Arama sonuçları

Gençlerin odağında teknoloji var

Gençlerin odağında teknoloji var

Gençlerin odağında teknoloji var. Türkiye Gençlik STK'ları Platformunca (TGSP) gençlik çalışmaları kapsamında hazırlanan "Türkiye'nin Gençleri İleri Analizler" araştırmasının sonuçları düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

‘GENÇLERİN ODAĞINDA TEKNOLOJİ VAR’

TGSP Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan da 2018 yılında yapılan Türkiye'nin Gençleri Araştırması'yla 8 bin gençle yüz yüze görüşme yöntemiyle gençleri anlamaya yönelik akademik bir anket çalışması yapıldığını ve sonuçlarının açıklandığını anımsattı.

Bilal Erdoğan, araştırmaya ilişkin, "Bu çalışmadan bugün teknolojinin merkezinde gençlerin olduğunu, gençlerin odağında da teknolojinin olduğunu görüyoruz. Bu alanda çalışma yapan herkesin bir şekilde teknolojiyi gündemlerine alması lazım. Muhakkak teknolojinin, toplumu nasıl dönüştürmekte olduğunu görmek, nasıl daha ileride dinamikler ortaya koyacağını görmek ve buna vukufiyet geliştirmek gerekiyor. Bu hem toplumumuzun, ülkemizin ve milletimizin hem de dünyanın geleceği için önemli" değerlendirmesini yaptı.

‘GENÇLER YETİŞKİNLERE GÖRE DAHA UMUTLU’

TGSP Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Özdinç ise, çalışmada "Genç Nüfusun Mutluluğunu Etkileyen Faktörler", "Gençlerin Gelecek Beklentileri", "Siyasal Kimlikler, Din ve Değerler", "Genç Nüfus Dindarlığı", "Gençlerin Dünyasında Eğitimin Etkisi ve Değeri", "Gençlerin İş Tatminini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi", "Gençlerin Aile Yapıları", "Gençlerin STK Katılımları Önündeki Engeller ve STK'lardan Beklentileri", "Gençlerin Sigara, Alkol ve Madde Kullanımları", "Sosyal Medya Dijitalleşme ve Gençlik", Gençlerin İlgi ve Faaliyetleri" ve "Dijitalleşme ve Gençlerde Kendini İfade Etme" konularının ele alındığını ve kaydetti.

Ahmet Özdinç, çalışmanın sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Mutluluğu etkileyen en önemli faktör, gelecekle ilgili umutlardır. Gençler paraya ve zenginliğe verdikleri önem nispetinde daha az mutlu oluyor. Buna karşı din ve inanca verilen önem arttığında da mutlululuk seviyelerinin olumlu yönde seyrettiği tespit edildi. Çalışmada, gençlerin yetişkinlere göre daha umutlu olduğu görülmektedir.

GENÇLER 3 TEMELDE ORTAKLAŞIYOR

Gençlerin idealleri uğruna mücadele etmeye verdikleri değer arttıkça gelecek beklentileri daha umutlu olma eğilimine girmektedir. Siyasal kimlik kategorileri ve değerler arasındaki ilişki kimlik tercihleri bağlamında bağımsız ortak bir kültüre işaret ediyor. Birçok siyasi kimlik ve tercih var ama gençler 3 temelde ortaklaşıyor; Atatürkçülük, Milliyetçilik ve dine önem verilmesi. Gençlerin kimlik tercihlerinde annelerinin eğitiminin önem kazandığı ortaya çıkmıştır. Gençlerimiz farklılığa bakış açısı noktasında dışlayıcı bir tavra sahip. Araştırmada, Türkiye'de eğitimin dindarlık derecesi üzerinde zannedildiği kadar etkili olmadığı ortaya çıktı.

'GENÇLER UMUTSUZ'

Gençler sınavlara iyi hazırlanmak ve üniversiteye girmek için eğitim alıyorlar. Artan eğitim düzeyi gençlerde daha fazla umut vermesi ve gelecek beklentilerini olumlu yönde etkilemeleri beklenirken, bu yönde bir etkinin olmadığı ortaya çıktı. Gençlerin iş hayatında tatmin olma olasılığını artıran unsurlar ise gelecek beklentisindeki iyileşme, toplumda itibar görme düzeyindeki artış, aldığı eğitimden, aile hayatından mevcut hayat standardında ve sosyal hayatından tatmin olma seviyesindeki artış olarak sıralanıyor."

Çalışmada, gençlerin STK'ları hayırseverlik kurumu olarak gördüğü, kendini gerçekleştireceği bir alan olarak görmediği sonucuna ulaştıklarını aktaran Özdinç, gençlerin sorunlarını kolektif değil, bireysel bir şekilde çözmeyi arzu ettiklerini söyledi.

‘GENÇLER KENDİLERİNİ İFADE EDEBİLECEKLERİ ORTAMLARA İHTİYAÇ DUYUYOR’

Özdinç, çalışmanın sonucuna ilişkin, "Gençler, kendilerini gerçekçi bir şekilde ifade edebilecekleri, gerçek bir gruba ait hissedebilecekleri, gerçek bir yaşanmışlık serüveni bulabilecekleri, kabul görebilecekleri, gerçek bir dokunuş, sevgi, saygı ilişkisi geliştirebilecekleri ortamlara ihtiyaç duymaktalar. Bunu aile, sivil toplum ve devlet, gençlerle birlikte gençlerin merkezinde olduğu çözümlerle yapacak" değerlendirmesinde bulundu.

26-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş