Arama sonuçları

Gençlere işverenin empati ve desteği artmalı

Gençlere işverenin empati ve desteği artmalı

Gençlere işverenin empati ve desteği artmalı. Bu sözlerin sahibi gençler için iş dünyasında deneyim kazanmalarını sağlayacak İlk Fırsat Projesi'ni yaşama geçiren Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı. Kamışlı, "En önemli hedeflerimizden birisi, okuldan işe geçiş konusunda toplumun farkındalığının, özelikle de işverenlerin empati ve desteğinin artması. Konunun önemi konusunda farkındalık artıkça yeni kurumlar da İlk Fırsat’a katılacaklar" dedi. 

İLK FIRSAT İLK YILINI TAMAMLADI

Esas Holding’in sosyal yatırım programlarını geliştiren ve yöneten Esas Sosyal’in 5 yıl boyunca odaklanacağı gençlik istihdamıalanındaki ilk çalışması olan İlk Fırsat Programı ilk pilot yılını tamamladı ve ikinci yılında, 12 STK’da 20 gence ilk iş deneyimlerini kazanma fırsatını sağlıyor. 

Türkiye’de üniversite mezunu gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 28, 5. Yapılan araştırmalar eğitimli gençlerin iş bulamamasının en önemli nedeni olarak fırsat eşitsizliği, deneyimsizlik ve referans eksikliğini gösteriyor. 

İLK FIRSAT OKULDAN İŞE GEÇİŞ SÜRECİNİ DÜZENLİYOR

Esas Sosyal’in geliştirdiği ve uyguladığı İlk Fırsat programı ise gençlerin okuldan işe geçiş sürecinde yaşadıkları zorluklara odaklanarak, iş deneyimi edinmek için yeni bir çözüm modeli sunuyor. Program, nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyan sivil toplum kuruluşlarının (STK), üniversiteden yeni mezun olmuş gençleri 12 ay boyunca tam zamanlı istihdam etmelerinin maliyetini karşılıyor ve gençlere kişisel gelişim olanakları sunuyor. Gençlerin sosyal farkındalığını artırırken aynı zamanda, demokrasilerinin temel taşlarından olan STK’lara destek veriyor. 

İLK FIRSAT İKİNCİ YILINDA NE YAPACAK?

İkinci yılına giren programın ‘paydaşlar buluşması’ etkinliğindekonuşan Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı programın hedeflerini de şöyle sıraladı.

“İlk Fırsat’ın yaygınlaşması ve daha çok genç ve STK’nın programdan yararlanması çok önemli. Ancak en önemli hedeflerimizden birisi, okuldan işe geçiş konusunda toplumun farkındalığının, özelikle de işverenlerin empati ve desteğinin artması. İnanıyoruz ki, iş dünyasında konunun önemi hakkındaki farkındalık arttıkça yeni kurumlar da İlk Fırsat’a katılacaklar.”

İlk Fırsat programına katılan gençlerin iş dünyasında tecrübe kazanıp, sosyal farkındalıklarını artırdığını söyleyen Kamışlı,  " 2016 yılında İlk Fırsat Akademisi kapsamında eğitim ve kişisel gelişim etkinlikleri düzenlendi ve yıl boyunca katılımcı başına yaklaşık 180 saatlik eğitim ve etkinlik gerçekleştirildi” dedi.

GENÇLER NELER YAPTI?

Program kapsamında toplum tarafından tanınan iş, sanat, spor ve kültür dünyasının önde gelen isimleriyle gerçekleştirilen söyleşiler gençlerin ufuklarını açmalarına ve kendilerine referans olabilecek bir çevre oluşturmanın ilk adımlarını atmalarına yardımcı oldu. Konuşmacılar arasında Fatih Terim, Ali Sabancı, Leyla Alaton, Bülent Eczacıbaşı ve İbrahim Betil gibi isimler yer aldı. İlk Fırsat katılımcıları ayrıca yıl boyunca özel sektörde ve STK’larda yönetici durumunda olan ve detaylı bir ihtiyaç analizi sonucunda eşleştirildikleri mentorları ile her ay düzenli olarak görüşerek bu kişilerin deneyimlerinden yararlanma şansı buldular. İlk Fırsat kapsamında çeşitli sektörlerden 21 profesyonel gönüllü mentorluk desteği sağladı. 

Programı Aralık 2016’da tamamlayan 15 katılımcının 13’ü yeni işlerine girmiş bulunuyor, iki katılımcı ise yeni kariyer fırsatlarını değerlendirmeye devam ediyor. 

2017 BAŞVURULARI ARTTI

Program kapsamında 2017 dönemi için yeni desteklenecek genç sayısının 20’ye çıkarılmasına karar verildi. Programa katılmak için 2 bin 700 genç başvurdu. 44 STK başvurdu, bunların arasında 12 STKseçildi.

20-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş