Arama sonuçları

Galatasaray Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Galatasaray Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Galatasaray Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Türkiye’nin en yüksek puanlı ve en köklü okullarından birisi Galatasaray Lisesi. Fransızca eğitim veren lise yarım yüzyılı aşkın bir tarihe sahip. Mekteb-i Sultani olarak da tanınan Galatasaray Lisesi’nin kuruluşu II. Bayezıd döneminin ilk yıllarında 1481’e kadar dayanıyor.

Galatasaray Lisesi, 1975’te Anadolu Lisesi statüsü aldı. 14 Nisan 1992 tarihinde, Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand ile 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal arasında imzalanan protokolle, 1969 yılında kapatılan ilkokul bölümü ile üniversite kısmını da kapsayan Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu (GEÖK) eğitim hayatına başladı. Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu, 6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kanunla Galatasaray Üniversitesi'ne dönüştü. Kurum üniversite statüsünü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korudu ve Galatasaray Lisesi ile ona bağlı ilkokul ve rektörlüğe bağlı öğretim birimleri olarak tanımlandı.

GALATASARAY LİSESİ: HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Galatasaray Lisesi hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Bu yıl kaç öğrenci alacak? Diplomasının özelliği nedir? Yatılı okumanın şartları nedir? Ve daha fazla sorunun yanıtını pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Vahdettin Engin yanıtladı. İşte Engin’in yanıtları:

GALATASARAY LİSESİ BİR DEVLET OKULU

Galatasaray Lisesi bir devlet lisesi olmasına rağmen birçok veli tarafından özel okul gibi algılanıyor. Neden böyle anlaşılıyor?

Ben tahminde bulunabilirim belki. Bir kere çok üst düzey bir okul eğitimiyle olsun, sosyal yönleriyle olsun. Bulunduğu konum itibariyle, İstanbul’un en merkezi yerinde, Beyoğlu’nun İstiklal Caddesi’nde. Çok büyük bir okul. Herhalde böyle bir okul ancak özel bir okul olabilir diye insanlar düşünüyor olabilirler. Devlet imkanlarıyla belki yürütülemez diye o akla geliyor olabilir, çünkü gerçekten o imparatorluk binasını muhafaza etmek kolay bir şey değil, belirli bir maliyeti var. Ve bütün bunlar da olunca, ancak belki özel bir kurum bunu devam ettirebilir şeklinde düşünülüyor olabilir. Tabii bunun yanında da çok başarılı olması, çok bilinir olması da gene özel bir okul olduğu düşüncesini akla getirebilir.

KONTENJANI NE OLDU?

Bu yıl kontenjanı nedir? Bu yıl birçok lisenin kontenjanı arttı, Galatasaray’ın artmamasının nedenini açıklayabilir misiniz?

Bu sene de 100 öğrenci alacağız.

GALATASARAY LİSESİ YÜZDELİK DİLİM VE PUANLARI NEDİR?

2018 ve 2019 yıllarında en son giren öğrencilerin puanları ve yüzdelik dilimleri nedir?

2017’de %0,04. 2018’de %0,05 yüzdelik dilimli olarak. Mesela 2018’de 473’le 500 puan aralığında girilmiş. Geçen yıl da 500 tam puandı. 100 öğrenci alıyoruz. Gerçekten neredeyse sıfır hatayla çıkmak gerekiyor sınavdan. Bazen tek bir yanlış cevap bile Galatasaray Lisesi’nin gündemden düşmesine yol açabiliyor. En azından geçen yıl öyleydi mesela, hepsi bütün soruları cevaplandırmıştı.

100 ÖĞRENCİ DE 500 TAM PUANDAN GELDİ?

2019 yılında 100 öğrencinin tümü tam puanlı öğrenciydi değil mi? Bu puanı eşit öğrencilerden kaç tanesi “yaşı küçük” kriterinin kullanılmasıyla okula kayıt hakkı kazandı?

Soruşturdum, bana da ilginç geldi çünkü 565 öğrenci var, bunların 100 tanesini Galatasaray Lisesi aldı ama başka değerli liselerimiz de var haliyle. Oralar da tercih ediliyor ama netice itibariyle burada bir sıralama olması gerekiyor ki, o 100 neye göre belirleniyor? Bir dönemlerde aslında yaş kriteri oluyordu, birkaç ay belki daha küçük olanın belki üste çıkması gibi bir şey. Geçen yıl o uygulanmamış bildiğim kadarıyla, devamsızlık ön plana çıkmış.

KAÇI DEVLET OKULU MEZUNU

100 öğrencinin kaçı devlet okulundan mezundu?

Evet, bu 100 öğrencinin 70 tanesi Anadolu’dan geliyor zaten. Yatılı bir okul olduğumuz için bu tarz bir hizmetimiz var. 39 öğrencimiz devlet lisesinden gelmiş, diğerleri özel okullardan. Galatasaray Lisesi’ni kazanan öğrenciler de çok da varlıklı değil. Başarı, zeki olmak, yetenekli olmak ve çalışmak. Dolayısıyla en önde olan kriter bu. Diğer taraftan varlıklı olmak ya da olmamak hiçbir zaman bir kriter olmuyor. Burada da devlet okulundan aşağı yukarı 39 öğrencinin kazanabilmiş olması varlıklı olmanın önemli bir kriter olmadığının da bir göstergesi. Bir fırsat eşitliğinin olduğunu söyleyebiliriz bu anlamda. Özel okullar çok daha önem veriyorlar, çok daha fazla hazırlık yapıyorlar. Aynı şey bizim için de geçerli. Şimdi biz devlet okuluyuz, devlet lisesiyiz. Özel liselerin ne kadar bir rekabet içinde olduğunu çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla devlet okullarından daha fazla öğrencinin gelmesini her zaman tercih ederiz. Ama dediğim gibi, bu rakam kötü bir rakam değil.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Galatasaray Lisesi geleneksel olarak Fransızca eğitim veren bir okuldur. Galatasaray Tıbbiye’sinde de Fransızca eğitim verilirdi, Mekteb-i Sultani’de de tabii eğitim Fransızca. Burada da tabii ki şu ayrımı yapmak lazım, bütün dersler Fransızca değil. Fen dersleri ağırlıklı olarak Fransızca, bunun yanında Türkçe dersleri, tarih, coğrafya, edebiyat, Türk dili ve edebiyatı gibi dersler zaten Türkçe veriliyor. Ama birçok dersin Fransızca olduğunu düşünürsek, bu dersleri Fransızca takip edebilecek seviyede bir Fransızca bilgisi gerekiyor. Dolayısıyla sınavla gelen öğrencilerimizin neredeyse tamamı İngilizce altyapısıyla geliyorlar ve dolayısıyla bir de hazırlık sınıfı var. Hazırlık sınıfını atlamak mümkün, seviye tespit sınavında Türkçe ve Fransızca’dan sınava giriyor öğrenciler. 70 ve üzeri alabilen hazırlık sınıfı okumadan doğrudan 9. sınıfa devam edebiliyor. Ama tabii ki bu sınavla gelen öğrencilerimizin hemen hemen tamamı hazırlık sınıfı okuyorlar. Çünkü Fransızca bilmeyerek geldikleri için.

LİSE DİL ÖĞRENMEK İÇİN GEÇ Mİ?

Yabancı dil öğrenmek için geç bir yaş dilimidir liseye başlangıç, bunun ortaokuldan başlaması lazım. Ben buna yönelik olarak, eskiden Galatasaray Lisesi 8 yıldı ve ortaokuldan başlanırdı, öğrencilik yıllarımda bu şekildeydi. Bunu hep gündeme getirmeye de uğraşıyorum. Galatasaray Lisesi 8 yıl olmalıdır, çünkü Fransızcayı ancak o zaman daha iyi öğrenebilirsiniz. Ortaokuldan başlanılarak daha iyi öğrenilebilir diye. Tabii ki şimdi de öğrenebiliyorlar, çünkü çok yetenekli gençler geliyor, haliyle öğreniyorlar. Ama ideal olan burada ortaokuldan başlamalarıdır. Şu anda ortaokulu bitirdikten sonra 1 yıl hazırlık, sonra da 4 yıl lise. Yani aslında okul 4 yıl. Hazırlıkla birlikte 5 yıl oluyor.

Ben şu andaki sistemden memnun değilim, onu söyleyeyim. Şu anki sistem, yabancı dil açısından, bütün okullar için geçerli olmak üzere, ortaokulda bu iş daha iyi öğrenilir. Daha temelden öğrenilir. Dolayısıyla bu işi öğrenmenin en iyi zamanı ilkokul sonrasıdır, küçük yaştır tabii ki.

İKİNCİ DİL NEDİR?

İkinci yabancı dil ya da diller nedir?

İkinci dil İngilizce zorunlu, 9. sınıftan itibaren de haftada 6 saat İngilizce dersleri var, onu da iyi öğreniyorlar. Onun dışında zorunlu Latince dersimiz de var, zorunlu mu ona da bakmam lazım.

UZAKTAN EĞİTİM VE YABANCI DİL

Uzaktan eğitimin önümüzdeki öğretim yılında da süreceği anlaşılıyor. Velilerin de çok merak ettiği bir soru var ki; uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenilecek? Bu yıl hazırlık öğrencileri dil eğitimlerinde ne yaptılar?

Geçtiğimiz yıl hazırlık öğrencilerimiz yüz yüze eğitime başladılar. Belirli bir seviyeye gelmişlerdi dolayısıyla hazırlık sınıflarımız yabancı dil öğrenme anlamında. Tabii onlara takviye gerekiyor. Onu düşünüyoruz, en azından online bir şekilde onları takviye etmek gerekecek, fakat şimdi önümüzdeki yıl eğer derslere başlanmazsa, ki biz başlanacakmış gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz tabii ki ama şu da ihtimal dışı değil, başlanmayabilir. Buradaki en büyük sıkıntı hazırlık sınıfları, hazırlık sınıflarına Fransızca nasıl öğretilecek? En son şunu konuştuk, tabii ki yüz yüze eğitim gibi mümkün değil, uzaktan eğitim hele ki yabancı dile yeni başlayanlar için aynı randımanı vermiyor. Dolayısıyla buna yönelik bir hazırlık içinde şu anda bizim Fransızca bölümümüz. Dolayısıyla uzaktan eğitimde böyle bir mecburiyet olursa ne şekilde bir yöntem kullanırız, onun hazırlıkları yapılıyor.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Şu ana hiç önümüzü göremiyoruz. Diyelim ki okullar hiç açılmadı, ama bu tarz böyle mesafeyi koruyacak şekilde ve sadece hazırlık sınıflarının kısmen yüz yüze eğitim yapması gibi imkanlar olursa onları da değerlendirebiliriz. En azından diğerleri belli bir noktaya geldiler, geçen sene de online eğitime alıştılar. Ama hazırlıklara mahsus olmak üzere, sadece yüz yüze eğitimi belirli günlerde önerebiliriz belki. Ama şu anda önümüzü göremediğimiz için bir şey diyemiyorum ama şu anda şu hazırlığımız da var. Diyelim okullar hiç açılmadı. Fransızca hazırlık sınıflarına da bu şekilde Fransızca öğretecek bir yöntem bulacağız. Neticede birçok öğretmenimiz Fransız, bunu yapabilirler diye düşünüyorum.

KAÇ ÖĞRETMEN VAR?

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir? Yabancı öğretmenler Fransız hükümeti tarafından mı yollanıyor?

Fransız öğretmen sayımız 20. Toplam 65 öğretmenimiz var, önümüzdeki yıl da gelenler gidenler olabilir. Dolayısıyla 40-45 civarı Türk, 20 civarı da Fransız öğretmenimiz var. Fransız öğretmenler, Fransa’dan geliyorlar. Kuruluş aşamasında, Mekteb-i Sultanı olarak da kurulurken hep Fransa’dan gelen birçok öğretmen vardı. Onların ücretlerini hep Türkiye ödüyordu. Bu 1992 yılında uluslararası bir anlaşmayla Galatasaray İlkokulu, Ortaokulu, Lisesi, Üniversitesi bir araya getirildiğinde yeniden bir yapılanma oldu. O tarihten bu yana Fransız öğretmenlerin maaşlarını Fransa ödüyor, ders ücretlerini biz ödüyoruz. Tabii onlar maaşlarını Euro üzerinden aldıkları için Türk öğretmenlere göre bir hayli cazip oluyor maaşları, diğer Türk öğretmenlerimiz Milli Eğitim öğretmenleri tabii ki.

YATILILIK FIRSAT TANIYOR

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler tarafından yatılı olması nedeniyle tercih ediliyor. Yatılılık hem kız hem erkek öğrenci için var. Bu yılın yatılılık kontenjanı nedir?

Galatasaray Lisesi tabii çok özel konumu olan bir yer, bir imparatorluk binası, diğer taraftan çok büyük bir bina ve bizim yatakhanelerimiz de büyük. Bazı yatakhanelerimiz 100 kişi alacak şekilde. Bazı yatakhanelerimiz 50, yani koğuş sistemi var bizde. 705 öğrencimiz var. Bunun yarısı yatılı. Dolayısıyla biz bunları rahatlıkla istihdam edebildik ama tabii geçen yıl pandemi yoktu. Hem kız öğrenci yatılı olarak barındırabiliyoruz, hem erkek öğrencileri. Kız ve erkek öğrenci sayımız yatılı olanlarda yarı yarıya. Bu sene de belli kriterler getirildi ama tam bir netlik yok. Mesela yataklar arasaında 1 metre mesafe deniliyor, bu olursa biz bunu rahatlıkla sağlayabiliriz. Bizim tavanlarımız çok yüksek. Yatakhane tavanları olsun, sınıf tavanlarımız olsun, o yüzden havalandırma anlamında sıkıntımız olmuyor tabii ki. O yüzden muhtemelen aynı sayıda öğrenciyi bu sene de barındırabileceğiz, onun için de bir çaba içindeyiz.

MEZUNLARDAN BİLİM KURULU OLUŞTURULDU

Bir de bizim Galatasaraylı mezunlarımızdan oluşan bir Bilim Kurulu oluşturduk. Sağlıkçılar, doktorlar vs. Onlar defalarca okula geldiler, sınıflarımızı, yatakhanelerimizi, revirlerimizi kontrol ettiler. Şimdi biz hepsini yeni baştan ele alıyoruz ve ciddi bir hazırlık içindeyiz önümüzdeki dönem için. O kurulun bize yol göstermesi çok önemli, hepsi de konularının uzmanı kişiler oldukları için, biz de onların önerileri doğrultusunda okulumuzu hazır hale getireceğiz, velilerimiz bundan bir endişe duymasınlar.

YATAKHANE BU SENE ANADOLU’DAN GELENLERE

Ama bu sene için sadece Anadolu’dan gelen öğrencileri yatakhanede barındırabileceğiz, İstanbul içine çok imkan olmayacak gibi duruyor. İstanbul’un uzak yerlerinden gelenleri de dikkate alıyoruz tabii ki, ama öncelik Anadolu’dan gelenlerde olacak.

YATILILIK KONTENJANI NEDİR?

300’e yakın yatılı öğrencimiz olur herhalde. Bizim mevcut öğrencilerimizden aşağı yukarı tekrar yatılılık için başvuranların sayısı 258 filan. Buna ilave olarak bu sene gelenler olacak, bunların hepsi de İstanbul dışından olmayacağı için. 50-60 civarında bir yatılı şeyimiz olursa, işte 300 civarı öğrenciyi barındırabiliriz diye tahmin ediyorum, bu belki 10-20 artabilir. Ama özel bir hassasiyet de gösteriyoruz, bu belki yatakların arasına 1 metre mesafe koymak olabilir. Bir de metreküp hesabı oluyor yatakhanelerde, bizim tavanlarımız çok yüksek olduğu için o konuda rahatız yani.

YATILILIK İÇİN ÜCRET ÖDENİYOR MU?

Yatılılık için ücret ödeniyor mu?

Bizim okul bir devlet okulu tabii ki. Bir ücreti var ama diğer özel okullara göre çok cüzi sayabiliriz bu ücreti. Yatılılık, yemek için geçen yıl 9 bin liraydı yıllık ücret, yatılılar ödüyor bunu. Gündüzlü öğrencilerimiz de bunun yarısını yemek için ödüyorlar. Devlet okulu olduğumuz için bunu bir eğitim ücreti olarak değerlendirmemek lazım.

YATILILIK BURSU VAR MI?

Yatılı öğrenciler için bir burs sistemi var mı?

Galatasaray Eğitim Vakfı’mız var, imkanları da var haliyle. Şimdilik biz Galatasaray Lisesi olarak, Eğitim Vakfı aracılığıyla, ihtiyacı olan her çocuğa burs verebiliyoruz. O konuda elimiz rahattır, Galatasaray Lisesi’ni kazanmış bir öğrenci zaten çok başarılı bir öğrenci demektir. Eğitim Vakfı bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmaz.

SINIFLAR KAÇ KİŞİLİK?

Sınıf mevcutları ne kadar olacak?

Sınıf mevcutları bizde değişiyor tabii ki. Benim anlam veremediğim bir sistem var resim dersini seçen ve müzik dersini seçen öğrenciler diye. Sınıfları ona göre dizayn ediyorlar, bana göre saçma sapan bir şey. Öğrenci ona göre şey yapılmaz ama ona göre bir sistem yerleşmiş yani. Bizde 30’u geçmiyor zaten sınıf mevcudu. 20-30 arası, zaten ona yetiyor mevcut kapasitemiz.

YATILILIKTA ÜST SINIF-ALT SINIF AYIRIMI VAR MI?

Üst sınıflar yeni gelenlere nasıl davranıyorlar?

Bir kere Galatasaray geleneği diye bir şey var, orada bir saygı ve sevgi hususu hep ön plana çıkar. Galatasaray’da abilik diye bir şey var. 1965’ten itibaren kız öğrenciler de Galatasrasay Lisesi’ne girmeye başladılar. Burada abiliğin yanında ablalık da devreye girmiş oluyor. Şimdi burada büyüklere saygı duyulması geleneksel bir şey. Dolayısıyla da kendinden üst sınıfta olanlara da abi, abla diye hitap edilir. Şimdi ben orada okuduğum için şunu çok iyi biliyorum, O gelenekler aslınd yararlıdır. Dışarıdan meseleye tam hakim olamayanlar, burada bir tahakküm oluştuğuna dair bir değerlendirme yapıyor olabilirler. Hayır, öyle değil. Zaman zaman ölçünün kaçması olabiliyor mu, biz idari olarak sınırların her zaman korunması gerektiği konusunda öğrencilere telkinde bulunuyoruz. Her zaman istisnai durumlar olabilir ama burada esas olan sevgi ve saygıya dayanan bir abi abla ilişkisidir.

DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ VAR

Galatasaray mezunları arasında dayanışmanın çok yüksek olduğu okullardan birisi. Bunun nedeni yatılı olması mı, okulun kültürü mü? Bu dayanışma nasıl sağlanıyor?

Bir kere 24 saat bir arada olan gençler bunlar. Dershanede, yemekhanede, yatakhanede hep birlikteler. Bunun getirdiği bir kardeşlik duygusu oluşuyor haliyle, o dayanışma da buradan çıkıyor. Mezun olduktan sonra da bir Galatasaraylı hayata atıldığı zaman, hem yurt içinde, hem yurtdışında hep kendisine dokunan, ona katkısı olan bir Galatasaraylı olur. Bu o eğitim yıllarında kazanılan kardeşlik ve dayanışma duygusundan kaynaklanır. İş hayatında, sosyal hayatta da, her açıdan. Bizim bir de mezunlar derneğimiz var, Galatasraylılar Derneği. 13. sınıf diyoruz biz oraya, bitmez o sınıf zaten. Birçok okulda benzerleri vardır muhakkak ama Galatasaray’da tarihi kökenler de olduğu için Galatasaray’da bir başkadır bu insanın hayatına da olumlu bir şekilde dokunur.

GALATASARAY SÖZEL BİR OKUL MU?

Veliler okul sözel mi sayısal mı diye soruyorlar?

Dönem dönem değişiyor tabii popüler meslekler de. Son zamanlarda tıp, mühendislik ön plana çıkıyor. Koç Üniversitesi, Boğaziçi gibi üniversiteler ön plana çıkıyor. Ben tabii bir sosyal bilimci olduğum için, biraz da sosyal alanları öğrencilere öneriyorum. Burası gerçekten sosyal yönü çok güçlü bir okul ama fen bilimlerine meraklı bir genç de burada mutsuz olmaz, çünkü her yönü vardır okulun. Fen dersleri üniversite seviyesinde görülür burada. Normal Milli Eğitim müfredatının dışında daha ağırdır derslerimizde. Gençlerimiz de çok yetenekli oldukları için kapasiteleri kaldırıyor ve üniversitenin ilk bir ya iki yılını idare edebilecek seviyede fen dersi görebiliyorlar. Hiç mutsuz olmaz, ama okulun sosyal yönü de çok güçlüdür. Sanatçı, sporcu, ne olmak istiyorsa onun için tüm şartlarımız okulda mevcut.

DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Galatasaray Lisesi’nin diplomasının özelliği nedir? Bu diploma ile öğrenciler yurtdışında nasıl avantaj sağlıyorlar?

Uluslararası bir anlaşma, Bakalorya diye bir olgunluk sınavı var. Galatasaray Lisesi mezunu bir öğrenci Bakalorya Sınavı’nı geçmiş sayılır. Bu ciddi bir avantajdır. Fransa dışındaki ülkelerde bizim birimlerimiz var. Mesela Amerika’ya gitmek istiyorsanız, hangi şartlarda, hangi okula gitmek isterseniz oradaki insanlarımız öğrencilerimizi bu anlamda yönlendiriyorlar. İngiltere’ye, Hollanda’ya gitmek istiyorsanız hangi şartlar gerekir? Fransa’ya gitmek için zaten hazır, Fransa’ya gitmek için bir sınava girmesi gerekmiyor. Fransa’daki bir öğrencinin lise diplomasına eşdeğer oluyor.

Ama Galatasaray diplomasının kendisine özgür bir ağırlığı var. O yüzden resmi olmasa bile, mesela Belçika gibi ülkeler, Galatasaray Lisesi mezunu bir öğrenciyi hemen kabul ederler. Okulun ismi sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da çok fazlaca duyulmuş bir okuldur. Günümüzde İngiltere olsun Amerika’ya gitmek isteyenler olsun, üniversitelerin kendilerine göre şartları oluyor. Dolayısıyla üniversitelerimizin bir kısmı kendilerini ona göre hazırlıyorlar. Amerika’da bir üniversiteye başvurmak isteyen, not ortalaması, referans, sosyal etkinlikler gibi koşulları karşılıyor. Mezunlarımız da sık sık okula gelip, yurtdışında okuyanlar mesela okula gelip öğrencilerimizi de bilgilendiriyor.

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ’NE GEÇİŞ

Aynı zamanda iç sınav ile mezunlar Galatasaray Üniversitesi’ne geçebiliyor ama AYT’de de bir derecelerinin olması gerekiyor. Bu geçiş ile ilgili bilgi verebilir misiniz lütfen?

Aslında bir iç sınav var, diğer Frankafon Okullar için de geçerli bu. Bir sınavla Galatasaray Lisesi’nden Üniversitesi’ne geçilebiliyor. Ama tabii ki bunun için üniversite sınavına da girmek ve ilk 25 bin içinde yer almak gerekiyor. Galatasaray Hukuk Fakültesi de çok tercih ediliyor, böyle bir avantajı da var tabii.

YURTDIŞINA GİDİŞ ORANLARI NEDİR?

Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke, ülkeler yer alıyor?

Bizim geçen yıl 10 öğrencimiz yurtdışına gitti. 145 civarında mezundan 10 öğrenci. Geçmiş yıllara baktığınızda da rakamlar çok yüksek değil. Son 10 yılın ortalaması da %7. Buradaki en önemli engel döviz. Belki burs kazanıp gitmek olabilir, ya da imkan meselesi. Bir de neden 145, 100 değil? Çünkü 100 öğrenci alıyoruz. Çünkü bizim bir de ilkokul, ortaokuldan gelen öğrencilerimiz var.

KURAYLA İLKOKULA BAŞLAYANLAR LİSEYE DEVAM EDİYOR

50 öğrenci kurayla giriyor ve Galatasaray İlkokulu’nda okuyorlar, oradan Galatasaray Ortaokulu’na geliyorlar. Oradan da Galatasaray Lisesi’nde geliyorlar, 50 öğrenci. Arada belki 1-2 kayıp olabilir ama hemen hemen hepsi Galatasaray Lisesi’ne geliyor ve bunların bazısı hazırlıkta devam ediyor. Bazısı Galatasaray İlkokulu ve Ortaokulu’nda Fransızca gördükleri için yeterlilik sınavını aşabiliyor, 9. sınıfa geçiyorlar. Biz her sene yaklaşık 150 öğrenciyle başlıyoruz.

KURA-SINAVLA GELENLER SINIFLARI VAR MI?

Sınıf ayırmıyoruz, çünkü o ayrımın yapılması çok hoş olmuyor. Kurayla gelen tesadüf de gelmiş olabiliyor, diğer yanda 500 tam puanla gelenler. Ama bu kurayla gelenler illa başarısız olacak demek değil, çünkü onların da velileri çok bilinçli oluyor ve onları ona göre çalıştırıyorlar. Tabii ki aralarından aynı seviyeyi tutturamayanlar olabiliyor ama biz birleştririyoruz tabii ki.

KONTENJAN NEDEN ARTMIYOR?

Biraz önce uluslararası anlaşmadan söz etmiştim, dolayısıyla orada bir yönetmelik var, hem Fransız hem de Türk parlamentosu tarafından görüşülüp onaylanmış. Orada da “Her sene 100 öğrenci alınır” şeklinde bir ibare var. Ortaokuldan da 50 kadar öğrenci geliyor. Daha fazlası da zaten kapasiteyi aşar, kaliteyi düşürür.

YKS KURSU VAR MI?

Daha çok TÜBİTAK yarışmaları gibi şeylere hazırlanmaları için gençlere destek kursu yapıyoruz. Ama geçen sene üniversite sınavı için olmadı. Onun belli prosedürleri ve Milli Eğitim’in belli kuralları var, muhakkak uymak gerekiyor onlara. Öğrenciler de zaten velileri tarafından dışarıdaki birtakım kurslara yönlendirilmiş oluyorlar. Bu bir gerçek. Okulda geçen sene böyle bir uygulama yapmadık ama prosedüre uygun olması kapsamında düşünüyoruz ama resmi olarak bunu nasıl yapabiliriz onu düşünüyoruz.

HAZIRLIKTA İNGİLİZCE VAR MI?

Hayır, hazırlıkta sadece Fransızca dersleri var.

ÖĞRENCİ KULÜPLERİ GÜÇLÜ MÜ?

Bizim 45 civarında öğrenci kulübümüz var. Onlar genelde bize öneri getiriyor ve biz de genelde uygun görüyoruz. Bu sosyal aktiviteler anlamında olabilir, matematik olimpiyatlarıdır, TÜBİTAK olimpiyatlarıdır, münazara yarışmalarıdır. Yılların getirdiği bir birikim var, malzeme hazır, hevesli öğrenciler de gelip çalışıyor orada.

Petek SAMATYALI

www.pervinkaplan.com editörü

21-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş