Arama sonuçları

Her yaş çocuğunun korkuları farklıdır

Her yaş çocuğunun korkuları farklıdır

Her yaş çocuğunun korkuları farklıdır. Çocukların duygusal gelişimleri sırasında ‘’karanlık’’, ‘’hayvan’’ veya  ‘’başarısız olma’’ gibi çeşitli korkuları  ortaya çıkabilir. Genellikle kendiliğinden geçen bu korkuların kalıcı hale gelmemesi için  ailelerin  çocuklarının korkularıyla alay etmemeleri ve bu durumu küçüksememeleri gerekir.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesinden  Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, çocukluk döneminde ortaya çıkan korkular hakkında şu bilgileri verdi: 

KORKULAR EN ÇOK 2-5 YAŞ ARASINDA: Korkuları etkileyen faktörler arasında zekâ, yaş, cinsiyet, kişilik yapısı ve çevresel koşullar yer alır.  Okul öncesi dönemde özellikle 2 ile 5 yaş arasındaki korkular, ebeveynler tarafından sıklıkla dile getirilmekte. 

HAYALİ VARLIKLAR VE KARANLIK: 2-5 yaş aralığında genellikle karanlık, böcek, köpek, cadılar/hayali varlıklar, gök gürültüsü ve tek kalma korkuları görülmekte. Çocukların hayal dünyası 3 ila 4 yaş arasındaki oldukça aktiftir. Bu duruma bağlı olarak bu yaş aralığındaki çocukların televizyonda ve masallarda yer alan kahramanlardan, karanlıktan ve yalnız kalmaktan korkmaları olağandır. Bu korkuların bu yaş aralığında normal kabul edildikleri çeşitli araştırmalar tarafından bildirilmiştir.

HER YAŞ FARKLI KORKUYA SAHİP:  Her yaşın korkusu var:  Her yaş grubuna ilişkin ayrı korkular bulunmakta ve zaman içerisinde bu korkular geçmekte. Yaşa bağlı olarak korkular da daha gerçekçi olmaya başlar. 

AKADEMİK KORKUNUN GÖRÜLDÜ AN: 7 ila 13 yaş aralığında sosyal yaşama ve akademik duruma ilişkin korkular baş göstermekte. Derslerinde yeterince başarılı olamama, arkadaşları tarafından dışlanma, sevilmeme korkuları yaygın olarak görülmekte. Yaklaşık olarak 11 ila 12 yaş aralığında  bu korkuların çoğunun çocuk üzerinde etkisini yitirmiş olduğunu görmekteyiz.

ÇOCUĞU TEHDİT EDİP, AŞAĞILAMAYIN: Korkulara sebep olan etmenler çeşitlilik göstermekte. Çocuğu tehdit ederek korku aşılamak başlıca yapılan ve uygun olmayan tutumlardan bir tanesidir. Buna en güzel örnek ‘’Eğer bir daha böyle yaparsan seni doktora götüreceğim ve sana iğne yaptıracağım.” Böyle bir tutumun sergilenmesi çocukta doktor korkusu yaratır. Ayrıca çocuğa yaşıyla uyumlu olmayan masallar okumak, film izletmek de korkulara neden olabilir. 

ANNE BABALAR NE YAPMALI? Genellikle kendiliğinden geçen bu korkular karşısında anne ve babaların uygun bir tutum sergilemeleri önem taşımakta. Anne ve babalar bu korkuları yüzünden çocuklarını eleştirmemeli ve onlarla dalga geçmemelidir. Onları önemsemeden ‘Korkacak bir şey yok, sen bebek misin, saçmalama korkulacak bir şey yok’ gibi cümleleri söylemek etkili bir yöntem olmayacaktır.  Bu tip tutumlar yerine anneler ve babalar çocuklarını anladıklarını açıkça dile getirmeli ve bu sorunu beraber çözebileceklerini çocuklarına göstermelidir. Örneğin karanlık korkusu olan bir çocuğu karanlıkta zorla yatırmak yerine, onunla beraber karanlıkta vakit geçirmek ya da sevebileceği ufak bir gece lambası almak daha iyi bir yöntem olacaktır.

Özellikle çocuğun akademik ve sosyal yaşamını olumsuz açıdan etkilemeye başlayan korkular için  de bir uzmandan yardım alınması gerekebilir.

Şule YILMAZ

pervinkaplanblog@gmail.com

04-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş