Arama sonuçları

Hukuk fakültesine 100 bin barajına hukukçulardan destek var

Hukuk fakültesine 100 bin barajına hukukçulardan destek var

Hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralamasının 100 bine yükseltilmesine hukukçulardan destek geldi. Hukukçular ve akademisyenler, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartını 125 binden 100 bine yükseltmesinin, eğitim kalitesinin artması için olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Kararı değerlendiren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Fatih Uşan, hukuk fakültelerine girişteki başarı sıralamasının yükseltilmesi konusunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de çalışmalar yaptığını hatırlattı.

HUKUK FAKÜLTESİNE 100 BİN BARAJINA HUKUKÇULARDAN DESTEK VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019'da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde de hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin artırılması için bazı faaliyetlerin yer aldığını anımsatan Uşan, 190 bin olan başarı sıralamasının, belgenin açıklanmasından sonra 125 bine yükseltildiğini, yeni kararla bu oranın 100 bine çıkartıldığını aktardı.

Uşan, şöyle devam etti:

"YÖK'ün başarı sıralamasının yükseltilmesi kararını, hukuk fakülteleri dekanları olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Genel kabul gören görüş bu oranın daha da yükseltilmesi gerektiği. Tıp Fakülteleri için 50 bin oranı var, hukuk fakülteleri için de bu oranın 75 bine hatta 50 bine yükseltilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz."

Hukuk mesleklerine giriş sınavının getirildiğine işaret eden, başarı sıralamasının yükseltilmesinin ve meslek sınavının yapılmasının hukuk eğitiminde kaliteyi artıracağını kaydetti. Muhammed Fatih Uşan, Adalet Bakanı Gül'ün de hukuk eğitimine yönelik destek verdiğini, bakanlıkla hukuk fakültelerinin görüş alışverişinde bulunduğunu bildirdi.

‘KALİTEYİ YÜZDE 29 ARTTIRDIK DEMEKTİR’

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Olgun Değirmenci de her üniversitenin, sahip olduğu öğrencinin kalitesi kadar iyi olduğunu söyledi.

İyi bir hukuk sistemi için iyi hukukçulara ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Değirmenci, iyi hukukçulara sahip olunmadığında sistemin de yeterli işleyemeyeceğini belirtti.

Değirmenci, şöyle dedi: 

"Bu karar, hukuk fakültelerine giren öğrenci kalitesinin yüzde 20 artması demek. Biz bunu destekliyoruz. Çok yerinde bir karar. Bu, hukuk sisteminde bu öğrenciler mezun olduktan sonra yüzde 20 kaliteyi artırdık, demektir. Başarı sıralamasının 100 bin olması çok güzel ama hukuk fakültelerinin çok fazla kontenjanının da olmaması lazım. Bunlardaki kontenjanları da ihtiyaç düzeyinde tutarsak gelecekte yargıdaki insan sorununu da çözmüş oluruz."

‘DİĞER TEDBİRLERİN DE DEVAMINI BEKLİYORUZ’

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, hukuk dünyasında kalitenin artırılması için alınması gereken zorunlu tedbirler olduğuna işaret etti.

Başarı sıralamasının yükseltilmesinin de bu adımlar arasında bulunduğunu dile getiren Öztürk, bu kararın hukuk dünyasında kalitenin artmasını sağlayacağını dile getirdi.

Başka adımların da atılması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, yeni hukuk fakültesi açılmasına izin verilmemesini istedi.

Öztürk, "Bu karar, kalitenin artırılması yönünden atılmış adımlardan bir tanesidir. Saygıyla karşılıyoruz. Bu tür girişimleri candan destekliyoruz. Diğer tedbirlerin de devamını bekliyoruz" diye konuştu.

‘HUKUK FAKÜLTESİNE DAHA NİTELİKLİ ÖĞRENCİLERİN GELMESİNİ SAĞLAMAYA HİZMET EDECEKTİR’

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca ise YÖK'ün kararını olumlu karşıladığını, gerektiğinde başarı sıralamasının daha da yukarı çekilebileceğini ifade etti.

Koca, şöyle dedi: "Belli bir alt sınır getirmek hukuk fakültesine daha nitelikli öğrencilerin gelmesini sağlamaya hizmet edecektir. Bunu, ülkemizin kaliteli hukukçulara sahip olmasını sağlamak bakımından bir adım olarak nitelendiriyorum ve olumlu buluyorum."

Hukuk fakültesini bitirenlerin sınava tabi tutulacağına dair daha önce alınan kararı hatırlatan Koca, YÖK’ün söz konusu kararı ve alınan diğer kararların, hukukçu kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi.

16-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş