Arama sonuçları

Her koşulda okulları açık tutmak en önemli ödevimizdir

Her koşulda okulları açık tutmak en önemli ödevimizdir

Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla toplandı. Koronavirüs Bilim Kurulu'nun gündemi 2021-2022 eğitim öğretim döneminde alınacak salgın önlemleri oldu.

Toplantının ardından Sağlık Bakanı Koca ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Özvar birlikte açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Koca, 2021-2022 eğitim öğretim yılı başlamadan önceki son toplantıda, gündem maddelerinin, eğitim öğretim kurumlarında yüz yüze eğitimin başlaması ve sürekli açık kalabilmesi için alınan tedbirler olduğunu belirterek, uygulamayla salgına karşı okullarda güven ortamı oluşturulacağını söyledi.

Koca, 2020'nin başından itibaren dünyayı etkileyen salgının sağlık yönünden en çok büyükleri, iş gücü kaybı açısından orta yaş grubu emektarları, eğitim öğretim açısından da gençleri etkilediğini vurguladı. Koca, bilinmezliklerle dolu, kaygılı bir yıl geçirildiğini ancak 2021 ile birlikte gerek hastalığın tıbben daha iyi anlaşılması gerekse aşının devreye girmesiyle ilerinin görülebileceği günlere erişildiğini belirtti.

TÜNELİN ÇIKIŞI GÖRÜLDÜ

Koca, şöyle dedi: "Bugün 18 yaş ve üzeri nüfusumuzun yüzde 78'inden fazlası tek doz, yüzde 60'ından fazlası da iki doz aşıyla aşılanmış durumdadır. Sizlere aşı programımız başlarken 'Tünelin ucundaki ışık göründü' demiştim. Bugün 'Tünelin çıkışı görünüyor.' diyebilirim. Acı hatıralarımıza dönmemek üzere, arkamıza bakmadan ilerlemek zorundayız. Bu süreçte yarım bırakmaya gelecek işimiz yoktur."

VAKALARIN YÜZDE 81'İ TAM AŞILI OLMAYANLAR

Son 4 haftada vaka sayılarındaki artışın özellikle aşı olmamış kişilerden kaynaklandığını daha önce de açıkladığını hatırlatan ve buna ilişkin bazı istatistikleri paylaşan Koca, şunları kaydetti:

"Bugün itibarıyla aktif vakalarımızın yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Yani 500 bine yakın olan aktif vakamızın yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerden oluşmaktadır. Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 90'ı da yine tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 10'a yakını tam aşılı kişilerdir. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90'ı ya hiç aşı olmamış veya aşıları eksik kişilerdir. Tüm bunların hülasası, aşı bizi koruyor. Belirli bir süre aşıyla tam koruma sağlanabiliyor. Bu bakımdan, bir kere daha ısrarla ve en yüksek sesle sizlere sesleniyorum, aşınızı olun, kendinizi ve toplumu koruyun."

VELİLERE AŞI ÇAĞRISI

Koca, gelecek hafta başında çocuklar ve gençlerin okullarına kavuşacağını, tüm gayretlerinin onlara yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamak olduğunu vurguladı. Koca, salgın hastalık sebebiyle gençlerin eğitiminin eksik kalmasının bugün ve gelecek için çok üzücü, bunun için salgınla mücadelede her koşulda okulları açık tutmanın en öncelikli ödevleri olduğunu ifade etti.

Okullarda kalabalık ortamlar oluşmaması için tedbirleri ve kuralları içeren rehberler uygulayacaklarını aktaran Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna rağmen endişesi olan velilerimiz olabilir. 'Acaba çocuklarımıza okulda hastalık bulaşır mı?' sorusu sorulabilir. Eğer böyle düşünüyorsak önce veliler olarak bizler tedbirlere uymalıyız. Günlük hayatla tedbirin çelişmediğini göreceğiz. Bu dönemde öğretmenleri, öğrencileri örnek alacağız. Veliler olarak da örnek olacağız. Kendi çocuklarımızı korumak ve onlar için tedbirli olmak, çocuklarımızın sınıf arkadaşlarını da korumak anlamına geliyor.

Her bir velimiz, kendi çocuğunu ve onun sınıf arkadaşlarını korumak üzere tedbirlere azami riayet göstererek zaman kaybetmeden aşı olmalı. Hep birlikte çaba gösterirsek, 'Zil sesinden sonra alarm sesi gelir' diyenleri haksız çıkarırız. Çıkarmalıyız, inanıyorum ki çıkaracağız. Eğitimi, ailelerin, öğretmenlerin göstereceği ciddiyetin farkında olmadan değerlendirmek yanlış olur. Öğretmenlerimizin motivasyonu hepimizden büyük olacak. Kendi sağlıkları kadar öğrencilerine sevgileri söz konusu.

Bilim Kurulu hiçbir zaman okulların kapanmasını gündemine almak istemiyor.

12 YAŞ ÜZERİ ZORUNLU MU?

12 yaş üzeri zorunlu değil, ek hasalığı olanlar için tanımladık ama 12 yaş üstü de 15 yaş gibi tercihe bağlı yapılabilir.

OKULLARIN AÇILMASI BİR ZORUNLULUK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de şu açıklamayı yaptı:

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF gibi kurumlar da eğitimin kesintisiz olmasının hayati önemini söylüyor. Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olursa olsun yüzyüze eğitimin yerine geçemez.

Yüz yüze eğitime geçilmesi bir tercih olmaktan çıkmış ve zorunluluk haline gelmiştir. Yüzyüze eğitim için gerekli adımları sağlık bakanlığımızla attık ve atmaya devam ediyoruz.

OKULLARIN EKSİKLERİ TAMAMLANDI

Kamuoyunda okulların temizlikle ilgili eksikleri olduğu dile getiriliyor. 2021-2022 eğitim öğretim yılında bu sürece hazırla 650 milyon TL tüm okullarımıza gönderdik. Geçen sene 223 milyon TL göndermiştik. 3 katı ödeneği yollamış durumdayız. Maskeden dezenfektana kadar her türlü hazırlığı yapmış durumdayız. Okullarımıza 113 bin temizlik personeli görevlendirilmesi tamamlandı.

MEB olarak okulların temizlik ihtiyacını karşılayacak, güce de mali güce de sahibiz.

İki gündür uyum eğitimine 2 milyonun üzerinde, 165 bin öğretmen de aktif olarak okula başladı. Süreç olumlu geçiyor.

BİR DAHA KAPANMAMASI İÇİN

6 Eylül itibarıyla tüm kademeler ve tüm sınıf seviyelerinde haftada 5 gün açıyoruz. Bir daha kapanmamamsı için sadece bakanlığa değil, tüm velilere, servis şoförüne kadar tüm paylaşlara düşüyor. Bir daha kapanmaması ve eğitimin kesintiye uğramaması için bir kez daha çağrı yapmak isterim: Kurallara uyalım ki bir daha okullarımız kapanmasın. Biz üzerimize düşen tüm önlemleri aldık, ama tüm paydaşları ilgilendiren sürec.

Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır.

YÖK OLARAK YÜZ YÜZÜ EĞİTİM DİYORUZ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da şunları söyledi:

2021-2022 öğretim yılında eğitimi yüz yüze sürdürme kararını almış olduk. Üniversiteler bu karardan itibaren her biri kendi üniversitelerinde kendi kurullarıyla, senatolarıyla beraber bu yüz yüze eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekenleri yapıyor.

3 dönemi öğrenciler uzaktan geçirdi. Tüm üniversiteler tüm derslerini öğrencilerine online olarak ulaştı. 2021-2022 öğretim yılında eğitimi yüz yüze sürdürme kararını almış olduk. Üniversiteler bu karardan itibaren her biri kendi üniversitelerinde kendi kurullarıyla, senatolarıyla beraber bu yüz yüze eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekenleri yapacak.  

Kampus ortamlarında uygulanacak gerekse eğitim öğretim süreçleriyle ilgili bir kılavuz çalışma gerçekleştirdik. Üniversiteler yerleşkelerde önlemleri almış durumdalar.

Yükseköğretim Kurulu olarak biz yüz yüze eğitim faaliyetlerini sürdürmek istiyoruz. Salgın şartlarının nasıl gelişeceğini de bilemediğimiz için salgının seyrine ve sağlık bakanlığı kararları dahilinde yüz yüze eğitim esnasında hibrit-harmanlaşmış, karma denilen usullerin üniversiteler tarafından karara bağlamış bulunuyoruz. Üniversitelerin her biri bu modellerden birini kullanabilir.

Üniversiteler harmanlaşmış ve hibrit modeliyle birlikte yüz yüze ders yapmanın yanı sıra derslerin yüzde 40’ını online-çevrimiçi yapabilme yetkisine haizdir. Üniversitelerimiz hangi dersleri yüz yüze hangilerini online yapacaklarını belirlemiş ve paylaşmıştır.

02-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş