Arama sonuçları

Gençler günde en az 3 saat sosyal medyada

Gençler günde en az 3 saat sosyal medyada

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle, 15-29 yaş arası gençlerin sosyal medyayla ilgili tutum ve davranışlarını anlamaya yönelik gerçekleştirilen "Sosyal Medya ve Gençlik" araştırmasının sonuçları açıklandı. Bakanlığın desteği ve Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan'ın koordinasyonunda, "Sosyal Medya ve Gençlik" araştırması 26 ilde toplam 2 bin 57 kişiyle online olarak yapıldı. 

Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 86'sı sosyal paylaşım sitelerine günde en az bir kez girerken, her 3 gençten biri de en az 3 saatini sosyal medyada geçiriyor. Erkekler en çok spor ve teknoloji, kadınlar ise alışveriş ve moda konularında paylaşımda bulunuyor.

Gençlerin kullanım sıklıkları, süreleri ve zamanları, sosyal medyayla yakın ilişki içinde olduklarının ipuçlarını taşıyor. Gençlerin yüzde 86'sı sosyal medyaya günde en az bir kez, yüzde 72'si ise her gün birkaç kez bağlanıyor. Her 3 gençten biri sosyal medyada günde en az 3 saat geçiriyor.

EN ÇOK FACEBOOK KULLANILIYOR 
15-29 yaş grubunun en çok kullandığı sosyal medya mecrası ise yüzde 89 ile Facebook oldu. Bunu Youtube ve Instagram gibi görsel paylaşım siteleri takip ediyor. Twitter da popüler bir mecra olarak sosyal medyada yerini alıyor. Çalışmaya katılan gençlerin yüzde 45'i bu siteyi kullanıyor. Öğrencilerin yüzde 56'sı, çalışanların yüzde 47'si, yükseköğretim mezunlarının yüzde 49'u Twitter’da paylaşımda bulunuyor. Yüzde 57 ile Ege, yüzde 52 ile İstanbul'da, Türkiye ortalamasına kıyasla Twitter daha fazla kullanılıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise bu oran yüzde 33'te kalıyor. Sosyal medyada bu mecraları sırasıyla, sözlükler, wiki'ler, bloglar, interaktif online oyunlar, lokasyon paylaşımları, profesyonel iş ağları ve sanal yaşam alanları izliyor.

FARKLI GÖRÜŞžTEKİLER DE TAKİP EDİLİYOR
Gençlerin yüzde 76'sı takip edecekleri kişilere, profillerini inceleyerek karar veriyor. Gençler, sadece kendileriyle benzer düşüncelere sahip kişileri değil, farklı düşünceleri bulunanları da takip ediyor. Yaş ilerledikçe, takip edilecek kişinin arkadaş olması kriteri daha önem kazanıyor. Takip edilecek kişinin ünlü olması kararda etkili unsurlardan biri olarak görülürken, bu kriter 15-24 yaş grubundaki gençler ve öğrencilerin yarısının üzerinde etkili oluyor. Gençlerin yarısı sosyal medyada tartışmaya en az bir kez girerken, 15-17 yaş grubu, erkekler, öğrenciler ve bekarlarda bu oran daha yüksek kalıyor. 

SOSYAL MEDYA SADECE EОLENCE İÇİN KULLANILMIYOR
Gençler sosyal medyayı en çok eğlence, bilgi alma ve sağlama amacıyla kullanıyor. Sosyal medyanın gençler açısından sadece eğlence değil, aynı zamanda geleneksel medyanın alternatifi olduğu görülüyor. Sosyal medya, serbest zaman geçirme, iletişim kurma, gündemi takip etme, gündem yaratma ve eğitim-öğretim-araştırma anlamına geliyor. Sosyal medyada gençlerin en çok yorum yaptığı ilk 3 konu, günlük olay ve durumlar, müzik-film-TV-diziler ile toplumsal konu ve olaylar oluyor.

Evli gençler toplumsal konu ve olaylar, moda, alışveriş, din ve beslenme, bekarlar ise sosyal medyada müzik-film-TV-dizi yorumları, teknoloji, kültür sanat etkinlikleri ve spor konularında daha aktif. İstanbul'da toplumsal konu ve olaylar ile yeme-içme mekanları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise din konusu ülke ortalamasına göre gençler tarafından daha fazla konuşuluyor. Gençlerin sosyal medyada etik bulmadıkları unsurların başında yüzde 41'le "kötü söz, hakaret veya küfür içeren mesajlar yazma" geliyor. "Ses veya video kayıtlarının izinsiz paylaşılması" ise en sonda yer alıyor.

02-01-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş