Arama sonuçları

Hekimlerin gidişi durdurulamıyor

Hekimlerin gidişi durdurulamıyor

Covid-19 pandemisiyle hekimlerde tükenmişlik daha da gün yüzüne çıkarken, bir yandan çalışma koşulları, bir yandan sağlıkta şiddet özellikle genç hekimlerin geleceklerini yurtdışında görmesine neden oldu. Her geçen gün yurtdışına giden hekimlerin sayısı da artıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, birçok meslektaşlarının çareyi yurtdışına gitmekte bulduğunu söylüyor. Diken’den Şule Türker’in haberine göre Fincancı, nisan ayı itibarıyla iyi belgesi alanların sayısının rekor kırdığıı söyledi. Fincancı şöyle dedi:

 “Nisan ayı itibariyle rekor kırdık; iyi hal belgesi için 214 başvuru oldu. Ocakta 197, şubatta 157,  martta 213 idi. Yılın ilk dört ayında başvuran sayısı 781’e ulaştı. Bazı ülkelere gidenler için bu belge gerekmeyebiliyor. Dolayısıyla bildiğimiz rakam, bu belge için başvuranlara dair. Yani sayı çok da fazla olabilir.

NEDEN GİDİYORLAR?

Mesleki itibarsızlaştırma çok önemli. İnsanca yaşayacakları ücret talepleri var hekimlerin. Emekli olduğumuzda yoksulluk sınırının altında ücret alıyoruz. Hekimlerin gerçekten tükenmesinin temel nedeni; hekimliği istedikleri gibi yapamamaları, özel, bağımsız hekimlikten uzaklaştırılmaları, değersiz hissettirilmeleri.

ASİSTANLAR ÇÖZÜM OLUR MU?

Asistanlarla bu sistemi döndüremezsiniz. Zaten eğitim alıyor, kendi başına bir işlem yapmıyorlar. Tek başına işlem yapabilir duruma gelmeleri, uzmanlık eğitiminin sonuna geliyor. Sadece onları köle olarak görüp, ‘çalıştıralım’ anlayışının ötesinde, toplumun sağlık hakkını da yok sayan bir yaklaşım bu, onları da değersizleştiren. Nitelikli hekimlerin sağlık hizmeti sunmasını önemsemiyor.

HEKİM AÇIĞI OLUR MU?

Bu kadar hızlı bir gidiş, ciddi bir sorun. Örneği geçen yıl büyük tıp fakültelerimizden 3-4’ünün bir yıldaki mezun sayısı kadar hekim gitti yurtdışına. Yanı sıra kamudan uzaklaşma, kamuda hekim sıkıntısı yaratıyor. Harran Üniversitesi’nde bölüm kapatıldı yakın zamanda, böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bizim hak olarak gördüğümüz hizmeti alma olanağı kalmayacak yakında.

TUS’TA CERRAHİ KADROLAR NEDEN BOŞ KALIYOR?

Cerrahi branşlardaki eğitim ve çalışma koşulları çok daha zorlu, yıpratıcı. Karşılığında da şunu görüyoruz, sağlıkta şiddetin en yoğun olduğu bölümlerden birisi, cerrahi bölümler. Bir de şiddete maruz kalıyorlar. Bir başka yanı da sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararlar var, bu hekimin uygulamasından kaynaklanmıyor ama sistem kendisini dışarıda bırakıp, hekimin omuzuna yıkıyor, cerrahi alanda bu çok daha yüksek. Bir de tabi ki cerrahi riskli alan. Topluma bunu anlatabilmek kolay değil, beklenen riskler olmasına rağmen, olumsuz durumlarda hekim sorumlu tutuluyor ve öfke hekime yansıyor. Hekim neden çalışsın o zaman, bu alanları seçmiyorlar.

 

29-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş