Arama sonuçları

Gerçek işsizlik oranı yüzde 27,2

Gerçek işsizlik oranı yüzde 27,2

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "TÜİK, Mayıs ayı işsizlik verilerini bugün açıkladı. Mevsim etkilerinden arınmış verilerle, gerçek işsizlik oranımız yüzde 27,2" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan CHP Sözcüsü Öztrak, şöyle dedi:

İŞSİZLİK ORANLARI ARTIYOR

"3 yıl önce 10 Temmuz 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Erdoğan şahsım hükümeti fiilen işbaşı yaptı. Erdoğan, damadını da ekonominin başına getirdi. Erdoğan şahsım hükümeti işbaşı yaptığında dolar 4 lira 54 kuruştu, bugün 8 lira 70 kuruş. Avro 5 lira 34 kuruştu, bugün 10 lira 29 kuruş. Türk lirası, dolar ve avro karşısında son üç yılda yüzde 50 değer kaybetti."

"İŞSİZLERİN SAYISI SON ÜÇ YILDA 4 MİLYON 143 BİN KİŞİ ARTMIŞ"

TÜİK'in mayıs ayı işsizlik rakamlarına değinen Öztrak, şöyle devam etti:

"TÜİK, Mayıs ayı işsizlik verilerini bugün açıkladı. Mevsim etkilerinden arınmış verilerle, gerçek işsizlik oranımız yüzde 27,2. Erdoğan şahsım hükümeti işbaşı yaptığında bu oran, yüzde 16,2 idi. Gerçek işsizlik üç yılda 11 puan birden artmış. Yine mevsim etkilerinden arınmış verilerle, Erdoğan şahsım hükümeti göreve başladığında, 5 milyon 528 bin kişi işsizdi. Şimdi 9 milyon 671 bin kişi işsiz. İşsizlerin sayısı, son üç yılda 4 milyon 143 bin kişi artmış.

Bir ekonomi yönetiminin başarısı, çalışmak isteyen yurttaşlarına ne kadar iş imkanı sunduğuyla ölçülür. Erdoğan şahsım hükümeti yurttaşlarımıza iş yaratamadı. İşi olan yurttaşlarımızın işini de elinden aldı. Bu hükümet işbaşı yaptığında çalışan sayısı 28 milyon 957 bin kişiydi, 2019'da çalışan sayısı 28 milyon 243 bine düştü. Pandemi gelmeden millet işini kaybetmeye başladı. Bugün çalışan sayısı ise 27 milyon 844 bine geriledi. Üç yılda 1 milyon 113 bin yurttaşımız işinden oldu."

HER 100 GENÇTEN 30'U NE OKUYOR NE DE ÇALIŞIYOR

Her 100 gençten 30'unun okumadığını ve bir işte çalışmadığını ifade eden Öztrak, gençlere iş ve eğitim vermeden lafla sahip çıkılamayacağını kaydetti.

Öztrak, Merkezi Yönetim Borç Stoku Grafiği'ni göstererek, üç yılda devletin borcunun ikiye katlandığını öne sürdü.

Öztrak, ailelerin bankalara borcunun üç yılda 360 milyar lira arttığını, şirketlerin bankalara borcunun da 1,8 trilyon liradan 3 trilyon liraya sıçradığını anlattı. Öztrak, "Ülkede herkes gırtlağına kadar borçlu. Gelir artmazsa, işsizlik azarsa, hayat pahalılığı coşarsa bir de bunların üstüne millet, devlet borca batırılırsa ne olur? Elbette yoksulluk da şaha kalkar" dedi.

12-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş