Arama sonuçları

İçişleri Bakanı Soylu’dan eski rektör Ergüder’e ‘tahrik’ suçlaması

İçişleri Bakanı Soylu’dan eski rektör Ergüder’e ‘tahrik’ suçlaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Boğaziçi Üniversitesi’nin eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’in Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör protestolarını tahrik ettiğini öne sürdü. Soylu katıldığı A haberdeki programda Boğaziçi Üniversitesi’nde süren protestolara ilişkin de açıklama yaptı.

2 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla AKP milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Bu atamanın ardından hem akademisyenler hem de öğrenciler “kayyum rektör istemiyoruz” diyerek protestolara başladı. Bu protestolar sürerken, yine Cumhurbaşkanlığı kararıyla üniversiteye hukuk ve iletişim fakülteleri kuruldu.

Protestolar ise hem akademinin hem de siyasetin gündeminden düşmedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldığı televizyon programında Boğaziçi Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Üstün Ergüder’i protestoları tahrik etmekle suçladı. Soylu protestolara katılan öğrencilerin ailelerine de ulaştıklarını ama bazı “ideolojik ailelerin” kendilerine “Siz karışmayın” dediğini söyledi.

ÜSTÜN ERGÜDER BU İŞLERİN GÖBEĞİNDEDİR

İşte Soylu’nun açıklamaları:

"Biz üniversitelerin bir özgürlük alanı olduğunu kabul etmek zorundayız. Hür düşünce üretir ama şiddetin merkezi üniversiteler olamaz. Devlet şiddetle alaşağı edilecek bir alan değildir. Bunlar bizim çocuklarımız, terör örgütlerinin oluşturduğu alana sıkışan bir üniversite yapısı elbette ki kabul edilebilir değildir. Şu anda Türkiye'yi Gezi'ye taşıyan Kavala, sistemi kurmuş, her türlü örgüt finans yapısı vesaire. Eşi de Boğaziçinde konuşlanmış. Bir kişiyi daha söylemek istiyorum, Üstün Ergüder bu işlerin göbeğindedir. Eski rektör. Hala bu işi kaşımak için yazılar yazıyor, tahrik ediyor. Hadi reddetsin de göreyim. Bu ahlaksızlığın dibidir ve biz buna prim vermedik, vermeyeceğiz. Öyle Gezi mezi bekleyenler avuçlarını yalarlar. Türkiye'nin bugün elde ettiği güç, Gezi olaylarıyla kıyaslanamayacak bir noktadır. Biz buna müsaade etmeyiz. Rektöre sırtını dönenlerin büyük bir bölümü emekli öğretim üyeleri. Size yakışıyor mu bu? Sizin ilminizi kim engelledi? Buna müsaade edilebilir mi? Ne yapmış Melih Bulu hoca da üniversiteyi işgal etmeye kalkacaksınız?"

BAZI İDEOLOJİK AİLELER

Soylu, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olaylara karışan 150 öğrencinin ailesine bilgilendirme yaptıklarını, kendilerine terör örgütlerinin bu işe girdiği ve bu işi tahrik etmeye çalıştığını ileterek, onlardan yardımcı olmalarını istediklerini söyledi. Soylu, bazı ailelerin, "Haklısınız, teşekkür ediyoruz. Biz üzerimize düşeni yapacağız" dediklerini, bazı ideolojik ailelerin ise "Siz bu işe karışmayın" diye yanıt verdiklerini anlattı.

HERKES İŞİNİ YAPSIN

Devlet olarak görevlerinin bu bağı kurabilmek, alttan almak olduğunu aktaran Soylu, şöyle devam etti:

"Çünkü o çocuklar bizim çocuklarımız. Bir süreç var. Kanunlarla belirlenmiş bu sürecin içerisinde sadece işi karıştırmak için, 'Seçimle gelsin, biz demokrasi istiyoruz.' Affedersin, biz üniversiteden ilim, bilim istiyoruz. Herkes işini yapsın. Çocuklarımızın orada çok daha iyi okumalarını istiyoruz. Boğaziçi'nin dünyada Türk bayrağını dalgalandırmasını istiyoruz. Türkiye'de çekici güç olmasını istiyoruz."

LGBT MESELESİ

Rektör seçiminden kurtulmak için çaba sarf ettiklerini, bizatihi kendisinin bu işten şikayetçi olduğunu ifade eden Soylu, şunları kaydetti:

"1,5 yıl rektör seçmek için rektörler kendi aralarında seçim kampanyası yapıyorlar. Kendisini seçen insanlarla birlikte başka türlü süreçler yaşanıyor. Sonra üniversite bir seçim mekanizmasına dönüyor. Doğru bir yöntem değil. Burayı yönetecek, süreci ortaya koyabilecek bir kanun belirlenmiş. Kanun çerçevesinde bu adım devam ediyor. Bunu sağlayabilecek bir yapı meydana geliyor. Onun için bizi böyle kanatarak yapıyorlar. İşgal, LGBT… Kimin aklına gelir yani Kabe-i Muazzama ile LGBT'yi orada bir araya getirebilmek hangi aklın ürünüdür? Türkiye'de neyi tırmandırmaya çalışıyorlar? Bu bir cereyan. Şu anda Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, BM ülkeleri, AB delegasyonu, Amerika Büyükelçiliği, bütün büyükelçilikler Türkiye’de gariptir ki LGBT’nin bu dernekler üzerinden ki 16-17 dernek var. Bunların bizatihi işi LGBT meselesi. LGBT meselesinde Batı cereyanı bizim toplumsal yapımızı, aile yapımızı dejenere etmeye çalışıyorlar."

Soylu, Türkiye'nin bunların üstesinden gelebilecek, aile ve toplum yapısı ile gelenek ve göreneğine bağlı bir ülke olduğunu vurguladı.

ERGÜDER NE DEMİŞTİ?

Karar’dan Taha Akyol’a konuşan Prof. Dr. Ergüder, rektör seçimlerinin işlediği dönemlerde Boğaziçi Üniversitesi’nin performansının uluslararası düzeyde yükseldiğini söylemişti. Ergüder, son atamanın kendisi için sürpriz olduğunu, Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın da “camia tarafından benimsenmiş” rektör olarak bir dönem daha atanması gerektiğini düşündüğünü ifade etmişti.

 

21-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş