Arama sonuçları

Geometri soruları LYS-1'de avantaj kazandıracak

Geometri soruları LYS-1'de avantaj kazandıracak

Geometri soruları LYS-1'de avantaj kazandıracak.  Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan (LYS) Matematik Sınavı (LYS-1) hem Türkçe Matematik (TM) hem de Matematik Fen (MF) puanlarıyla tercih yapacak adayların girmeleri gereken ortak sınav. Bu yıl LYS-1’de önemli bir değişiklik var. 50 soruluk matematik ile 30 soruluk geometri olmak üzere iki farklı testten oluşan sınav artık 80 soruluk tek testten yalnızca matematik testinden oluşacak. Bu yıl LYS-1’de ayrı olarak geometri soruları geometri testi içinde olmayacak.  

Matematik Sınavı (LYS-1) 11 Haziran Pazar günü saat 10.00’da başlayacak ve tek oturumda yapılacak. 135 dakika sürecek sınavda 80 soruluk matematik testi olacak. Bu sınavda adaylara 3 açık uçlu soru yöneltilecek. Adaylar sorunun cevabı rakamı cevap kağıdının ilgili alanına yazarak, kodlayacak. Doğru yazılan ama eksik veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacak. Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Adaylar LYS-1’de ilk 100 dakika tamamlanmadan ve son 15 dakika içinde sınav salonundan çıkamayacak.

GEOMETRİ SORULARI LYS-1'DE NEDEN KALKTI?

Geometri testinin kaldırılması ve soruların matematik testi içine alınması Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) isteği üzerine yapıldı. Bakanlık liselerde artık geometri konularının matematik dersinin içine alındığını, bu yüzden de geometri soruları matematik testinin içinde olmasını gerektiğini söyleyince ÖSYM bu değişikliği yaptı.  Ancak LYS’de en düşük ortalamaya sahip olan geometri testinin matematik içine alınarak, ortalamanın yükseltilmek istendiği de çok konuşuldu. Geçen yıl 30 soruluk testin tüm adaylar tarafından yapılma ortalaması 4.22 olurken, bu oran matematik testinde 9.85 oldu. Matematik testinde kaç tane geometri sorusunun yer alacağı da çok tartışıldı ve ÖSYM, soru sayısının değişmeyeceğini yine 30 sorunun yöneltileceğini açıkladı.

HEM KATSAYILARI HEM HESAPLAMAYI DEĞİŞTİRDİ

Ancak bu değişiklik hem testlerin ağırlık katsayılarında hem de MF ve TM puan türlerinin hesaplanmasında değişikliğe yol açtı. MF-1 puan türünde geometri testinin çıkmasıyla matematik testinin ağırlığı yüzde 39, MF-2'de yüzde 23, MF-3'te yüzde 18, MF-4'te yüzde 33 oldu. Oysa 2016 yılında bu testlerin ağırlıkları sırasıyla  bu testlerin ağırlıkları yüzde 26, yüzde 16, yüzde 13 ve yüzde 22'ydi.

Yine TM-1 puan türünde bu değişiklikle birlikte matematik testinin ağırlığı 33, TM-2'de yüzde 28, TM-3'te ise yüzde 23 olarak değişti. Geçen yıl bu oranlar sırasıyla yüzde 8, yüzde 6 ve yüzde 5'di. 

HAM PUAN HESAPLAMASI DA DEĞİŞTİ
Ağırlıklandırılmış Lisans Yerleştirme Sınavları (ALYS) hesaplanması da değişti. Bu yıl MF puan türünde hesaplamanın yapılabilmesi için 5 testin en az ikisinin ham puanı 0.5 olması gerekirken, bu oran en az 4 testten 0.5 olarak değişti. TM puan türünde ise hesaplama için 4 testin en az ikisi yerine 3 testin en az ikisinin ham puanının 0.5 olması gerek.

GEOMETRİNİN ÇIKMASI ADAYLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Geometri sorularının matematik testinin içine alınması ise başta tıp olmak üzere sağlık programlarının yanı sıra mühendislik, beslenme ve diyetisyenlik, hukuk, işletme, uluslararası ilişkiler gibi Matematik-Fen (MF) ile Türkçe Matematik (TM) tercihi yapacak adayları yakından ilgilendirecek. Çünkü matematik testinin içine giren geometri sorularının ağırlığı arttı. Örneğin sağlık programları tercihi yapılan MF-3 puan türünde yüzde 5 etkisi olan geometrinin ağırlığı matematik testinin içine girince yüzde 18 oldu. TM puan türlerinde de yüzde 5 ile 8 ağırlığı olan geometrinin ağırlığı bu kez yüzde 23 ile yüzde 33 oldu. Bu durumda da geometri sorularını yanıtlayacak adaylar diğerlerinin önüne geçecek. 

TEK GEOMETRİ SORUSU İLE ÖNE GEÇECEKLER

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu değişikliğin çok önemli olduğunu şöyle anlatıyor: “Örneğin MF-3 puan türünden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon tercihi yapacak öğrenci için geometri testinin etkisi 2016'da yüzde 5, bir sorunun değeri de yaklaşık 0.66'ydı. Bu öğrenci için matematik testinin etkisi yüzde 13 ve tek matematik sorusunun değeri de yaklaşık 1.04 puandı. 50 tane Matematik sorusu 52 puan, 30 Geometri sorusu 20 puan getiriyordu. Bu yüzden de özellikle ilk 25 bin ile 40 bin arasında başarı sırası hedefi olan öğrenciler geometri testini önemsemiyordu. Şimdi Matematik sorularının içinde ağırlıkları arttı. Bir geometri sorusunun değeri matematikle eşitlendi ve yaklaşık 0.9 oldu. Aynı şekilde MF-3 puan türünde bir matematik sorusunun değeri de 0.9 oldu. Geometri de matematik kadar önemli hale geldi.  Aynı durum TM puan türleri için de geçerli. Geometri her zaman zorlanılan bir ders oldu. Ancak bu yıl bu derse ayrı önem verenler avantaj sağlayacak. Çünkü 30 geometri sorusu matematik testi içinde olacağı için matematik ve geometri soruları eşit puan getirecek. Adaylar geometriye özel önem vermeli ve net sayısını artırmalı. Yapacakları tek soru onları binlerce adayın önüne geçirecek.”

Yeşilyurt matematik ve geometri soruları için de adaylara şu önerilerde bulundu: “Matematikte işlem hatalarına dikkat edin ve basit de olsa kalem kullanarak yapın. Hızlı çözme isteği hata yaptırır. Kendine fazla güven de hataya yol açar. Geometri ise bilginin yanı sıra görmeye dayanır. Soruyu tam okumadan şekle bakarak, çözmeye çalışmayın.”

LYS-1’DE HANGİ KONULARDAN SORU ÇIKACAK?

Matematik ve geometri sorularında hatanın nedeni tüm sınavlardaki gibi soruyu tam okumadan ve anlamadan çözmeye çalışmaktan geçiyor. Final Eğitim Kurumları uzmanlarının uyarıları şöyle: Matematik testi için  4 temel konu Trigonometri, Limit, Türev, İntegral ve ortalama 20 soru çıkıyor. Bu yıl matematikte daha önceki yıllarda YGS’de sorulan OBEB-OKEK, Modüler Aritmetik, Bölme ve Bölünebilme ile  Asal Sayılar konularının bu yıl LYS’ de çıkması bekleniyor.  Aynı şekilde müfredata yeni eklenen öklit algoritması konusu da ilk kez bu yıl LYS’de çıkabilir. Öğrenciler matematikte çıkarma ve toplama hatasından kaçınmalı. Geometride de verilen öncülleri doğru okumalı. “

Uğur Okulları uzmanları ise geometri sorularını çözenlerin bu yıl avantajlı olacaklarına değinerek, çıkması beklenen soruların yanı sıra sorulması beklenmeyen koruları şöyle anlatıyorlar: “Genelde YGS’ de sorulan mantık, modüler aritmetik, OBEB-OKEK, bölünebilme, bir doğal sayının pozitif tam bölen sayısı gibi konular müfredat değişikliği nedeniyle bu sene LYS’de çıkabilir. LYS matematik ve geometri müfredatından çıkan konular trigonometride ters dönüşüm formülleri, özel tanımlı fonksiyonlar, limitte bazı belirsizlik durumları, türevde ters trigonometrik fonksiyonların türevleri, fonksiyon grafiklerinde eğik ve eğri asimptotlar, integralde ters trigonometrik fonksiyonu içeren integraller, integralde hacim, matris ve determinant, karmaşık sayının kutupsal biçimi, toplam çarpım sembolleri, işlem, uzayda düzlem denklemleri ve uzayda vektörler şeklindedir. Bu konulardan bu sene LYS’de soru sorulmayacağı düşünülmektedir. “

Nesibe Aydın Okulları uzmanlarına göre ise bu yıl adayların dikkat etmesi gereken konular şöyle: Türev ve İntegral’den 11-12 soru çıkabileceği düşünülürse, bu konulara çok iyi çalışmalı ve bu konuların kavram ve teorilerini özümsemiş olmalı. Geometri için ise özellikle Çokgen, Dörtgen ve Çember konularına önem verilmeli. Bu konulardan da 13-14 soru çıkıyor.”

Kaynak: Pervin Kaplan-Habertürk

06-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş