Arama sonuçları

Gençlerin yüzde 64’ü ‘vatandaşlık verilse Türkiye’yi terk ederim’ diyor

Gençlerin yüzde 64’ü ‘vatandaşlık verilse Türkiye’yi terk ederim’ diyor

Gençlerin yüzde 64’ü ‘vatandaşlık verilse Türkiye’yi terk ederim’ diyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gençlerle yapılan araştırmanın sonuçlarınına göre vatandaşlık verildiği takdirde Türkiye’den ayrılacağını söyleyenlerin oranının yüzde 64 olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, AK Partili gençlerin de yüzde 47,3'ünün de “Evet imkanım olsa ben Türkiye'den ayrılır yurtdışına giderim” dediğine dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen "Adım Adım İktidara Projesi Tanıtım ve İlk Eğitim Toplantısı"nda konuştu. Kılıçdaroğlu, İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'nin, birlikte yaşama iradesini en güçlü şekilde ortaya koyan, farklılıkları zenginlik görüp bu zenginliği büyüten, ayrışma aracı değil birleşme aracı olarak görme iradesini ortaya koyan bir metin olduğunu söyledi.

GENÇLERİN YÜZDE 64’Ü ‘VATANDAŞLIK VERİLSE TÜRKİYE’Yİ TERK EDERİM’ DİYOR

CHP'nin "hep eleştirdiği ve çözüm üretmediği" yönündeki eleştirileri hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu eleştirileri yapanlara bu beyannamenin verilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, nüfusun yarısından fazlasının genç olduğunu belirterek, "Taşı sıksa suyunu çıkaracak gençler ordumuz var" dedi.

Gençlerin, İkinci Yüzyıla nasıl baktığının anlaşılabilmesi için yapılan bazı anket çalışmalarını örnek gösteren Kılıçdaroğlu, Mayıs 2020'de gençlere, "İmkanınız olsa yurtdışına yerleşip orada yaşamak ister misiniz?" sorusunun sorulduğunu hatırlattı.

 Bu soruya, gençlerin yüzde 62,5'inin "Evet" yanıtını verdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

AKP’Lİ GENÇLERİN YÜZDE 47’Sİ ‘YURTDIŞINA GİDERİM’ DİYOR

"AKP’li gençlerin de yüzde 47,3'ü, 'Evet imkanım olsa ben Türkiye'den ayrılır yurtdışına giderim.' diyor. Önümüzdeki ciddi tehlikeyi görüyor musunuz? Bizleri televizyonları başında, radyolarında, sosyal medya hesaplarından dinleyen vatandaşlarım acaba bu gerçeği görüyor mu? Bir ülkenin gençliği, bir yüzyılı yaşamış bir gençlik, ikinci yüzyıla girerken, 'Ben bu ülkede değil de başka bir ülkede yaşamak istiyorum.' diyor. Hani sayıları yüzde 10-20 olsa tamam da eğer yüzde 62,5 ise oturup düşünmemiz gerekiyor. Bu dediğim mayıs anketi.

BAŞKA ÜLKEYE GİTMEYE HAZIRLAR

Eylül anketi, şu soru soruluyor: 'Size kalıcı olarak başka bir ülke vatandaşlığı verilirse Türkiye'yi terkedip, o ülkeye yerleşmeyi düşünür müsünüz?' 'Evet terk ederim, giderim.' diyenlerin oranı yüzde 64. Gençlerin yüzde 64'ü 'Ben vatandaşlık verilirse Türkiye'yi terk ederim gider o ülkede yaşarım.' diyor. Gençlerin sadece yüzde 14'ü 'Hayır ben kendi ülkemde kalırım.' diyor. Yüzde 22'si ise kararsız ya da cevap vermiyor. Soru şu: Türkiye'nin gerçek anlamda beka sorunu ne? Bir ülke kendi gençliğini kaybederse, bir ülkenin gençlerinin yüzde 60-70'i 'Ben Türkiye'de değil başka bir ülkede yaşamak istiyorum.' derse Türkiye'nin beka sorunu nedir o zaman? Kaç siyasetçi bunu düşünüyor acaba? Kaç yurtsever, vatansever bunu düşünüyor acaba? Bayrak için, vatan için mangalda kül bırakmayanlar bu gerçeği görüyorlar mı acaba? İkinci Yüzyıla, gençlere nasıl bir tablo bıraktıklarının farkındalar mı acaba? Emin olun farkında bile değiller. İşte beka sorunu budur."

İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'nin "gençleri Türkiye'de tutma beyannamesi" olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu gençlere "Sizin arzuladığınız her demokratik kuralı Türkiye'ye getireceğiz." sözünü verdiklerini dile getirdi.

GENÇLERE İYİ ANLATILMASI GEREKİYOR

Bu beyannamenin gençlere çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bir genç düşüncesini özgürce ifade edemiyorsa bir genç baskı altındaysa 'Şöyle konuşursam beni hapse atarlar, düşüncemi ifade edersem kamuda göreve almazlar, düşüncemi açıklarsam beni derhal sürgün ederler.' anlayışı gençleri 'Ben Türkiye'den ayrılmak istiyorum.' noktasına taşıyor. Ülkeyi yönetenler bunun farkında değil. Ülkeyi yönetenlerin büyük bir aymazlık içinde olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Hayattan kopuk, gençlerden kopuk, yaşamdan kopuk, sorunlardan kopuk, kendisini saraya hapsedip bütün dünyası saray olanların Türkiye'nin sorunlarını çözme kapasitesi yoktur. Olamaz da zaten. Eşyanın tabiatına aykırıdır."

16-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş