Arama sonuçları

İBB yurtlarına kapasiteden 7 kat fazla başvuru

İBB yurtlarına kapasiteden 7 kat fazla başvuru

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bu yıl ilk kez hizmete açılan ruhsatlı öğrenci kız yurtlarına kayıtlarını yaptıran öğrenciler, yerleşmeye başladı.

Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre, ikisi Avcılar’da olmak üzere Beyoğlu ve Gaziosmanpaşa’da bulunan 4 yurtta 1500 öğrenci kalacak. Yurtların ücretleri aylık 600 TL olarak belirlenirken şehit ve gazi çocukları için de yüzde 10 kontenjan ayrıldı. Şu an hizmete açılan üç yurdun kapasitesi 626. Bu kontenjan için bir haftada 4 bin 18 başvuru yapıldı.

İBB TARİHİNDE BİR İLK

İstanbul’da öğrencilerin yurtlara ihtiyacı olduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı,  şöyle dedi: “İstanbul’da bir milyona yakın üniversite öğrencisi var. Bunların yarısının ailesinin yanında yaşadığını düşünürsek il dışından gelen öğrenci sayısı 500 bin. Bu öğrencilerin önünde birkaç seçenek var. Ya KYK’ya ya özel yurtlara kayıt olacak ya da evlerde yaşayacak. KYK’nın İstanbul’daki kapasitesi 25 bin. Özel yurtların ise 75 bin. Toplam 100 binlik yatak kapasitesinden bahsediyoruz. İl dışından gelen öğrencilerin beşte biri. Geri kalanlar ise ev aramaya yöneliyor. Ev fiyatları pandemi öncesindeki fiyatlara göre iki üç kat arttı. Biz de böyle bir ihtiyaç ve kapasite sorunu varken nasıl katkı sunabiliriz diye araştırmalara başladık. Biz ilk değiliz ama İBB tarihinde yapılan ilk yurt girişimi diyebiliriz.”

"YURTLARIMIZ RUHSATLI"

Dört yurttan üçünün ruhsatlarının alınarak hizmete açıldığını ifade eden Yazıcı, üç yurdun Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Yurt Yönetmeliği’ne göre ilgili mevzuat kapsamında ruhsatlandırılmış yurtlar olduğunu belirtti.

Kayıt döneminde 626 kapasite için 4 bin 18 başvuru yapıldığını kaydeden Yazıcı, şunları söyledi: “Yedi öğrenciden biri girebildi. Bu süreçten çıkardığımız ders, daha çok yurt açılması gerekiyor.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Gaziosmanpaşa’da erkek yurdu olarak açılması planlanan yurdun kız yurduna çevrilmesi talimatını verdiği bilgisini de paylaşan Yazıcı, “Pozitif bir ayrımcılık yapılacaksa kız öğrenciler için yapılmalı” diye konuştu.

"45 BİN TL ÜCRET İSTENDİ"

İBB Örnektepe kız yurduna yerleştiğini belirten İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat bölümü öğrencisi Yağmur Çetin, yurt aradığı dönemde özel yurtların 45 bin TL’ye kadar fiyat istediğini dile getirerek, “O nedenle buraya başvurdum.Yurt çıkınca çok sevindim. Odalarımız çok güzel. Fiyatı da çok uygun” dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi’ni kazanan ve kayıtlara annesi ile Sinop’tan gelen Rabia Kaya ise KYK’da yedeklerde çok gerilerde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Burası da çıkmasaydı baktığım özel yurtlar çok pahalıydı. En düşük 26 bin TL istediler. Odaları da çok kötü ve küçüktü. Bu fiyatlara değmezdi. Burası çok güzel.”

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanan Hatice Ayan da “İstanbul’a ilk defa geldim. Özel yurtlar çok pahalı ve yer yoktu. Bazı özel yurtlar tek kişilik odası için aylık 4 bin 200 TL’ye kadar fiyat talep ediyor” dedi.

27-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş