Arama sonuçları

Hacettepe öğrencileri zamları geri aldırdı, sırada diğer talepler var

Hacettepe öğrencileri zamları geri aldırdı, sırada diğer talepler var

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin acil talepleri için gerçekleştirdiği imza kampanyası üzerine kantin fiyatlarındaki zamlar geri alındı. Öğrenciler diğer taleplerin de karşılanmasını bekliyor.

Evrensel'den Ali Altun'un haberine göre, Ankara Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, pandemiye rağmen gerekli önlemlerin alınmaması, yüksek kantin fiyatları, barınma imkanlarındaki yetersizlikler gibi sorunlar karşısında imza kampanyası düzenledi.

4 BİN İMZA TOPLANDI

25 üniversite topluluğu ve öğrenciler tarafından başlatılan ve 3 hafta süren kampanya kapsamında toplanan yaklaşık 4 bin imza rektörlüğe teslim edildi. Tüm fakülte ve yurtlarda ilgi çeken kampanya üzerine rektörlük kantinlerdeki çay, kahve ve suya yapılan zamları geri çekmek zorunda kaldı.

Öğrenciler üniversite bünyesindeki yurtların öğrencilerin yalnızca yüzde 10’unun barınma ihtiyacını karşılayabilecek sayıda olduğuna dikkat çekti. Öğrenciler, kampanya kapsamında ayrıca barınma olanaklarının arttırılmasını, kantin-yurt ve diğer işletmelerdeki tüm zamların geri çekilmesini, semt servisleri ve ring seferlerinin arttırılmasını talep ediyor. Fakülte kantinlerindeki zamların geri çekilmesinin öğrencilerin birlikteliğinin bir sonucu olduğunu ifade eden Hacettepeliler, tüm taleplerin takipçisi olacaklarını söylüyor.

"ORGANİZE OLURSAK TALEPLERİMİZ KABUL EDİLEBİLİR"

Hukuk Fakültesi Öğrencisi Burhan, şöyle dedi: “Taleplerimiz oldukça açık. Üniversite yönetimi kampüsün her yerinde keyfi kararlar alıp, sürekli zam yapıyor. Bu uygulamalara karşı imza kampanyasına öğrencilerin tepkisi olumlu oldu. Ben akşam yurtta imza toplarken Hukuk Fakültesinde başka öğrencilerin elinde imza föyleri vardı. Bu birlikteliğimiz çay ve kahveye yapılan zamları geri aldırdı. Daha organize olursak tüm taleplerimiz kabul edilebilir.”

Tüm fakültelerdeki öğrencilerin sorunlarının ortak olduğunu ifade eden Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Sezgin de şunları söyledi:

“İmzadaki talepler de her öğrencinin yaşadığı can alıcı sorunlara karşı ortak talepler. Taleplerimiz haklı olsa da rektörlüğün bizleri dinlemeyeceği söyleniyor. Kantin fiyatlarındaki zamların geri çekilmesi bence bir örnek. Rektörlük imza kampanyasını her fakültede, yemekhanede, yurtta gördü. Daha imzaları vermeden taleplerimizi kazanmaya başladık.”

"ÜCRETSİZ HALI SAHA ARTIK 80 LİRA"

Hacettepe Üniversitesi'nde zamların bir klasik halinde geldiğini belirten Felsefe Bölümü Öğrencisi Levent Özbek, 2017’den bu yana kampüsteki her şeyin zamlandığını söyledi. Daha önce ücretsiz olan halı sahanın bu yıl 80 TL olduğunu ifade eden ve bu örneklerin çoğaltılabileceğini vurgulayan Özbek, bu zamlar karşısında öğrencilerin hak aramak üzere bir araya gelmesinin ise umut verici olduğuna dikkat çekti.

Edebiyat Fakültesi Öğrencisi Nadir ise “Üniversitedeki antidemokratik uygulamalar öğrencilerin bir araya gelme eğilimini de zayıflatıyor. Rektörlük öğrencilerin yan yana geldiği her alanı takip etmek istiyor” dedi.

İngiliz Dil Biliminden bir öğrenci ise imza kampanyasının öğrencilere doğal bir tartışma alanı yarattığını, daha önce sorunların çözümünü ve değişimi başkasından bekleyen tutumun yerini ‘harekete geçme’ eğiliminin aldığını ifade etti.

Üniversite topluluklarının imza kampanyasına dahil olmasının etkili olduğunu vurgulayan Sosyoloji Bölümü öğrencisi “Öğrencilerin kendilerini temsil edecekleri alanlara ihtiyacı var, bunlardan biri de topluluklar. Bu tür alanların diğer talepler için artırılması gerekli” dedi.

"BİRLİĞİMİZİ BÜYÜTMELİYİZ"

Diğer taleplerin karşılanması için imza kampanyasının yeterli olmayacağını, tepkinin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Fakültesi öğrencisi ise “İmza kampanyası bizleri bir araya getirdi. Bu birlikteliğimizi büyütmemiz ve tepkiyi artırmamız gerekiyor. Birlikte karar alıp, arkasında duracağız” diye konuştu.

09-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş