Arama sonuçları

Hukuk fakültesi mezunlarına ‘meslek icra sınavı’ mı geliyor?

Hukuk fakültesi mezunlarına ‘meslek icra sınavı’ mı geliyor?

Hukuk fakültesi mezunlarına ‘meslek icra sınavı’ mı geliyor? Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkarılması gerektiğini belirterek Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvurduğunu açıklaması üzerine YÖK de bir açıklama yaptı. Resmi olarak henüz böyle bir başvuru bulunmadığını açıklayan YÖK,  "meslek icra sınavının" getirilmesinde yarar gördüğümüzü ifade etmek isteriz” dedi.

HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARINA 'MESLEK İCRA SINAVI' MI GELİYOR?

E Hukuk fakültelerindeki eğitimle ilgili Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in hukuk fakültelerinin 5 yıl olmasıyla ilgili YÖK’e başvuru yaptığının basında yer almasından sonra YÖK de açıklama yaptı.

YÖK tarafından yapılan açıklamada, Yükseköğretim Kurulu'na Yargıtay Başkanlığı'ndan konuya ilişkin yapılmış resmi bir müracaat henüz bulunmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

YENİ GİRECEKLER İÇİN SINAV

"Bununla birlikte Yükseköğretim Kurulu olarak, eğitim-öğretim süreleri de dahil konunun içinde bulunduğumuz Avrupa Yükseköğretim Alanının çerçevesinde ele alınmasının doğru olduğunu, ayrıca Yargıtay Başkanlığımızın  hassasiyetlerine de cevap verecek şekilde sisteme yeni girecek olanlar için mezuniyet sonrasında Adalet Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili paydaşların da içinde bulunduğu bir süreçle "meslek icra sınavının" getirilmesinde yarar gördüğümüzü ifade etmek isteriz.”

 

NEDEN 5 YIL OLMALI DEMİŞTİ?

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkarılması için YÖK’e başvuruda bulunduklarını söyleyerek, Hürriyet’ten Oya Armutçu’ya bunun gerekçelerini şöyle açıklamıştı:

 "Bir hukukçunun insan sevgisi, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü değerlerine sıkı sıkıya bağlı kalarak objektif olması, analitik düşünme ve sorgulama yeteneğinin bulunması, olayları kuşkuyla süzebilmesi gerekir. Bu niteliklerin ise öncelikle temel eğitim aşamasında kazandırılması bir zorunluluktur. Düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan ve ezbere dayalı bir temel eğitim üzerine iyi bir hukuk öğretimi inşa etme şansımız bulunmamaktadır. Kaliteli bir hukuk sistemi için iyi uygulamacılara ihtiyacımız var. İyi hukukçular yetiştiremezsek, hangi sistemi getirirsek getirelim başarılı sonuçlar elde edemeyeceğimizin farkında olmalıyız. Hukuk fakültelerinde lisans eğitiminin beş yıla çıkması, birinci sınıfta hukuk sosyolojisi, hukuk felsefesi, hukuk tarihi yanında Türkçe dilbilgisi derslerinin zorunlu olmasının hizmet kalitesi bakımından yararlı olacağını düşünmekteyim."

05-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş