Arama sonuçları

Hangi ülke öğretmenini nasıl seçiyor?

Hangi ülke öğretmenini nasıl seçiyor?

Hangi ülke öğretmenini nasıl seçiyor? Öğretmen atamaları ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz önümüzdeki dönem getirilecek yeni sisteme itiraz edilmeyeceğini açıkladı. Bu sistemin ayrıntıları önümüzdeki dönemde tartışılmaya devam edecek.

Ancak şu anda öğretmen atamaları nasıl yapılıyor diye bakacak olursak iki tür öğretmen ataması geçerli. Bunlardan biri 5 yıl aradan sonra tekrar gündeme getirilen sözleşmeli öğretmenlik. KPSS puanına göre bu öğretmenlerin atamaları yapılıyor. Bir yılın sonunda ise öğretmenler mülakata alınıyor. Mülakat sonuçlarına göre atamaları yapılıyor. Bu öğretmenler 6 yıl "çakılı" kalıyor yani tayin isteyemiyor. 6 yılın sonunda "uygun bulunanlar" kadrolu oluyor.

HANGİ ÜLKE ÖĞRETMENİNİ NASIL SEÇİYOR?

Bir başka atama ise yine KPSS puanına göre ve 17 dalda yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sonuçlarına göre yapılan "aday" öğretmen ataması. Öğretmen adayı atandığı okulda 50 maddelik performans kriterlerine göre değerlendiriliyor. Bu kriterler arasında "uygun kılık kıyafet", "manevi ve ahlaki değerlere sahip çıkma", “uygun ses tonu”, “Türkçe’yi doğru konuşma” “yenilikçi olma” gibi maddeler var. 50 puanı geçemeyen bir yıl daha aday öğretmen olarak çalışıyor. İlk yılda 50 maddelik performans değerlendirmesinden başarıyla çıkanlar Aday Öğretmenlikten Asil Öğretmenliğe Geçiş Sınavı'na giriyor. 60 puan alanlar bunun ardından düzenlenen sözlü sınava giriyor. İşte bu sözlü sınav öğretmen atamalarında en çok eleştirilen konu oluyor.

TÜRKİYE'DE ÖĞRETMEN KAYNAKLARI NEDİR?

Türkiye'de öğretmen kaynağı sadece eğitim fakültesi mezunları değil. Bunun dışında pedagojik formasyon alan hemen her fakülte mezunu öğretmen adayı olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) başvurma hakkına sahip.

HANGI ÜLKE ÖĞRETMENİNİ NASIL SEÇİYOR?

Her ülke öğretmenlerini farklı yöntemlerle seçiyor. 2 yıla kadar stajyer olarak çalıştıran da var, özel bir sınavla öğretmenlerini seçen de.

İşte bazı ülkelerde öğretmen olma yolu.

JAPONYA

Öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi alıyor. Devlet okullarında öğretmen olabilmek için il eğitim kurumu tarafından yapılan işe alma sınavından geçmesi gerekiyor. Bu sınav her okul kademesi için ayrı uygulanıyor. Bu sınavlar genellikle yazılı, fiziksel egzersiz, müzik, resim yabancı dil performansı pratik sınavları, bireysel veya grup mülakatı, tez sınavı, ders planı hazırlama, bilgi ve kabiliyet testleri gibi içeriklerde oluyor. İlk yıl deneme süresi oluyor.

FİNLANDİYA

Öğretmen adaylarının yüksek lisans eğitimi almaları isteniyor. Liseden en yüksek notlarla mezun olan öğrenciler öğretmenlik için başvuruyor. Zor bir tarama sürecinden geçiyorlar. Başvuranların yalnızca yüzde 10'u kabul ediliyor. Ulusal bir sınav yok.

YENİ ZELANDA

Öğretmenlik programını bitirenler oluşturulan öğretmenlik konseyine başvurarak, geçici öğretmen kaydı ve uygulama sertifikası alıyor. Tam lisanslı bir öğretmen rehberliğinde 2 yıl geçici öğretmenlik yapıyorlar. Başarılı olan öğretmenlik lisansı alıyor.

ALMANYA

Abitur olgunluk sınavında başarılı olanlar öğretmenlik eğitimi alabiliyor. 2 yıl öğretmenlik uygulaması yapıyor. Yazılı ve sözlü iki aşamalı bir sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanıyor.

FRANSA

Bakalorya diplomasına sahip öğrenciler öğretmen yetiştiren kurumlara başvuruyor. Lisans eğitiminde 1 yıllık öğretmen yetiştirme entitüsüne gidiyorlar. Öğretmenler atama sınavına giriyor.

GÜNEY KORE

Lise mezunlarının ilk yüzde 5'inin kabul edildiği ve sayıları 13 olan kurumlara ilkokul öğretmeni olabilmek için giriliyor. Öğretmenlik için eyalet ve il eğitim ofisinin eğitim ve kişilik testlerinden oluşan sınavına giriyorlar.

İNGİLTERE

3-4 yıl arasında değişen lisans programlarının yanında 36 haftalık sertifika programları var. Bu programları bitirenlerin 1-2 yıl arasında değişen öğretmenlik uygulama süresini tamamlaması şart. İngiltere'de üniversitelerden mezun olan öğrencilere, dersleri ve uygulama eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıklarına dair mesleğe giriş profili belgesi veriliyor. Mezunların atanabilmeleri için nitelikli öğretmen statüsü (QTS) almaları gerekiyor.

01-08-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş