Arama sonuçları

Gençler için hedef: Bu yıl 200 bin saat gönüllü hizmet

Gençler için hedef: Bu yıl 200 bin saat gönüllü hizmet

Gençler için hedef: Bu yıl 200 bin saat gönüllü hizmet. Türkiye’de 2001 yılından bu yana faaliyette bulunan Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı kapsamında gençler 2018 yılında toplam 150 bin saat gönüllü hizmet gerçekleştirdi. Programın Türkiye’deki çeşitli gönüllülük aktiviteleriyle bu yıl 200 bin saate ulaşılması hedefleniyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından 2019 yılının Bakanlık olarak ‘Gönüllülük Yılı’ olarak kabul edildiği açıklamasından sonra sivil toplum örgütleri de projelerini duyurmaya başladı.

GENÇLER İÇİN HEDEF: BU YIL 200 BİN SAAT GÖNÜLLÜ HİZMET

Bu kurumlardan biri de Akfen Holding’in desteğiyle Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) temsili altında The Duke of Edinburgh’s International Award - Türkiye Ulusal Otoritesi tarafından yürütülen Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı. Geçen yıl bu program kapsamında gençler toplam 150 bin saat gönüllü hizmet gerçekleştirdi. Türkiye’de 2003 yılından bu yana uygulanan ve her yıl 5 binden fazla 14-24 yaş arası gencin katılımını sağlandığı Ödül Programı’nın Türkiye’deki gönüllülük aktivitelerinde bu yıl 200 bin saate ulaşılması hedefleniyor.

EN ÇOK HANGİ GÖNÜLLÜLÜK TERCİH EDİLİYOR?

Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı kapsamında gençler huzurevi ziyaretleri yapıp yaşlılar ile ilgileniyorlar. Engelli gençlerle vakit geçiriyorlar. Hayvan barınaklarını ziyaret ediyorlar. Çevre temizliği faaliyetleri yürütüyorlar. İngilizce, matematik, fen bilimleri gibi dersler veriyorlar.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve TİKAV Başkan Yardımcısı Pelin Akın Özalp, birçok ülkenin eğitim sisteminde gönüllülük ve fiziksel gelişim olgusunun yerleşmiş durumda olduğunu söylüyor. Özalp, şöyle diyor: “Biz de Türkiye’de aynı alışkanlığı oturtup çevrelerine ve yaşadıkları topluma sahip çıkan duyarlı gençler yaratmayı hedefliyoruz. Hiç kuşkusuz, bu, gönüllü faaliyetlerin bir parçası olmaktan geçiyor.”

FARKLILIK GETİRECEKLERİNE İNANIYORLAR

Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı’nın dünya çapında başlattığı #WORLDREADY / #HAYATAHAZIR kampanyası kapsamında 80’den fazla ülkede 16-25 yaş arasında 2000’den fazla gence ‘dünyaya farklılık getirebileceklerine inanıp inanmadıkları’ soruldu. Ankete katılan gençlerin yüzde 80’i bu soruyu “Evet” şeklinde cevaplandırırdı. Bu oran Türkiye’deki gençlerde yüzde 85’e çıktı.

EDINBURG DÜKÜ ULUSLARARASI ÖDÜL PROGRAMI NEDİR?

Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı-Türkiye nedir?

• The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye 15 yıldır Türkiye’de, Ödül Programı’na her yıl 5 binden fazla 14-24 yaş arası gencin katılımını sağlıyor.

• Ödül Programı Türkiye’de uygulanmaya başlandığından beri 15 binden fazla gence ulaşıldı.

• Türkiye’de gençler görme engellilere kitap okumak, huzurevlerini ziyaret etmek, hayvan barınaklarında çalışmak gibi pek çok farklı faaliyetlerde gönüllülük yapıyor.

• #WORLDREADY / #HAYATAHAZIR kampanyası Uluslararası Ödül Vakfı tarafından başlatılan,Ödül katılımcılarının yaptıkları ilham verici faaliyetleri sergilemek; direnç, özgüven, uyumluluk ve iletişim becerilerinin gelişimleriyle gençlerin bugünün ve yarının dünyalarına nasıl hazırlandıklarını vurgulamak için yürütülen küresel bir girişimdir.

• Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı gençlerin yeni beceriler geliştirmelerini, fiziksel olarak aktifleşmelerini, Macera ve Keşif yolculuklarıyla ve Gönüllü Hizmet bölümüyle takım çalışması ve liderlik hakkında deneyim edinmelerini teşvik eden küresel bir yaygın eğitim sistemi.

• Okullar, gençlik organizasyonları, üniversiteler gibi yüzbinlerce gence yönelik ortak kurumlar ve operatörler aracılığıyla dünya çapında 1,3 milyon genç, özgün Ödül Programı’nı tamamlıyor.

• 1956’da kurulduğundan beri, milyonlarca genç Ödül Programı’na katılmış ve Ödül sahibi olmuş, milyonlarca insan da bu gençlerin faaliyetlerinin toplumlarındaki pozitif etkilerinin faydasını görmüştür.

• Ödül, gençlerin kendi sınırlarını zorlamalarını ve bu sayede direnç, özgüven, uyumluluk gibi evrensel beceriler kazanıp hayata hazırlanmalarını teşvik eder.

• Birleşmiş Milletler Gönüllülük Programı’nın Türkiye Ofisi 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nü TC Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığıyla 7 Aralık 2018 tarihinde bir etkinlikle kutlamıştır. Etkinlikte 2019 yılı Gönüllülük Yılı olarak ilan edilmiştir.

13-02-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş