ DİLLER NEDİR?

-İkinci yabancı dil ya da diller nedir? Haftada kaç saat ders alınıyor?

İkinci yabacı dile de önem veriliyor. Fransızca kadar önemli olmasa da İngilizce yine önemli bir dil. Haftada 4 saat hazırlıktan itibaren lise sona kadar İngilizce eğitim görülüyor. Çok da iyi eğitim veriliyor. İyi bir öğrenci İngilizcesini de öğrenerek gidebiliyor. Bazı üniversitelerin hazırlık sınıfını atlayacak kadar İngilizce öğrenebiliyorlar. Yurt dışında eğitimlerini görebilecek kadar İngilizce öğrenebilen öğrencilerimiz var. İngilizcenin yanında İtalyanca ve Latince dersleri de veriyoruz. Bunlar seçmeli derslerimiz belli sınıflarda okutuluyor.

UZAKTAN EĞİTİM  SÜRECİ NASIL GEÇTİ?

-Velilerin merak ettiği konulardan birisi de uzaktan eğitimde yabancı dilin nasıl öğrenileceği oluyor. Uzaktan dil öğrenmek mümkün mü? Siz bu süreci nasıl geçirdiniz?

Hiçbir eğitim yüz yüze eğitim gibi olmuyor fakat biz Fransızca hazırlık eğitiminde de online olarak başarı gösterdik. Öğretmenlerimizin, okul idaresinin ve velilerimizin kanaati bu. Baştan tedirginlik yaşasak da süreç içerisinde bu şekilde de öğretilebileceğine kanaat getirildi ve başarılı da olduk. Yüz yüze eğitimin yerini tutmuyor tabii ama Fransızca temel eğitim olarak iyi bir eğitim aldılar. Başlarda EBA’da bazı sıkıntılar vardı. Biz Galatasaray Üniversitesi’ne bağlı olduğumuz için üniversitenin resmi sitesinden istifade ettik. Bizim için, öğretmenlerimiz için de büyük bir kolaylık oldu.

KAÇ ÖĞRETMEN VAR, YABANCI ÖĞRETMEN SAYISI

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir? Yabancı öğretmenler Fransız hükümeti tarafından mı yollanıyor?

60’ın üzerinde öğretmenimiz var. Bu sayının aşağı yukarı yarısı yabancı öğretmenlerimiz. 28-29’u Fransız vatandaşı olan Fransa’dan gelen öğretmenlerimiz, diğer tarafta çifte vatandaş olan öğretmenlerimiz var. Bir İtalyan öğretmenimiz var.

-Pandemi yüzünden yabancı öğretmen sıkıntısı yaşandı mı?

Yok hiçbir sorun yaşanmadı. Zaman zaman gidip geldiler.

YATILILIK KONTENJANI NEDİR?

-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler tarafından yatılı olması nedeniyle tercih ediliyor. Yatılılık hem kız hem erkek öğrenci için var. Bu yılın yatılılık kontenjanı nedir?  Koğuş tarzı mı?

Anadolu’dan öğrenci alan bir okul olarak yatılılık bizde önemlidir. Kurulduğu günden bugüne kadar yatılı öğrenci kabul eden bir okuldur. Aşağı yukarı 230 dolayında öğrenci kapasitemiz var. Yarısı kız yarısı erkek. Zaman zaman kız öğrencilerimizin sayısı biraz geçiyor, zaman zaman erkek öğrencilerimizin sayısı geçiyor ama ortalama bu şekilde.

-Pandemi yatılı öğrenci sayısında değişikliğe neden oldu mu?

Yine aynı şekilde toplam öğrenci sayımızı alıyoruz. Hazırlık öğrencilerimizi kesin alıyoruz onları hiç dışarıda bırakmıyoruz. Pandemide bir sıkıntı çekilmedi ama tabii kapalı olduğu dönemler oldu. Bir süre açıldı gelen öğrenciler kaldı. Tabii pandemi şartlarına uygun olarak haftanın iki günü belli bir grup yatılı geldi, diğer günler başka bir grup yatılı olarak geldi. Ona göre bir düzenleme yapıldı.

ÖĞRENCİ SAYISI NEDİR?

-Şu anda toplam kaç öğrenci okuyor ve kaç ilden öğrenciniz bulunuyor?

Türkiye’nin her ilinden öğrencimiz var. Bir yılda aşağı yukarı 30-40 ilden öğrenci gelmişse, diğer yıl daha farklı illerden öğrenci geliyor. Türkiye’nin her vilayetinden öğrenci var.

YATILI ÖĞRENCİLERE BURS

-Yatılı öğrenciler için bir burs sistemi var mı? Yatılılık için ücret ödeniyor mu?

Galatasaray Eğitim Vakfı ihtiyaç duyan öğrencilerimiz için yatılılık bursu vermektedir. O da büyük bir katkı sağlamaktadır.

GALATASARAY DAYANIŞMASI

-Galatasaray mezunları arasında dayanışmanın çok yüksek olduğu okullardan birisi. Bunun nedeni yatılı olması mı, okulun kültürü mü? Bu dayanışma nasıl sağlanıyor?

Kökleri derine uzanan, tarihi okullarda kurumsallık oluşuyor. Kurumsallık da güçlü bir dayanışmayı doğuruyor. Mezunuyla, derneğiyle, vakfıyla, spor kulübüyle beraber bu dayanışma sosyal ve kültürel anlamda üst düzey bir dayanışma olmaktadır.

DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

-Galatasaray Lisesi’nin diplomasının özelliği nedir? Bu diploma ile öğrenciler yurtdışında nasıl avantaj sağlıyorlar?

Diplomamız dünyanın her yerinde lise diploması olarak geçerli. Fransa da ayrı bir öneme sahip Bakalorya (IB) düzeyinde bir belge verilmek suretiyle Fransa’da da istedikleri üniversiteye öğrencilerimiz çok rahatlıkla girebiliyor.

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ’NE GEÇİŞ

-Aynı zamanda iç sınav ile mezunlar Galatasaray Üniversitesi’ne geçebiliyor ama AYT’de de bir derecelerinin olması gerekiyor. Bu geçiş ile ilgili bilgi verebilir misiniz lütfen?

Üniversite sınavlarına girmek koşuluyla ilk 25 bin içerisine giren öğrenciler, Galatasaray Üniversitesi’nin iç sınavını da kazanmak suretiyle bölümlerine tercihlerini yapabiliyorlar. Bu yerleştirmeler puan türüne göre oluyor. Eşit ağırlıklı hukuk fakültesine girecekse eşit ağırlıklı ilk 25 bin içerisine girmiş olması gerekiyor. Bizim 100’e yakın öğrencimiz sınava giriyor. Galatasaray Lisesi’nin yüzde 25 kontenjanı var. Bu kontenjan doluyor.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTEYE GİDİŞ

-Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke, ülkeler yer alıyor? Geçen yıl yurtdışı tercihini kullanan öğrenci sayısı kaç oldu?

Şu anda aşağı yukarı 709 öğrencimiz var. Bu öğrenciler içerisinde en az pandemi döneminde yurtdışına giden oldu. Geçen yıl 5 öğrencimiz yurtdışına gitti. En çoğu Fransa’ya gidiyor, sonra Amerika’ya gidiyor diğer ülkelere dağılmış öğrencimiz var.

-Yurtdışına gittiklerinde hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Yurtdışına gittiklerinde daha çok sosyal bilimler alanında tercih yapıyorlar. İşletme, iktisat, ekonomi, güzel sanatlar, mühendislik alanında giden öğrencilerimiz var.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI

-Öğrenci değişim programları, yurtdışı ile işbirlikleri nedir?

Giden öğrencilerimizin çoğu burs kabulüyle gidiyorlar. Değişim programıyla giden öğrencilerimiz de çok oluyor. Şu an değişim programıyla giden 5 öğrencimiz var.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Türkiye’de en çok tıp fakültesi tercih ediyorlar. Daha sonra mühendislik, hukuk, işletme iktisat ve güzel sanatlar dahil olmak üzere diğer bölümlere bir dağılım söz konusu.

OKUL TANITIMI NASIL OLACAK?

-Okul tanıtım günü yapılacak mı? Veliler okulu ziyaret edebilecek mi?

Tabii, gelmeye şimdiden başladılar bile. Gelen velilerimizi pandemi şartlarına göre kabul ediyoruz. Rehberlik servisimiz gayet iyi her konuda açıklayıcı bilgiler vermektedirler. Okulumuzu gezdirmektedirler. İdareci arkadaşlar da yardımcı olmaktadırlar.

GS ORTAOKULUNDAN GELENLER

- Kaç öğrenci GS ortaokulundan geldi? Kurayla ilkokula başlayıp liseye geçiş yapanlar ile sınavla gelen öğrenciler arasında bir gruplaşma olduğundan söz edilir, var mı böyle bir durum? Gerçi aynı şekilde liseden de üniversiteye geçiş var.

Yok böyle bir şey söz konusu değil. Zaten bu yıllardır okulumuzda uygulanan bir süreç. Ortaokuldan gelen öğrenciler sınıflara dağıtılır, öğretmenimiz elindeki programla derslerini işler, bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Bir gruplaşmaya kurumsallık asla müsaade etmez.

VELİLERE ÖNERİLER

-Okulu tercih edecek velilere önerileriniz, mesajınız ne olur?

Okulumuz her şeyden evvel bir devlet okuludur. Fırsat eşitliği bağlamında düşünürsek Türkiye’nin her yerinden öğrencilerimiz bu okulu tercih edebilirler. Okulumuz kız ve erkek yatılı okul olması yönüyle, tarihsel birikimi ve kültürel yapısı, uluslararası bir devlet okulu olmamız yönüyle de öğrencilerimize çok şeyler katmaktadır. Öğrencilerimi rahatlıkla burayı tercih edebilirler. Bilgi almak isteyen olursa da okul idaremiz, rehberlik servisimiz her zaman gerekli bilgilendirmeleri de yapmaktadır.

Yurtlar okulun bahçesinde. En üst katımızın bir tarafı kız yurdu bir tarafı erkek yurdu arada müdür lojmanı var. Okulumuz yatılı okul olduğu için aynı zamanda okul içinde lojmanlarımız vardır. Okulumuz 24 saat faaliyet halindedir. Okulumuz tarihi bir okul olduğu için okulda çok fazla değişim yapamıyorsunuz belli bir izne tabii. Pandemi döneminde yatakhanelerimizde koğuş sistemi olmasının avantajlarını da gördük. Teknolojik anlamda da yurtta her türlü imkan var.

-İstanbul’un uzak ilçelerinden gelen öğrencilerin yatılı kalma hakkı var mı? Yoksa sadece şehir dışından mı yatılı öğrenci kalabiliyor?

Kontenjan kaldığı takdirde İstanbul’un uzak illerinden de yatılı öğrenci kabul ediliyor.

 

 

 

 

25-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş