Arama sonuçları

Gelecekte Oxford ve Harvard’ın rakipleri

Gelecekte Oxford ve Harvard’ın rakipleri

Günümüzde uluslararası öğrenci pazarı yükseköğretim kurumları "en iyi üniversiteler” listelerine giren  ülkelere göre şekilleniyor. Bu pazarda en yüksek pay da  üniversiteleri hep "en iyiler" listelerinde başı çeken ABD ve İngiltere alıyor. Gelecekte bu pazarın nasıl şekilleneceği, bugünün en saygın üniversitelerinin başında gelen MIT, Harvard, Oxford, Cambridge, Yale gibi "elitlerin" karşısına kimlerin rakip olarak çıkacağı birçok ülkede en sık tartışılan konulardan birini oluşturuyor.

İKİ ÜNİVERSİTE VAR
Bu sorunun yanıtını kabul gören sıralamalarından birini yapan İngiliz yükseköğretim dergisi Times Higher Education (THE) veriyor. Bugünün elit üniversitelerin gelecekteki rakiplerini belirlemek için 2012 yılından bu yana  "50 yaşın altındaki en iyi 100 üniversite- THE 100 Under 50 universities" sıralamasını yapan THE 2014 sıralamasında ilk 100 arasında Bilkent 31., Koç ise 41. sırada yer alıyor. 2013 yılında da sıralamaya Koç 31. sıradan, Bilkent 39. sıradan girmişti.

ELİT ÜNİVERSİTELERE MEYDAN OKUYACAKLAR
THE Sıralama Editörü Phil Baty bugünün elit üniversitelerinin asırlık geçmişlere sahip olduklarını söyleyerek, "Biz geleceğin elit üniversiteleri olabilecek potansiyele sahip genç üniversiteleri inceliyoruz. Bir sonraki neslin Harvard ya da Oxford'u olacakları bulmak istiyoruz. Bu liste bize hangi ülkelerin hangi üniversiteleriyle Birleşik Krallık ve ABD'ye meydan okuyacağını gösteriyor" diyor.

Baty, Türkiye'nin iki genç üniversitesinin ise bu sıralamada yer almasını "Türkiye'de bu küresel pazarda iki üniversitesiyle gelecekte yarışacak. Doğru bir strateji ve yatırımla Türk üniversitelerinin de geleceğin küresel pazarında yer alacağının işaretlerini görüyoruz" diye konuşuyor.

Listenin en dikkat çekici noktası tıpkı "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" sıralamasında olduğu gibi Asya üniversitelerinin bu listeleri zorlaması. Örneğin son 3 yıldır sıralamanın liderliğini Güney Kore yapıyor. Singapur ise son yıllarda üniversitelerine yaptığı yatırımın meyvelerini topluyor.
ABD ve İngiliz üniversitelerinin birkaç jenarasyonda başarabildiklerini bu üniversiteler 50 yıldan daha kısa sürede gerçekleştiriyor. Baty'in de vurguladığı gibi doğru strateji ve yatırımla gelecekte elit üniversitelerin elinden bu genç üniversitelerin liderliği alması mümkün.

Ancak Türkiye için yanıtlanması gereken soru neredeyse sayıları 200’e varan ve yarısı son 10 yılda açılan devlet üniversitelerinden biri bile neden bu listeye giremiyor da sadece iki vakıf üniversitesi yer alıyor?

50 YAޞIN EN İYİ 10'NU


1- Pohang Bilim ve Teknoloji: Güney Kore


2- Lozan Politeknik: İsviçre


3- Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü: Güney Kore


4- Hong Kong Bilim ve Teknoloji: Hong Kong


5- Nanyang Teknoloji: Singapur


6- Maastricht : Hollanda


7- Kalifornia, Irvine: ABD


8- UParis-Sud : Fransa


9- Université Pierre et Marie Curie: Fransa


10- Lancaster : Birleşik Krallık


31- Bilkent Üniversitesi


41- Koç Üniversitesi

 

18-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş