Arama sonuçları

Gençler çevreyi korumak için çözüm üretti

Gençler çevreyi korumak için çözüm üretti

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen ve Türkiye’nin dört bir yanında 180 bini aşkın çocuğa ulaşan “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eşzamanlı iki fikir maratonu gerçekleştirildi.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi, 180 bini aşkın çocuğa ulaştı. Proje kapsamında, biri ortaokul diğeri ise lise öğrencilerine yönelik olmak üzere eşzamanlı iki fikir maratonu düzenlendi.

“Çevre İçin Akıllı Teknolojiler Fikir Maratonu” ortak adıyla online olarak gerçekleştirilen etkinliklerde, katılımcı takımlardan akıllı teknolojileri kullanarak iklim ve çevre sorunlarına çözüm bulmaları istendi. Katılımcılara Vodafone çalışanları da uzmanlık alanlarına göre mentorluk desteği verdi.

Toplam 45 takım halinde 103 öğrencinin yarıştığı fikir maratonunu lise grubunda “Fişmatik” projesiyle TED-R Yeşil Gelecek takımı, ortaokul grubunda ise “Yapay Çiy Ağacı” projesiyle Stenocora takımı kazandı. Her iki kategoride de birinci takıma 15 bin TL, ikinci takıma 10 bin TL ve üçüncü takıma 5 bin TL para ödülü sunuldu.

ONLİNE FİŞ FİKRİYLE BİRİNCİ OLDULAR

Lise grubunda 29 takım halinde 65 öğrenci yarıştı. Finalde 7 takımın mücadele ettiği bu grupta, TED-R Yeşil Gelecek takımı birinci, Su Savunucuları takımı ikinci, Space Pirates Cameo takımı ise üçüncü oldu.

İrem Aymelek, Ege Aleyna Gülle ve Mina Aden Başar’dan oluşan TED-R Yeşil Gelecek takımı, kağıt fiş kullanımını azaltmak üzerine geliştirdikleri “Fişmatik” projesiyle ilk sırada yer aldı.

Takım, üretiminde çok miktarda yağ ve su kullanılan, çok sayıda ağacın kesilmesine neden olan, mürekkebinde bulunan BPA nedeniyle insan sağlığına zarar veren ve geri dönüştürülemeyen kağıt fişler yerine bir mobil uygulama geliştirilerek fişlerin online platforma taşınmasını önerdi.

YAPAY AĞAÇ FİKRİ DE ORTAOKUL GRUBUNDA BİRİNCİLİĞİ GETİRDİ

Ortaokul grubunda ise 16 takım halinde 38 öğrenci yarıştı. Finalde 5 takımın mücadele ettiği bu grupta Stenocora takımı birinci, Çevre Dostları takımı ikinci, Grup Kozalak takımı ise üçüncü oldu. İlkim Derin Ören, Rüzgar Ali Çelik ve Ceylin Yurtsever’in oluşturduğu Stenocora takımı, küresel ısınma nedeniyle önemli bir sorun haline gelen ormansızlaşmayı önlemek için geliştirdikleri “Yapay Çiy Ağacı” projesiyle ilk sırada yer aldı.

Buna göre, 45 derecelik açıyla küresel oluklardan oluşan koni şeklindeki “Yapay Çiy Ağacı” projesiyle, havada gece gündüz arasında oluşan sıcaklık farkından kaynaklanan nem, bu kanallara tutunup oluklarda yoğuşarak su olarak birikecek ve hava karardığında su yapay çiy olarak püskürtülecek. Ayrıca, sensörlerle toplanacak veriler, ormana ait bilgileri analiz etme imkânı verecek ve herhangi bir yangın durumunda erken müdahale şansı olacak.

180 BİNİ AŞKIN ÇOCUĞA ULAŞILDI

“Yarını Kodlayanlar” projesiyle, Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor.

Bugüne kadar 81 ilde 180 binin üzerinde çocuğa ulaşan proje kapsamında, son 1 yılda elde edilen toplam sosyal değer yaklaşık 6,6 milyon TL olurken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 4,4 TL değerinde sosyal fayda yarattı.

Yeni dönemde 81 ilde 70 bin çocuğa kodlama eğitimi verilmesinin hedeflendiği projede, Scratch eğitimlerinin yanı sıra farklı dijital eğitim başlıklarıyla çocukların dijital yetkinlikleri artırılacak.

13-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş