Arama sonuçları

Geleceğe Nefes Ol: 12 milyon öğrenciye tohum verilecek

Geleceğe Nefes Ol: 12 milyon öğrenciye tohum verilecek

Geleceğe Nefes Ol: 12 milyon öğrenciye tohum verilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her yıl yaklaşık 12 milyon yavrumuza fidan kapları ve tohumları teslim ederek kendi fidanlarını kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız" dedi.

Erdoğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen, Milli Ağaçlandırma Günü "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes Programı"na katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "11 milyon fidan hedefiyle yola çıkmışken yaklaşık 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk" dedi. İlk ve ortaokul çocuklarımıza yeni bir proje başlatıyoruz diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

'14 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK'

11 Kasım'ı Milli Ağaçlandırma Günü ilan etmiştik. Evlatlarımıza daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için 11 milyon fidanı toprakla buluşturmuştuk. 11 milyon fidan hedefiyle yola çıkmışken yaklaşık 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk.

4 KARDEŞ ÜLKEYLE FİDAN DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Biz tabiatla kardeş, ağaçla, çiçekle, yeşille, toprakla dost bir milletiz. Ağaca bitkiye, hayvanata değer veren onların hukukuna saygı gösteren güzel bir geleneğe sahibiz. Tabiatı hoyratça yok etmek, sebepsizce ağaca, denize, toprağa zarar vermek Rabbimizin emanetine hıyanet etmektir. Toprak olmazsa bu dünyada yaşayacak yer bulamayacağımız gibi, öteki aleme göçtüğümüzde de yatacak yerimiz olmayacaktır. Toprağa her bakımdan hak ettiği değeri vermek zorundayız.

‘GENÇ KUŞAKLARA DOĞA SEVGİSİNİ AŞILAMAMIZ GEREKİYOR’

Çocukların, tabiata karşı sorumluluk bilinciyle yetiştirilmeleri gerektiğini belirten Erdoğan, şöyle dedi:

"Kadim değerlerimizle beraber genç kuşaklara özellikle tabiat sevgisini de aşılamamız gerekiyor. Dünyayı paylaştığımız diğer varlıkların hakları olduğunu, insanın tabiatı kullanırken bu hakları göz etmek zorunda olduğunu onlara anlatmalıyız."

Fidan dikimi seferberliğine çocukların ve gençlerin yoğun ilgisini bu noktada önemli bir referans olarak gördüğünü aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Genç kuşaklar, bu çabaların önemini ve kendileri için kıymetini çok iyi biliyor. Biz de onların bu heveslerini diri tutmak için farklı projeleri devreye alıyoruz. İlk ve ortaokul çağındaki çocuklarımızın kendi fidanlarını yetiştirmeleri amacıyla yeni bir proje başlatıyoruz. 'Tohum Ver Fidana Dönüşsün' adını verdiğimiz projemizle her yıl yaklaşık 12 milyon yavrumuza fidan kapları ve tohumları teslim ederek kendi fidanlarını kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız. Böylece geleceğimizin fidanı olan çocuklarımız, ilköğrenim ve ortaokul döneminde toplam 8'er fidanı yetiştirmiş olacak. 2021 yılından itibaren de Milli Ağaçlandırma Günü'nde inşallah bu fidanları hep birlikte toprakla buluşturmaya başlayacağız."

‘DÜNYADA 4. SIRADAYIZ’

Türkiye'nin çevre hassasiyeti bakımından altın dönemini son 18 yılda yaşadığını anlatan Erdoğan, "Ormancılık alanında yaptığımız çalışmalar, OECD ve Birleşmiş Milletlerin dahi dikkatini çekmiştir. Ülkemiz, ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da 1'inci sırada, dünyada ise 4'üncü sırada yer alıyor" dedi.

Dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı 1,9 milyon hektar artırarak 22,7 milyon hektara ulaştırdık. Cumhuriyet tarihinin en büyük milli ağaçlandırma seferberliğini başlattık. Bugün, ülkemiz yüz ölçümünün yüzde 29,2'sini orman alanları oluşturuyor. Yaptığımız ağaçlandırma ve iyileştirme çalışmaları ile ülkemizi orman varlığı bakımından 26'ncı sıraya yükselttik. Son 18 yılda 5,5 milyon hektara yakın alanda ağaçlandırma, erozyonla mücadele çalışması yaparak 5,1 milyar fidanı toprakla buluşturduk.

Ormanlık alanların geliştirilmesi ile kalmadık. Okul, hastane, sağlık ocağı, ibadethane bahçeleri, mezarlıklar, kara yolu ve köy yolu kenarlarını da ağaçlandırdık. Sadece bu alanlara 32 milyondan fazla fidan diktik. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar toplamda 7 milyar fidanın toprakla buluşmasını sağlamaktır. Erozyonla mücadelede yılda ortalama 8 bin 500 hektar alanda faaliyet yürütülürken biz bu alanı 8 kat artışla yılda 63 bin 220 hektara çıkarttık. 1970'li yıllarda her yıl ortalama 500 milyon ton toprağımız erozyonla ne yazık ki taşınırken bu miktarı 3 kattan fazla azaltarak 154 milyon tona düşürdük. Yani her yıl Kıbrıs Adası büyüklüğünde bir toprağı artık kaybetmiyoruz."

Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharram Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve 45 ülkeden büyükelçiler katıldı.

11-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş