Arama sonuçları

Güneydoğu’ya 'özel TEOG' olur mu?

Güneydoğu’ya 'özel  TEOG' olur mu?

Başta ޞırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki yaklaşık 4 bin öğretmenin "hizmet içi eğitime alındıkları" mesajıyla geçtiğimiz 14 Aralık'ta ilçeleri terk etmeleri, ardından da operasyonların başlaması ve sokağa çıkma yasakları üzerine önce bu iki ilçedeki yaklaşık 80 bin öğrenci için "eğitim" son buldu. Mardin'in  Nusaybin ve Dargeçit, Diyarbakır'ın da Sur İlçesi'nde süren operasyonlarla birlikte Doğu ve Güneydoğu'da yaklaşık 150 bin öğrenci "çatışma ortamı" yüzünden okula gidemiyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) "lüzum görülmesi halinde hizmet içi eğitim süresinin" uzatılmasını valiliklere  bırakmasını eğitimciler "Hizmet içi eğitim bahane, kimsenin bu eğitimi aldığı yok. İlk dönem bu bölgelerdeki çocuklar için de öğretmenler için de bitti" diye yorumluyor.

10 OCAK'TA TEOG AÇIKLANABİLECEK Mİ?

 2 bin 554 öğrencinin ne geçtiğimiz Kasım'da ne de 12-13 Aralık'ta yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) mazeret sınavlarına girdi. MEB, bu öğrenciler için telafi eğitimi sonra da "mazeretin mazereti" sınavların yapılacağını açıklamış olsa da ortada bir tarih yok.  

Bu durumda 10 Ocak'ta TEOG puanları bu sınavlar yapılmadan nasıl açıklanacak, bilinmiyor. Üstelik bu sınavların sonuçları sadece liselere geçişte kullanılmıyor aynı zamanda okul yazılılarından biri olarak değerlendirilip, karne notu da oluyor. Bu öğrenciler için TEOG yapılamazsa karneye "hangi not" işleneceği de soru işareti taşıyor.

SIRADA YGS VAR 

Önümüzdeki mart ayında da üniversiteye geçiş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) var. 13 Mart'ta yapılacak bu sınav için bazı ilçelerde 40 günden fazla süren sokağa çıkma yasakları yüzünden okullarına gidemeyen, derslerini işleyemeyen öğrenciler ne yapacak? Bu sorunun yanıtı da yok.  

Oysa eğitimleri sürekli kesintiye uğrayan, okulları yakılıp, yıkılan, öğretmenleri giden bu bölgelerdeki öğrenciler hem TEOG hem de YGS'de tüm konuları işlemiş gibi sınava girecekler.

ÖОRETMENLER HİZMET İÇİ EОİTİMDE DEОİL

Bu arada "hizmet içi eğitim var" diyen SMS mesajı ilçeleri terk eden öğretmenlere de gittikleri memleketlerinde herhangi bir "eğitim" verilmediği ortaya çıktı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca "Tüm  seminerler eğitimi aksatmayacak şekilde yapılır. Silopi ve Cizre'den çağrılan öğretmenlerin hizmet içi eğitime çağrılması sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için yapıldı. Zaten hiçbiri de hizmet içi eğitime alınmadı. Bakanlığın bu eğitimin süresinin uzatılması kararını valiliklere bırakması öğretmenlerin ilk yarıyıl sonuna kadar geri çağrılmayacaklarını gösteriyor. Öğretmenleri bu şekilde eğitim öğretimden çekmenin yasal dayanağını bakanlığa soruyoruz ama yanıt yok. Bu bölgelerdeki öğrenciler için eğitim bitti" diyor. Karaca öğrencilere telafi eğitimi verilmesiyle ilgili olarak da "Zaten okulların açıldığı günden bu yana eğitim sürekli kesintiye uğradı. Hangi telafi eğitimiyle bu açık karşılanacak? TEOG ve üniversite sınavları YGS, LYS bu öğrenciler için nasıl bir eşit yarış olacak?" diyor.

BÖLGEYE AYRI BİR TEOG OLMALI

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da hizmet içi eğitimin "bahane" olduğunu söyleyerek,  "Kamuoyuna böyle sunuldu. Ama öğretmenlerin orada can güvenliği yoktu. Çağrılanlar stajyer değil, usta öğretmenler de var. Zaten gittikleri illerde de hizmet içi eğitim almıyorlar. Bölgede eğitim bitti ama olağanüstü haller var. Bu yüzden de olağanüstü koşullar var. Can güvenliğinin olmadığı bir yerde eğitimde olmuyor" diye konuşuyor.

Koncuk, can güvenliği sağlandıktan sonra öğrencilerin açığının telafi eğitimi ile sağlanabileceğini de söyleyerek, "Belki bu bölge için ayrı bir TEOG olur" diyor.

Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel Güven de bölgede "eğitimde eşitsizlik" yaşandığını söyleyerek, "Bu çocuklar sınavlara hazırlanamıyor. Onlar için özel bir TEOG olmalı. Bu bölgenin çocukları okullar açıldığından bu yana ders işlemiyor. Müfredatın çok gerisindeler. Bazı öğretmenler çocuklara gönüllü ders vererek, sınavlara hazırlamaya çalışıyor. Ancak eksikliklerini kapatmaları zor. Bu bölgedeki çocuklar için soruların daha kolay olduğu bir TEOG olmalı" diyor. 

20-12-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş