Arama sonuçları

Hoca var, ders verecek öğrenci yok

Hoca var, ders verecek öğrenci yok

Hoca var, ders verecek öğrenci yok. 2017 yılında 20’den fazla üniversitede 100’ü aşkın fakülte, yüksekokul ve enstitü boş kaldı. Tunceli’deki Munzur Üniversitesi de bunlardan birisi. Üniversitenin 33 bölümünde öğrenci yok. Bu bölümler içinde 2008’den bu yana öğrenci almayan bölümler dahi bulunuyor.

Sayıştay’ın üniversitelerle ilgili hazırladığı 2017 denetim raporunda, atıl durumdaki fakülte, yüksekokul ve enstitülerde, akademik ve idari personel istihdam edilerek kamu kaynaklarının gereksiz kullanıldığı ifade edildi. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre yükseköğretim kurumlarında bölümlerin ve fakültelerin planlama yapılmadan açıldıkları görüyor.

HOCA VAR, DERS VERECEK ÖĞRENCİ YOK

Sayıştay 85 üniversiteyle ilgili raporunu yayınladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Kavaklıdere Meslek Yüksekokulu, Köyceğiz Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu, Muğla Turizm Meslek Yüksekokulu, İlahiyat Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Milas Veterinerlik Fakültesi, Fethiye Ziraat Fakültelerinin öğrencisi olmadığı ve bu nedenle eğitime başlayamadığı tespit edildi.

Nevşehir Hacıbektaş Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Elektrik Enerjisi Üretimi, Avanos Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Güzel Sanatlar Fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu; Van Üniversitesi Özalp Meslek Yüksekokulu, Başkale Meslek Yüksek Okulu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi; Mardin Artuklu Fen Fakültesi, Devlet Konservatuarı Yüksekokulu ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda da öğrenci bulunmuyor.

PERSONEL VAR AMA ÖĞRENCİ YOK

 

Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 10 personel çalışmasına rağmen öğrenci olmadığı için, eğitim yapılmıyor. 2017’de kurulan Diş Hekimliği Fakültesi’nin yanı sıra Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölümü, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarımı, Sinema ve Televizyon, Şehir ve Bölge Planlama bölümü; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü, Fen Edebiyat Fakültesi; Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, Arkeoloji Bölümü, Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü, Psikoloji Bölümünde de öğrenci bulunmuyor. Bünyesindeki bazı fakülte, enstitü ve yüksek okullarında öğrencisi olmayan Üniversiteler şöyle:

BU BÖLÜMLER HEP BOŞ

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi

 

MUNZUR’DA HAYALET BÖLÜMLER

Birgün’den Mustafa Kömüş'ün haberine göre Munzur Üniversitesi’nde 33 bölümde öğrenci bulunmuyor. Bu bölümler içinde 2008’den bu yana öğrenci almayan bölümler dahi bulunuyor.Munzur Üniversitesi’nde 4 fakülte ve 3 yüksekokula yıllardır öğrenci alınmıyor. Bu bölümler içinde 2008’den, 2012’den, 2014’ten ve 2016’dan bu yana öğrenci almayan bölümler var.

Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sahne Sanatları, Resim Bölümü, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, Temel Sanat Bilimleri Bölümü ve Grafik Bölümü’ne; İletişim Fakültesi’nde Radyo, Televizyon ve Sinema, Halkla İlişkiler ve Gazetecilik Bölümü’ne; Edebiyat Fakültesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’ne 2012 yılından beri öğrenci alınmıyor. Mühendislik Fakültesi’nde ise Endüstri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Metalurji ve Mühendisliği Bölümü’ne 2014’ten bu yana öğrenci alımı yapılmıyor.


HANGİ BÖLÜMLER BOŞ KALDI

Tunceli Meslek Yüksekokulu’nda Arıcılık, Giyim Üretim Teknikleri, Mobilya ve Dekorasyon, Su Ürünleri, Şarap Üretim Teknikleri, İklimlendirme ve Soğutma, Makine, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi bölümlerine 2008; Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Bölümü’ne 2009; Yerel Yönetimler, Yapı Denetimi Laborant ve Veteriner Sağlık, Çevre Koruma ve Kontrol, Evde Hasta Bakımı ve Sosyal Hizmetler bölümlerine ise 2014 yılından beri öğrenci alınmıyor.

Çemişgezek Meslek Yüksekokulu’nda İşletme Yönetimi ve Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümlerine 2014; Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu’nda Su ürünleri işleme teknolojisi, Gıda işleme teknolojisi ve Elektronik haberleşme teknolojisi bölümlerine 2016’dan bu yana öğrenci alınmıyor.

KAMU KAYNAKLARI HEBA EDİLİYOR

Sayıştay raporlarına da yansıyan bu durumla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Üniversite bünyesinde farklı düzeyde eğitim birimleri kurulurken ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak üniversitelere tahsis edilen kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasının gerektiği açıktır. Muhtelif tarihlerde kurulmuş olmalarına rağmen hiçbir öğrencisi olmayan, eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütülmeyen bölümlerin mevcudiyeti kanunun genel hükümlerine uymamaktadır. Bu itibarla, üniversite bünyesinde kurulmuş olan ve öğrencisi bulunmayan bölümlerin durumlarının ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gözden geçirilerek, üniversite kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.”

Üniversite ise Sayıştay’a verdiği cevapta gerekli tedbirlerin alınacağını ve bu bölümde yer alan hocaların başka bölümlerde derse girdiğini ifade etti.

 

17-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş